Menu

Een beeldhouwer in het noorden van het land meldde enige maanden terug dat hij na de aangifte over 2008 problemen kreeg met de Belastingdienst in zijn regio. Men vond zijn verkopen te gering vergeleken met de investeringen in kant-en-klaar werk. Op basis van zijn geringe inkomsten dreigde men hem zijn ondernemerschap af te nemen. Dat is een zeer drastische maatregel wanneer het met een beeldhouwer een aantal jaren wat minder gaat, terwijl hij toch nieuw werk blijft maken. Iedereen weet dat de kunsten in tijden van crisis het eerste slachtoffer zijn en dat na een crisis de kunstaankopen pas als laatste weer worden opgepakt. Zo'n belastingingreep leidt bijna altijd onmiddellijk tot faillissement, want alleen al het betalen van belasting over de opgebouwde oudedagsreserve kan voor sommigen een gigantische, financiële aderlating. Als je dan ook nog je atelier van de hand moet doen, ligt je beroepspraktijk meteen helemaal stil.

Een ander bericht dat ons bereikte gaat over het te hanteren btw-tarief. Het is geen uitzondering dat de belastinginspecteur een kunsttoepassing geen 'beeldende kunst' vind, maar een 'architectonische toevoeging'. Daarmee kan hij het te betalen btw-tarief achteraf opkrikken van 6 % -het tarief voor beeldende kunst- naar 19 %. Bij grote opdrachten kan het gaan om vele duizenden euro's die dan uit eigen zak opgehoest moeten worden. Het bestuur van de NKvB verzamelt op dit moment dit soort problemen. Het is van het grootste belang dat de NKvB op de hoogte wordt gebracht van dit soort conflicten om er actie op te kunnen nemen, dus...

Heb je sinds begin 2008 ook problemen met de Belastingdienst? Laat het ons weten! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Heb je die problemen inmiddels tot je tevredenheid opgelost? Laat het ons ook weten, zodat we anderen ermee kunnen helpen! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In de eerste plaats kunnen we onze juridisch adviseur er naar laten kijken. Ten tweede kunnen we de klachten bundelen en daarmee de politiek benaderen.

Lees ook de reactie.