Lezingen over Nederlandse beeldhouwkunst, een vervolg op het 100-jarig jubileum van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers
Elfde lezing:
Nederlandse beeldhouwkunst in de jaren 1960-1980. Van moderne beeldhouwkunst naar een post-moderne tijd.
De twintigste eeuw kenmerkt zich door vele hoogte- en dieptepunten in zowel het sociale, het politieke en het culturele leven. De gehele maatschappij breekt open na de donkere oorlogsjaren. Door nieuwe technieken in de media komt de wereld binnen in ieders huiskamer en in een steeds vrijere wereld, verdwijnen allerlei grenzen. De nieuwe generaties voelen zich daarin dan ook vrijer dan de vorige, hebben meer tijd, het individu wordt belangrijker.
De kunsten worden hier in ruime mate door beïnvloed en ook de Nederlands beeldhouwkunst betreedt nieuwe gebieden. Klassieke materialen als hout, metaal en steen behouden hun waarden en daarnaast kiezen kunstenaars voor elk denkbaar ander materiaal.
Het werk van Carel Visser bijvoorbeeld kenmerkt zich door assemblage van een veelheid van materialen zoals autobanden, olievaten, autoruiten, leer, schapenvacht, eieren enzovoorts.
En zou de Pindakaasvloer (1962) van Wim T. Schippers nog wel beeldhouwkunst genoemd kunnen worden?
Hoe ontwikkelt zich nu deze moderne beeldhouwkunst in Nederland en waar gaat zij naar toe, zo richting het einde van het millennium?
Zaterdag 23 november 2019 - Aanvang 14.00 (inloop 13.30)
Spreker: Drs.Karin Straathof
Locatie: Plantage Muidergracht 107B, Amsterdam
Entree: € 15,=( € 25,= voor 2 personen samen) over te maken op NL 04 INGB
0002611382 t.n.v. M.J.Kleinendorst, of contant ter plaatse.
Reservering gewenst:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.