Menu
20140414KultuurkamerClaartjeWesselinkLowresKunstenaars van de Kultuurkamer

Claartje Wesselink, auteur van het boek Kunstenaars van de Kultuurkamer, Geschiedenis en Herinnering, promoveerde 28 maart 2014 aan de Universiteit van Amsterdam op het onderzoek dat de receptiegeschiedenis van Nederlandse beeldend kunstenaars beschrijft als gevolg van hun houding tijdens de Tweede Wereldoorlog waardoor zij als ‘fout’ bekend kwamen te staan.

Het boek is opgezet in twee delen. Het eerste deel Geschiedenis, is gewijd aan (‘foute’) kunst en kunstenaars in bezettingstijd. Deel twee is getiteld Herinnering en zet de doorwerking van de oorlog in de naoorlogse kunstwereld centraal. Deze opzet maakt duidelijk dat historische gebeurtenissen in de herinnering vaak verdraaid, verdrongen of opgeblazen worden en laat zien hoe dit proces samenhangt met de collectieve herinnering en identiteit van een gemeenschap. 

Het onderzoek behandelt vier 'foute' kunstenaars/verenigingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, te weten de kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae, de schilders Henry van de Velde en Pyke Koch, en de beeldhouwer (en tevens Kringlid tot en met 1940: Johan Polet). Polet, Raedecker en Krop stonden als kunstenaars vóór de oorlog nog op hetzelfde artistiek hoogwaardige beeldhouwersniveau. Het boek beschrijft de NKvB als één van de weinige kunstenaarsverenigingen die een duidelijk anti-Duits beleid heeft gevoerd tijdens de WO II en de inzet van de bestuursleden  Gerrit van der Veen en Leo Braat als verzetsmannen.
 
Een samenvatting van het boek vindt u op onze geschiedenispaginaIn de winkel kost het boek Euro 24,95. Mocht u in het bezit van een kortingsbon (ter waarde van euro 5) willen komen dan kunt u een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  De voorraad kortingsbonnen is beperkt en de bonnen geldig tot 28 mei 2014.