Menu

Notulen Algemene Ledenvergadering juli 2012

Nederlandse Kring van Beeldhouwers

1 juli 2012

A08 Events
KNSM-laan 808 Amsterdam
Aanvang 13:00 uur

Tijdelijke voorzitter: Henk van Bennekum
Notulist: Jannemieke Caspers

Aanwezig:
Linda Asseper (vrijwilliger)
Leni van den Band
Imke Beek
Henk van Bennekum
Mariah Blue
Annemie Bogaerts
Femke van Dam
Arlette Geerlings (vriendenlid)
Eddy Gheress
Joop Haring
Mieke van de Hoeven
Raymond Hirs
Merel Holleboom
Cornelis van Houwelingen (niet lid, werkgroep begunstiging)
Anki van de Kamp
Mieke Kleinendorst
Els Korte (vrijwilliger)
Marus van de Made
Hannie van der Made (vrijwilliger)
Wicher Meursing
Louis Niënhuis
Lidia Palumbi
Hester Pilz
Karen Santen
Dick Simonis
Eja Siepman van den Berg
Sylvia Schoonenberg (vrijwilliger)
Rob Schreefel
Corrie van de Vendel
Lia Versteege
Lucie van der Zijde
Gonda van der Zwaag

Aanwezig: 27 leden 5 vrijwilligers.

Afmeldingen:

Asjes van Dijk, Jan
Bakker, Jay
Boeijen, Ine
Devens, Dré
Ebert, Karen
Eggen, Titia
Eijkemans, Marie-José
Geerlings, Marieke
Goldenbeld, Marco
Kleeff van-Vissers, Jannet
Lepaite, Sonata
Loo, van, Bert
Maarschalkerswaard, van, Erik
Meer, vd-Sikkingh, Henny
Meerbeek, Marian
Nusmeier, Simon
Prins, Yke
Reuling, Imara
Reijnders, Hans
Schilder, Maria
Seelen, Adriaan
Sietzema, Johan
Smits, Mieke
Trompenaars, Mia
Vanèn, Frits
Ven, van de, Catharina
Verhoeven, Adri
Verkaaik, Linda
Vernooij, Coen
Vliet, van, Thea
Vroom, de, Melanie
Witsen Elias, Berenic

Totaal: 31 leden


1. Opening
Henk van Bennekum opent de vergadering. Vanwege het gebrek aan bestuursleden en dus ook voorzitter, heeft hij voorgesteld om deze vergadering eenmalig te leiden. Hij stelt zich voor aan de aanwezige leden. Henk van Bennekum is al een lange tijd Kringlid. Tevens is hij bestuurslid van Beeldenpark Drechtoevers, op voordracht van de Kring. Henk van Bennekum bespreekt de komende agendapunten. De voornaamste reden voor deze ALV is natuurlijk het gebrek aan een bestuur.

2. Mededelingen
Er zijn 31 afmeldingen. Henk van Bennekum vraagt de aanwezigen de presentielijst te tekenen.

3.
Post/email (inkomend en uitgaand)
Er is geen binnengekomen post. Er zijn wel een aantal binnengekomen e-mails van leden die hun standpunten verwoorden m.b.t. punt 6 van de agenda. Deze standpunten zullen in de discussie bij punt 6 'De voorstellen voor hoe nu verder met de NKvB' besproken worden.

4.
Notulen laatste ALV 15/4
Henk van Bennekum heeft iedereen gevraagd aanpassingen op/wijzigingen aan de notulen van de vorige ALV schriftelijk in te dienen. Er zijn geen reacties binnengekomen. Henk van Bennekum vraagt of de notulen dan hiermee direct zijn goedgekeurd. Cornelis van Houwelingen vraagt of zijn schriftelijk ingediende aanpassing is opgenomen in de nieuwe versie van de notulen ALV 15/4. Merel Holleboom bevestigt dit. De notulen ALV 15/4/2012 worden goedgekeurd.

5.
Vaststelling agenda
Henk van Bennekum bespreekt de komende agendapunten en biedt de zaal de mogelijkheid punten toe te voegen. Geen van de aanwezigen draagt agendapunten aan. De agenda wordt vastgesteld.

6.
De voorstellen hoe nu verder met de NKvB 
Henk van Bennekum bespreekt de huidige stand van zaken. Momenteel is er maar één bestuurslid: Merel Holleboom. Verder werkt Arlette Geerlings als interim secretaris. Marieke Geerlings en Marian Meerbeek fungeren interim als aanspreekpunt, maar vervullen geen bestuursfunctie.
Arlette Geerlings is als niet werkend bestuurslid afgetreden omdat zij nog maar net na het vertrek van Dick Simonis was aangetreden en van mening is de functie van secretaris zonder voorzitter met inhoudelijke kennis niet te kunnen vervullen. Voor vandaag staan echter geen bestuursverkiezingen op de agenda, maar eerst de vraag hoe nu verder. Er zijn 6 opties geformuleerd:
6.1 - Opheffen van de vereniging (zie toelichting A in de bijlage)
6.2 - Plan Wiersma wordt ingevoerd (zie toelichting B in de bijlage)
6.3 - NKvB zoekt overleg met ABK om samen een grote algemene ‘Vereniging van   Driedimensionalen’ te vormen
6.4 - Benoemen van een algemeen coördinator voor aansturing werkgroepen van    vrijwilligersleden en externe vrijwilligers onder toezicht van een slank bestuur van werkende             leden (voorzitter, secretaris, penningmeester)
6.5 - Er wordt alleen een betaalde directeur als enige bestuurder benoemd die 2 x per jaar verantwoording aflegt aan de ALV
6.6 - De vereniging houdt op professionele wijze alleen de website in de lucht, met een ‘pro forma bestuur’ en een betaalde redactie (hoofdredacteur, eindredacteur en een stel redacteuren tegen urendeclaratie/betaling per artikel); als er tentoonstellingen en meer worden aangeboden via de site, dan wordt per project een werkgroep samengesteld van werkende leden.

Van Bennekum vat de 6 punten samen in 3 punten:
1-      Opheffen NKvB
2-      Plan Wiersma
3-      Wel verder met de NKvB, maar volgens diverse alternatieven

Henk van Bennekum vraagt de aanwezigen wie voor punt 1 is: het opheffen van de NKvB. Niemand is voor. Punt 1 wordt doorgestreept.

Punt 2 (plan Wiersma) komt neer op het opengooien van de Kring zonder ballotage. Liefhebbers mogen toetreden, zodat er meer leden komen waardoor de vereniging beter zou gaan lopen. Bij tentoonstellingen worden de leden door een ballotage commissie beoordeeld. Joop Haring geeft aan nog nooit een kunstenaarsvereniging gekend te hebben die open is voor iedereen. De Kring kent natuurlijk wel al vriendenleden.
Dick Simonis leest een ingezonden mail voor van Linda Verkaaik. Ze heeft een bestuursfunctie bij de Vereniging voor Penningkunst (VPK). De VPK heeft 380 leden, bestaande uit verzamelaars en kunstenaars. Ook binnen deze vereniging is het moeilijk om een bestuur te vormen. Bij de VPK krijgt iedereen 1 penning per jaar. Als lid krijg je er dus wat voor terug. Dat is volgens Linda Verkaaik het probleem bij de NKvB; de kringleden krijgen er niets voor terug.
Gonda van der Zwaag vertelt over een recente vergadering bij de Gelderse Kunstenaars (GBK). Een vereniging met 300 leden waar tijdens de vergadering een klein clubje bij elkaar zit. Ook daar wordt dezelfde discussie gevoerd, rondom hetzelfde probleem: hoe bestuursleden te vinden.

Van Bennekum vraagt de aanwezigen wie voor punt 2 - Plan Wiersma is.
Uit de zaal komt de reactie dat plan Wiersma erg op geld gericht is, terwijl dat het huidige probleem niet is. De inzet is waar het om draait. Raymond Hirs geeft aan dat de Kring een fysieke plek mist waar de vereniging een soort voetstuk voor kan zijn. Arti en Pulchri hebben zo’n plek. Ook wordt opgemerkt dat er dit jaar bij de eindexamententoonstelling van de Willem de Koning academie maar één beeldhouwer was. Er komen weinig nieuwe beeldhouwers bij. Dat is een van de redenen die Dick Simonis aangaf (bijlage A) als reden om de NKvB op te heffen. Als reactie daarop wordt gesteld dat 3D werk altijd blijft en de NKvB juist daarom moet blijven pleiten voor ruimtelijk werk. Er is immers een groot publiek voor en de Kring moet deze mensen blijven enthousiasmeren. Je moet juist kijken of je dat publiek kunt bedienen. Los van de trend die op de academie is. Een van de leden legt de vergelijking met Duitsland waar grote tentoonstellingen voor beeldhouwkunst zijn. Er is echter geen Duitse kring voor beeldhouwers.

Van Bennekum stuurt terug naar punt 2- plan Wiersma. Hij trekt de conclusie dat de aanwezige leden niet direct enthousiast zijn over deze aanpak.Hij geeft het Beeldenpark Drechtoevers als voorbeeld van een vereniging waar mensen van buitenaf het bestuur vormen. Tevens geeft hij aan dat deze stichting ook een houvast heeft; een fysieke locatie namelijk een park.
Vanuit de zaal komt de vraag waar deze impasse binnen de Kring eigenlijk vandaan komt. Merel Holleboom en Dick Simonis geven aan dat deze impasse niet plots ontstaan is, maar dat het laatste bestuur al 1,5 jaar geleden aangegeven heeft dat er nieuwe bestuursleden moesten komen. En externe bestuursleden willen op deze wijze geen vereniging leiden. Plan Wiersma stelt voor geld te genereren om een directeur te kunnen betalen. Het geld is belangrijk om inhoudelijk het bestuur vorm te kunnen geven. Maar als je kijkt wat je daarvoor moet opofferen, is dat volgens sommige leden teveel. Het is dan geen vereniging meer.

Er wordt gevraagd of er al naar de vrienden van de Kring gekeken is. Dick Simonis geeft aan dat daar problemen aan kleven. Er zijn namelijk maar 3 of 4 vriendenleden. Deze mensen kan de vereniging niet vragen als bestuurslid. Het aantrekken van vriendenleden is van groot belang. Maar de Kring kan echter weinig bieden; vriendenleden ontvangen alle catalogi, maar dat zijn er niet veel de laatste tijd. Uit de zaal wordt het belang van de Kring onderstreept als mogelijkheid om goed onderling contact te hebben en houden met collegae. Merel Holleboom geeft aan dat Marjorie Slooff en Henny van der Meer zich bezig gehouden hebben met te kijken hoe meer vriendenleden aan te trekken. Ze hebben een brief naar het bestuur gestuurd. Helaas zijn ze er nu niet. Met meer vriendenleden is het probleem van een ontbrekend bestuur alleen niet opgelost.

Dick Simonis vraagt opnieuw aan de zaal: "waarom neemt niemand een taak op zich?" Hij benadrukt dat de taken niet zo zwaar zijn. Sylvia Schoonenberg (vrijwilliger) doet het praktische gedeelte van het penningmeesterschap. Dus de penningmeester is alleen inhoudelijk verantwoordelijk. Het secretariaat is ook opgedeeld. Op het verzoek om álle taken op te delen en daar leden voor te vinden, geeft Dick Simonis aan dat dit twee jaar geleden precies zo is gedaan. Daar is toen geen enkele reactie op gekomen. Binnen je eigen kring van klanten en vrienden/contacten op zoek gaan naar bestuursleden is geen slecht idee. Daar is al vaker over gesproken. Toch heeft het niet gewerkt. Zelfs het aanleveren van contactgegevens voor de PR lijst om expositie-uitnodigingen te versturen is nooit gebeurd. Wellicht moet je het onvermoeibaar rondsturen. Maar wie wil dat doen?

Raymond Hirs vindt plan Wiersma ten dele interessant. Hij is echter van mening dat er eerst een algemene coördinator gevonden moet worden. Deze coördinator zal interviews afnemen waarna hij een voorzitter en penningmeester te voorschijn haalt. Dan kan de Kring zich weer met kunst bezig houden i.p.v. het bureaucratische gesprek. Hirs heeft een brief ontvangen van Tony Andreas waarin hij aangeeft dat hij gesprekken wil aangaan om voorzitter te worden.

De Kring moet transparanter worden, maar niet zo open gegooid dat iedereen zomaar lid kan worden. De Kring moet mee met veranderingen; meer rust en minder emotie. Henk van Bennekum bedankt Raymond Hirs voor zijn krachtige reactie, dynamisch en direct. Er zijn echter meerdere pogingen geweest om een voorzitter te vinden. Tony Andreas had zich al eerder aan kunnen melden, maar heeft dat tot nu toe nog niet gedaan. Van Bennekum onderstreept dat de ambitie er wel is. De kring heeft veel verandering doorgemaakt; er zijn veel aanpassingen doorgevoerd en de afgetreden bestuursleden hebben heel veel werk verzet. De website is daar een voorbeeld van. Begin 2007 stond de kring ook op een splitsing. Joop Haring en Bert van Loo hebben het toen opgepakt.
Het Plan Wiersma is van goede intentie, maar de leden zien het niet zitten. De aantekeningen van Dick Simonis zijn wel een verbetering van het plan.

Gonda van der Zwaag vertelt over een hele goede externe voorzitter bij de GBK die vier jaar lang de kar getrokken heeft. Zij werkte hier echter wel 2,5 dag per week aan. De vraag is: van wie kan je dat verwachten? Er zijn advertenties geplaatst met een oproep, daar zijn geen reacties op gekomen. Uit de zaal komen voorstellen om alsnog een stukje te plaatsen in bladen als Beelden etc. De oude bestuursleden geven aan dat dit allemaal al geprobeerd is. Er is een commissie geweest die het heeft uit gezocht en het heeft geprobeerd en het is niet gelukt.

Hannie van der Made zegt dat zij iemand had voorgedragen als bestuurslid. Deze persoon is echter afgehaakt toen bleek dat er 2x in de week vergaderd werd (Koen de Groot, ook bestuurslid bij Belvédère). Merel Holleboom en Dick Simonis zeggen dat er helemaal niet 2 x per week vergaderd wordt, maar 1 x per maand. Er wordt aangedragen dat het wellicht beter is om nieuwe mensen niet je eigen manier van besturen over te dragen, maar enkel positief bekrachtigen dat zij de functie willen vervullen en de taken uitleggen. Wellicht dat het nieuwe bestuurslid de zaken anders aanpakt.

Henk van Bennekum spreekt af dat er op een lijstje bijgehouden wordt wie zich hebben aangemeld voor een bestuursfunctie. Joop Haring stelt voor om Arie van den Berg van Arti en de directeur van Pulchri te vragen of zij mensen kennen die een bestuursfunctie binnen de NKvB zouden willen vervullen. Zij zitten dicht bij het vuur. Henk van Bennekum wil doorgaan met de mogelijke opties van agendapunt 6. Plan Wiersma wordt geparkeerd, de goede dingen worden eruit gehaald. 

6.3 is het voorstel om samen met het ABK te gaan. De leden worden gevraagd om hun mening. Wicher Meursing lijkt het geen goed idee. Hij is van beide verenigingen lid. Hij is wel voorstander van de optie om meer samen te coördineren. Dat heeft hij een paar jaar terug ook voorgesteld. Om echt samen te gaan, vindt hij de verenigingen te verschillend. ABK is veel jonger als vereniging. Zij bestaan pas 20 jaar. Er is meer dynamiek, omdat er een andere voorgeschiedenis is. ABK heeft meer potentie in de mensen die zich willen inzetten voor de vereniging, maar hij ervaart wel een verschil in niveau. ABK is nooit opgericht als vereniging, maar het is zo gelopen. Ze hebben een eigen ruimte, zijn ook over de kop gegaan, en zijn vaak meer politiek bewust.

Moet de kring zich aanpassen aan de tijd? Ja. Daar zijn de leden het over eens. SKOR zit ook in moeilijkheden, omdat ze in 2013 geen subsidie meer krijgen. Wellicht is dat een interessante partner. Het is een grote interessante club, wellicht interessanter dan het ABK, maar SKOR is geen kunstenaarsvereniging. Lidia Palumbi oppert dat het misschien ligt aan de term 'beeldhouwer' waar nieuwe jongere leden zich niet in zouden herkennen. Dick Simonis zegt dat er zeker al leden zijn die 3D werken (zoals videokunstenaars), zonder beeld te houwen. Jarenlang zijn de academies bezocht. Voor het werven van jonge mensen hebben Kringleden zich echt ingezet. Gonda van der Zwaag zegt dat jonge mensen misschien helemaal niet bij een vereniging willen horen. Ze werken veel meer ad hoc. Dat heeft dan niets met de identiteit van beeldhouwers te maken. Het is een interessante discussie, die gevoerd moet worden. Het is goed om te achterhalen waarom jonge mensen zich niet melden. Voor nu brengt het alleen geen oplossing voor het probleem van een ontbrekend bestuur.

Terug naar 6.3: De optie van het samengaan met het ABK. Dat is niet het streven van de aanwezigen. De NKvB moet exclusief blijven.

Punt 6.4: Het benoemen van een algemeen coördinator. Raymond Hirs is voor. Joop Haring zal Pulchri en Arti benaderen voor tips voor een goede coördinator. Er zijn meer leden die eventuele kandidaten kennen.

Punt 6.5 Een betaalde directeur als enige bestuurder. Sommige leden zijn tegen betaling. Henk van Bennekum is van mening dat als alles aan één man/vrouw hangt, het wel erg eenzijdig kan worden. Er wordt voorgesteld om één goed bekwaam iemand te vinden die de Kring leidt en een goede takenlijst opstelt, en dat ieder lid dan gewoon een taak op zich neemt en niemand op een rode fluwelen kussentje de kunstenaar gaat zitten wezen. Hoe deze bekwame persoon te vinden en de leden nu ook daadwerkelijk aan een taak te krijgen, blijft onbeantwoord.
Anderen zijn wel voorstander van betaling. Als iemand een grote taak krijgt, mag je hem/haar daar ook voor belonen. Je kunt ook het budget anders indelen: je maakt ruimte, waardoor je andere dingen niet kunt doen. Het blijven keuzes. Elk jaar opnieuw stel je een begroting vast. Er zijn diverse initiatieven genomen. De ANBI status is helaas mislukt. Daar heb je statutaire veranderingen voor nodig. De reserves zijn toegenomen, omdat de Kring zelf geen tentoonstellingen heeft georganiseerd. De tentoonstellingen kwamen via de website naar de Kring toe. Als de Kring op deze manier doorgaat, spaart de vereniging geld en is een directeur of coördinator te betalen.

Punt 6.6: Website in de lucht, 'pro forma bestuur', betaalde hoofdredactie met incidentele werkgroepen. Voor alleen deze vorm is de contributie voor een aantal leden te hoog. De onderlinge contacten loop je mis. De toegevoegd waarde van de vereniging is dan te gering. Alleen de website maakt een totaal andere vereniging dan wanneer je als leden elkaar echt steunt: bijvoorbeeld bij de problemen van een verkeerde plaatsing. Ook het samenwerken op locatie wordt van groot belang gezien. Een Pro forma bestuur zou Henk van Bennekum niet doen. Hij zou deze optie willen aanpassen in een echt bestuur.
Corrie van de Vendel zegt dat 'Pro forma' eigenlijk betekent dat de vereniging niet functioneert. Daarmee onderschat je de kracht van het geheel en gooi je weg wat er de afgelopen jaren met zo veel inzet is opgebouwd. Merel Holleboom stelt voor om te inventariseren wat er wel aanwezig is en positief werkt. Er is een website, er zijn mensen die zich inzetten voor de website, er zijn een aantal goede vrijwilligers, er is een nieuwe werkgroep o.l.v. Cornelis van Houwelingen die aan sponsoring werkt. De Kring heeft veel in huis. Als we vanuit daar kijken naar wie zich waar bij zou willen aansluiten…

Gonda van der Zwaag geeft aan deel te nemen aan een onderzoek naar kunst en kunstbeurzen, en wat dat betekent voor de kunstenaars. Daar zal ze nog een verslag van maken. Maar als je kwaliteit inbrengt in die beurzen, of zelf een beurs gaat organiseren, dan heb je heel veel te bieden. Er komt  veel publiek op af, waar je je aandacht naar toe kan brengen. Dick Simonis steunt dit idee, maar daar is alsnog een bestuur voor nodig. Er zijn ideeën genoeg, maar wie trekt het geheel? Henk van Bennekum besluit een korte pauze in te lassen waarna hij verder wil naar punt 7.


Na de pauze start Henk van Bennekum met een powerpointpresentatie van beeldenpark Drechtoevers ter inspiratie. Het vertelt het beleidsplan voor de bestuurders van Drechtsteden om hen te motiveren. Het bestuur van beeldenpark Drechtoevers bestaat uit buitenstaanders, maar het park is ontstaan vanuit de NKvB. Henk van Bennekum is het enige bestuurslid die kunstenaar is. De anderen zijn gepensioneerd uit het bedrijfsleven (IT bedrijf, ambtenaar, wethouder). Alle oevers staan vol met beelden. De beelden worden voor gratis beschikbaar gesteld op een fantastische locatie. Transport en plaatsing wordt betaald, het werk is verzekerd, en kunstenaars krijgen de plaats en PR. Het beeldenpark wordt gesubsidieerd door de gemeente en ontvangt sponsoring van bedrijven.

Dick Simonis zegt dat als de Kring wordt benaderd voor tentoonstellingen, ze sinds 2011 bedongen hebben om stageld af te dwingen (€ 100 per maand per beeld). Dat vindt de Kring heel belangrijk.
Het beeldenpark Drechtoevers maakt een verbinding met de samenleving en staat midden in de samenleving. Wat is nodig voor een gezonde situatie:
1) bestaansfinanciering,
2) partnerschap, en
3) werkkracht.

Henk van Bennekum onderstreept: Om geld te krijgen kun je het beste met educatieprojecten werken. Hij ontvangt applaus.

7. Hoe gaan we nu verder met dit besluit

Hoe nu verder… punten 6.4 t/m 6.6. Er wordt voorgesteld om rayonhoofden aan te stellen. Uit elk deel van het land wordt een lid aangedragen, waaruit uiteindelijk een voorzitter en penningmeester gekozen zal worden. Dit is in het verleden al geprobeerd, waardoor regiogroepjes ontstonden.
Arlette Geerlings wil aanblijven als secretaris, echter wel met iemand die inhoudelijk bestuurt. Het is voor haar van belang dat ze er energie van krijgt.

Er wordt voorgesteld om de functie van de voorzitter in taken op te delen en deze ter plekke in te vullen, voor de leden vertrekken. Tevens wordt voorgesteld om te kiezen voor één betaalde coördinator die een bestuur vormt, waarna hij/zij zich wellicht kan terugtrekken. Henk van Bennekum vraagt of er niet ter plekke wat mensen bij elkaar geharkt kunnen worden. Iemand oppert Joost Wolters als potentieel geschikte coördinator. Merel Holleboom wil in het bestuur blijven, maar vindt zichzelf geen goede voorzitter. 
Henk van Bennekum: "Stilstaan is achteruit gaan. Als er nu niks gebeurt, gaan we terug naar punt 6.1 - het opheffen van de NKvB." Dat willen de aanwezigen niet. De leden zijn het er over eens dat er een coördinator moet komen die een bestuur gaat samenstellen. Joop Haring vindt het van belang dat hij/zij ervaring heeft in de kunstwereld. Het coördinatorschap zal niet betaald zijn, maar kostendekkend. Wellicht staat er een vrijwilligersvergoeding tegenover. Eerst moet er iemand gevonden worden, die kan op zijn/haar beurt voorwaarden stellen.
Het voorstel wordt gedaan om uit elkaar te gaan, waarna iedereen thuis verder op zoek gaat naar een coördinator. Henk van Bennekum stelt voor dat hij, Joop Haring en Dick Simonis op zoek gaan naar een coördinator zodat in september de volgende stap gezet kan worden. Arlette Geerlings en Merel Holleboom schuiven dan aan. Uit de zaal wordt verzocht een omschrijving/vacature te ontvangen waarmee de leden potentiële coördinatoren kunnen benaderen. De oproep nogmaals op de website zetten vindt Dick Simonis geen goed idee. Het kan negatief gaan werken, als een smeekbede. Algemene oproepen werken niet. Persoonlijke benaderingen wel.
Henk van Bennekum wil een gebundelde versie van 6.4 & 6.6 in stemming brengen: Het benoemen van een algemeen coördinator voor het invullen van een slank bestuur met externe leden (voorzitter, secretaris, penningmeester), het aansturen van de werkgroepen van vrijwilligersleden en externe vrijwilligers, en de website op professionele wijze in de lucht houden, met een betaalde redactie (hoofdredacteur, eindredacteur en een stel redacteuren tegen urendeclaratie/betaling per artikel).

Een nieuw ingediend voorstel uit de zaal wordt herhaald:
6.7 - maximaal één jaar een betaalde coördinator om een bestuur van externen te vormen (No cure No pay). Deze externen moeten wel meteen ere-lid worden, om in het bestuur te kunnen. Dat in de toekomst de bestuursfuncties door externen ingevuld zullen worden, is voor alle aanwezigen duidelijk. Gonda van der Zwaag benoemt dat dit tegen de ideeën van Frits Vanén in gaat. Daar zijn de aanwezigen zich van bewust. Toch is dat punt een gepasseerd station.
Er komen nog wat tips uit de zaal:
- www.meesterbaan.nl (kleine baantjes in de kunstwereld)
- contact met Kunstmanagement opleidingen - al is ervaring een pré
- 't gilde Amsterdam (65+)
- Stichting Gilde Nederland

Henk van Bennekum brengt het aangepaste voorstel in stemming: “Het benoemen van een betaalde coördinator voor het invullen van een nieuw bestuur met mensen van buiten de Kring." Formeel worden de buitenstaanders vriendenleden. De coördinator kan ook toetreden tot het bestuur. Alle aanwezigen zijn voor. Geen onthoudingen, geen tegenstemmen.

8. Financiën
De begroting van 2012 moet nog formeel goedgekeurd worden. Dat is de taak van de penningmeester. Er is echter geen penningmeester meer. Daar moet nu iemand voor komen. Raymond Hirs zou deze functie graag door een kringlid ingevuld willen zien. Imke Beek vraagt opnieuw haar externe contact voor het penningmeesterschap. Henk van Bennekum wil het wel overnemen, als het echt niet anders kan.


9. Wat verder ter tafel komt/rondvraag
Er zijn geen vragen. Henk van Bennekum wordt door de aanwezige leden bedankt voor zijn spontane vervangende voorzittersrol. De vergadering wordt gesloten.

ACTIELIJST 
1) Lijst bijhouden wie zich hebben aangemeld voor welke bestuursfunctie (door Arlette Geerlings)
2) Joop Haring: Arti (Arie van den Berg) en Pulchri (directeur) vragen of zij mensen kennen voor de functie van algemeen coördinator, of mensen die een bestuursfunctie binnen de NKvB zouden kunnen vervullen
3) Joop, Henk, Dick, Merel en Arlette stellen een omschrijving/vacature op voor de coördinator. Deze wordt ingekleed als een vraag waarna men zelf kan bepalen of men zichzelf geschikt acht. Hiermee kunnen leden potentiële coördinatoren uit hun eigen netwerk kunnen benaderen
4) Imke Beek: extern contact voor penningmeester vragen
5) Penningmeester: begroting 2012 formeel goedkeuren 
6) Alle Kringleden: Op basis van functieomschrijving derden benaderen als coördinator (eigen klanten, netwerk, www.meesterbaan.nl, Kunstmanagement, 't gilde Amsterdam (65+), Stichting Gilde Nederland, etc.). Zij die zich geschikt achten kunnen naar het secretariaat mailen
8) Joost Wolters vragen of hij een potentieel geschikte coördinator weet
9) Het benoemen van een coördinator op basis van onkostenvergoeding voor het invullen van een nieuw bestuur met mensen van buiten de Kring
10) Het vormen van een nieuw bestuur


BIJLAGEN

Toelichting agendapunt 6 
Bijlage 1 (Ingezonden brief van Dick Simonis)

Hoe verder met de NKvB?

Zes mogelijkheden om uit de huidige impasse te raken

Zes mogelijkheden voor het oplossen van de bestuurlijke problemen waarin de NKvB zich op dit moment bevindt. De opties kunnen aan de leden van de NKvB voorgelegd worden bij een (twee?) allesbeslissende ALV. De voorstellen zouden bij voorkeur in deze volgorde ter stemming gebracht moeten worden:
1 - opheffen van de vereniging (zie toelichting A)
2 - Plan Wiersma wordt ingevoerd (zie toelichting B)
3 - NKvB zoekt overleg met ABK om samen een grote algemene ‘Vereniging van Driedimensionalen’ te vormen
4 - benoemen van een algemeen coördinator voor aansturing werkgroepen van vrijwilligerleden en externe vrijwilligers onder toezicht van een slank bestuur van werkende leden (voorzitter, secretaris, penningmeester)
5 - er wordt alleen een betaalde directeur als enige bestuurder benoemd die 2 x per jaar verantwoording aflegt aan de ALV
6 - de vereniging houdt op professionele wijze alleen de website in de lucht , met een ‘pro forma bestuur’ en een betaalde redactie (hoofdredacteur, eindredacteur en een stel redacteuren tegen urendeclaratie/betaling per artikel); als er tentoonstellingen en meer worden aangeboden via de site, dan wordt per project een werkgroep samengesteld van werkende leden.

Welke keuze de leden ook zullen maken, onlosmakelijk ermee verbonden is de invulling van die taak/taken, dus ofwel persoonlijke inzet dan wel de beschikbaarheid van personen van buiten de vereniging die bereid zijn die taak/taken te vervullen. Dat geldt voor alle opties, zelfs voor optie 1, want ook dat vergt inzet en inspanning. Alleen optie 4 zal meer tijd vergen en Bas Wiersma is bereid tijd in de NKvB te stoppen om een bestuur te formeren.

A Punten van overweging die pleiten voor opheffing (Dick Simonis)
- de kunstenopleidingen sluiten al jaren niet meer aan bij de oude tweedeling tweedimensionale en driedimensionale kunsten. Er zijn algemene kunstenopleidingen (autonome kunst) waarbij geleerd wordt de vorm (materiaal, techniek et cet.) strak aan te laten sluiten bij het idee. Het idee is de kern van het kunstenaarschap, de uitvoering is daaraan ondergeschikt: 2- of 3-dimensionaal, video, internetpublicatie, materiaal, vormgeving en moment van openbaring wisselt per project.
- men voelt zich daardoor ‘beeldend kunstenaar’ en niet nadrukkelijk ‘beeldhouwer’, terwijl dat woord en die visie diep geworteld is in onze vereniging
- de kunstenaars die nu de academie verlaten zoeken hun uitingsvormen, plaatsen en tijdstip in ad hoc-verbanden met andere kunstenaars en instellingen, allemaal internetgebruikers die zich van dezelfde taal en materialen bedienen en doen dat dus niet meer levenslang binnen het ‘strakke keurslijf’ van een beeldhouwers- , schilders- of keramistenvereniging’.
B Voorstel Bas Wiersma
Organisatie
De Nederlandse Kring van Beeldhouwers is een vereniging met ongeveer 180 leden. Opgericht in 1918 als een belangenvereniging voor beeldhouwers, probeert de vereniging de belangstelling voor de driedimensionale kunst in en buiten Nederland te vergroten en de onderlinge contacten tussen ruimtelijk werkende beeldend kunstenaars te bevorderen. De NKvB zet zich in voor de belangen van de Nederlandse beeldhouwkunst, dus de ruimtelijke kunsten, en die van de Kring-leden in het bijzonder. Het organiseren van tentoonstellingen en symposia is een belangrijk aspect van het beleid, evenals de belangenbehartiging van de leden. In het verlengde daarvan biedt de NKvB de leden juridisch advies en hanteren we een keurmerk voor expositiegelegenheden en verkooptentoonstellingen.
Voor de Kring moet de doelstelling blijven zoals deze is, het blijkt dat de huidige organisatie een kern probleem heeft namelijk:
Tijd en geld
Om de kracht van de kring te vergroten is een bredere basis nodig voor zowel het besturen, als de financiële slagkracht. Dit kan door meer leden te werven. Meer leden, meer inkomsten en meer bestuurskracht. Om dit mogelijk te maken het volgende voorstel:
Een ieder kan lid van de kring worden. Om mee te kunnen doen aan tentoonstellingen en exposities dienen de leden door een ballotage commissie te worden beoordeeld. De leden die door de ballotage zijn gekomen krijgen extra bevoegdheden d.m.v. de statuten c.q. huishoudelijk reglement.
Om de Kring nog eens 100 jaar te laten voortbestaan is een principiële, en dient dan ook gedragen te worden door een grote meerderheid van de leden. Doelstelling van de Kring blijft gelijk.

Voor het werven van A-leden stel ik voor dat ieder B-lid tenminste een, liefst meer personen aanmeldt waar hij/zij wel eens een beeld aan verkocht heeft. Contributie € 100 per jaar. Het is van groot belang om A-leden goed bij de kring te betrekken, zodat er bereidheid ontstaat om zich in te zetten voor de Kring. B.v. uitnodigingen voor exposities, atelier bezoek e.d.
 Wanneer deze principiële beslissing genomen is er veel te doen door een nieuw bestuur o.a.:
- Comité van aanbeveling
- Gepast gebruik maken van de beschermvrouw HM de Koningin
- Sponsor commissie
- Extra leden werven
- Voorbereiding 100 jarig bestaan
- Aanvragen subsidies
- Etc.

De NKvB is iets om trots op te zijn, het is van belang als bepaalde kunstuiting een speciale “vereniging” te hebben. Het hebben van de juiste leden opent mogelijk ook deuren voor sponsoring van bedrijven en instellingen.
 Kort  en goed: inschakelen van andere krachten d.m.v. meer leden.

C Reactie Bert van Loo op het Voorstel-Wiersma

Hallo Bas
Blijf vooral denken over de reacties die zijn ingediend. Ik wil daar nog wat aan toevoegen. Wij weten dat er leden bij moeten komen, maar het is uiterst belangrijk dat we de leden een status geven die hen past. Je merkt zelf op dat A en B leden niet goed werkt, omdat het gevoeligheden geeft die ongewenst zijn. Daar moet dus eerst een oplossing voor gevonden worden! Wat betreft de kunstenaars die zomaar zonder ballotage lid kunnen worden; daar zul je ongetwijfeld veel weerstand krijgen. Ik ben er van overtuigd dat velen de Kring zullen verlaten als dat wordt besloten. Tenslotte is de Kring een kwaliteitsvereniging die niet zomaar iedereen toelaat. In het verleden is de deur wel eens open gezet met als gevolg dat er veel leden met een goede reputatie zijn opgestapt. Tentoonstellingen zijn meestal gerelateerd aan thema’s en de keuze voor deelname gebeurd dan vaak (meestal) door een externe curator.

De verandering van de Kring zal voornamelijk (naar mijn mening) moeten plaatsvinden door het aantrekken van nieuwe leden, toegewijde leden, die de NKvB en de beeldende kunsten een warm hart toedragen en daarvoor ook nog bereid zijn een bijdrage te leveren. Bekwame mensen (zoals jijzelf) zullen het bestuurlijke deel moeten gaan invullen opdat er een financiële gezonde vereniging ontstaat die weer tentoonstellingen kan gaan organiseren van een kwalitatief hoog niveau. Dan pas zullen alle leden - toegewijde en werkende - weer trots zijn op hun vereniging.

Natuurlijk moet er voor alle inzet door de NIET kunstenaarsleden iets aantrekkelijks komen, daarover kan nog uitvoerig gediscussieerd worden en dat zal zeker wel resultaten opleveren.

Met vriendelijke groeten Bert


D Reactie van Dick Simonis op het Voorstel-Wiersma

Beeldhouwers of Beeldhouders
NKvB staat voor de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. Daarmee is mijn eerste argument benoemd. We zijn een vereniging van Beeldenmakers en niet van Beeldenbezitters. Het kan dus niet zo zijn dat de Beeldhouders, de bezitters van onze producten, binnen de vereniging dezelfde rechten krijgen als de Beeldhouwers, de kunstenaars. We zijn een kunstenaarsvereniging en geen vriendenclub. Dus als de beeldhouders een vereniging willen hebben, dan staat het ze vrij zich te organiseren, maar niet als NKvB!

Tijd & Geld?
Ons eerste probleem is niet Tijd & Geld. De vereniging wenst niet te groeien in kwantitatieve zin, maar in kwalitatieve zin. Voor het aspect Tijd blijken veel Kringleden klaar te staan om een paar uur per week kleine taken binnen werkgroepen uit te voeren. De financiële positie van de Kring is uitstekend, maar kan beter. Bovendien staan er voor Geld inmiddels voldoende plannen in de steigers: ANBI-status, Meerjarenfinanciering exposities (Cornelis van Houwelingen) en de plannen voor sponsorwerving.

Bestuurlijke capaciteiten!
Ons allereerste en allergrootste probleem is de bezetting van bestuursfuncties door bekwame, professionele kunstenaars of kunstminnende leden. De kunstenaars laten het afweten en wijzen naar de buitenwereld, waar de oplossing vandaan moet komen. De vereniging zoekt dus bekwame, kunstminnende mensen die de taak van voorzitter, secretaris en penningmeester op zich willen nemen en de vereniging willen en kunnen aansturen in de richtingen die door kunstenaarsleden bepaald worden.

Ballotage van kunstminnende leden/externe bestuursleden
Ook hier gaat het niet om veel of meer, maar om beter. Het lijkt mij voor kunstminnende leden een eer bestuurstaken ten behoeve van de kunstenaarsleden te kunnen uitvoeren. De buitenstaander-bestuursleden mogen in de buitenwereld de titel dragen van de NKvB-functie die ze bekleden, maar ze dienen wel kunstminnend lid te zijn, hun bestuursactiviteiten niet te beperken tot hun taakomschrijving, maar algemeen bestuurder te zijn, en we vragen ze hun maatschappelijke netwerk aan te spreken ten behoeve van de vereniging. Met andere woorden: niet alleen werkende kunstenaarleden worden geballoteerd, ook externe bestuursleden en kunstminnende leden zullen worden geballoteerd, maar dan op aspecten zoals bestuurlijke vaardigheden, kunstlievendheid, relevante maatschappelijke contacten en de bereidheid dat allemaal in te zetten voor de vereniging.

Dick Simonis, Amsterdam, 3 juni 2012