Menu
Samen aan Tafel: een tekening van een tafel met poten getekend als verschillende benen. 2018Brabant zoekt naar projecten die verder gaan dan de grenzen van één stad, verder kijken richting 2018 en een brug slaan tussen verschillende sectoren of disciplines. Projecten die een aantal BrabantSteden met elkaar en met de omgeving verbinden, waarin cultuur, onderwijs of ondernemen samenkomen, waarin erfgoed samengaat met innovatie of volkscultuur met de hoge kunsten of stedelijke ontwikkeling met design.

In 2018 levert Nederland, net als Malta, de Culturele Hoofdstad van Europa. De stad die de titel krijgt, verzorgt een jaar lang een cultureel programma voor bezoekers uit heel Europa. BrabantStad biedt zich aan als hoofdpodium: Breda, Eindhoven, Helmond, 's-Hertogenbosch, Tilburg en het Ommeland (de provincie) zijn 'samen' kandidaat als 2018Brabant. Het behalen van deze titel betekent een enorme stimulans voor de regio.
Doel van Europese Culturele Hoofdsteden is de rijkdom en verscheidenheid van de Europese culturen uit te dragen en er voor te zorgen dat Europeanen elkaar beter leren kennen.
In 2013 kiest een vakjury de Nederlandse kandidaat met het beste plan. Uiteraard beoordeelt zij de plannen vanuit het Europese perspectief; is er voldoende aandacht voor de culturele diversiteit in Europa en voor de verbinding tussen burgers, steden en regio's? Vooral daarom is BrabantStad de ultieme kandidaat. Want met behoud van de eigen identiteit vormen de vijf steden en het ommeland gezamenlijk een stedelijk netwerk dat groter en sterker is dan elke stad afzonderlijk.

Martijn Sanders vormt samen met enkele culturele smaakmakers uit Brabant het artistiek team. De eerste leden van het artistiek team zijn inmiddels bekend: Ulrike Erbslöh, adjunct directeur van het Van Abbe Museum, Matthijs Rümke, artistiek leider van Het Zuidelijk Toneel, Joost Heijthuijsen, directeur van Festival Incubate en John Körmeling, architect en beeldhouwer. We kijken vanaf nu tot ver na 2018. Tot uiterlijk november 2012 kunnen Nederlandse kandidaten zich aanmelden. In januari 2013 is de preselectie van de shortlist waarna in september 2013 de definitieve aanwijzing is. In mei 2014 volgt dan de officiële benoeming Nederlandse Culturele Hoofdstad Europa. Vanaf dat moment is er vier jaar tijd om het culturele programma voor 2018 te ontwikkelen en de stad en de regio klaar te maken voor honderdduizenden bezoekers.
Meer informatie www.brabantstad.nl