Een beknopt verslag
Op maandag 19 juli 2010 is het kleiproject bij Steenfabriek Frateur in Boom (B) van start gegaan. Deze deels gerestaureerde steenfabriek op ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Antwerpen vormde het decor voor de eerste boetseeractiviteiten van negen NKvB-leden: Joop Haring, Rita van der Vegt (met assistentie van Pablo Ponce), Thea van Vliet, Karen Santen (met assistentie van haar broer Bart), Jay Bakker, Stephanie Rhode, Marjorie Slooff, Wil van Blokland (gastkunstenaar) en Dick Simonis.
Op donderdag 15 juli was het eindelijk zo ver en werd door Kringlid Thea van Vliet de daadwerkelijke stap gezet als voorbereiding van het boetseren op het terrein van de voormalige Steenfabriek Frateur. De enige nog functionerende steenfabriek in de regio, een vestiging van multinationale baksteengigant Wienerberger, leverde op die dag belangeloos vijf kubieke meter klei voor het project. Vrijdag 16 juli arriveerden Joop Haring en Wil van Blokland (gastkunstenaar) als eersten en zij prepareerden het kampement op het Frateurterrein. Maandag in de loop van de dag arriveerden de andere deelnemers.
De week verliep in een onvoorstelbaar prettige en inspirerende sfeer. Het terrein van Frateur is gesitueerd in de industriële rafelranden van de stad Boom. Veel verlaten industrieterreinen en gebouwen, kleine werfjes en woonhuizen van de werknemers van de steenbakkerijen. Het terrein is open toegankelijk en zo stonden de deelnemers oog in oog met een fotosessie met een pinup-model in krappe bh, naaldhakken en netpanty en de dag erna streken de lokale Hell's Angels neer voor een motortreffen. In de loop van de boetseerweek kwam er steeds meer bezoek door de publiciteit op tv en in de schrijvende media. En telkens was er die warme belangstelling en bewondering voor wat we deden.
De boetseerweek was voor de deelnemers een groot succes evenals voor de mensen van het industrieel rijksmonument Frateur. 's Morgens eerst koud douchen en de zonnegroet met onze zelfbenoemde yogalerares Stephanie, overdag het solitaire gekneed met de klei alleen onderbroken door koffiepauze en lunch, 's avonds de goede gesprekken rond de ‘eettafel' bij onze onvolprezen kokkin Ria Franc en dat alles overgoten met de uitstekende biologische wijnen van de partner van Stephanie. Ria heeft deze hele week op fabuleus smaakvolle wijze de catering verzorgd. Welbeschouwd zou deze week zonder haar inspanningen niet zo succesvol geweest zijn.
In het laatste weekeinde kwam Kringlid en ervaren veldovenbouwer Johan Sietzema langs om met iedere deelnemer door te nemen wat er nodig zou zijn om het latere stoken tot een succes te maken. Zondagmiddag 25 juli werd een gemeenschappelijke ronde gemaakt langs alle werkstukken, iedere deelnemer deed verslag van uitgangspunten, resultaat en ovenplannen. De een slaagde redelijk eenvoudig in zijn originele plan, anderen experimenteerden naar hartenlust en lieten hun werkstuk onder hun handen ontstaan.
De wanddikten bij dit soort monumentale werken ligt tussen 20 centimeter aan de basis tot ongeveer 5 centimeter voor de hoogste delen en dat maakt lange droogtijden noodzakelijk. Er werden soms bizarre interne houtconstructies of hele reeksen spanbanden gebruikt om voort te kunnen bouwen op het boetseerwerk van de vorige dagen, dat alleen oppervlakkig leerhard gedroogd was. Nu staan de boetseerwerken beschut tegen regen, wind en felle zonneschijn gelijkmatig te drogen zodat ze na een periode van minstens vijf weken in de weekeinden van 4 - 5 en 11 - 12 september in hun eigen veldovens gestookt kunnen worden.
Een van de mensen van Frateur, Walter van den Neucker, beschikte over de juiste contacten bij de pers en zo verscheen in het laatste weekeinde een artikel in de Gazet van Antwerpen over het kleiproject en besteedde de lokale televisiezender ATV ook aandacht aan de activiteiten (volg deze link) . Corrie van de Vendel kwam langs en zorgde voor de fotoreportage.