Oriënterend bezoek ter voorbereiding van een kleiworkshop/symposium
Op maandag 7 december heeft de expositiecommissie (Thea van Vliet, Berenice Witsen Elias en Annemie Bogaerts) een bezoek gebracht aan Steenbakkerij Frateur aan de Nielsestraat in Boom, België. Dit bezoek vond plaats in het kader van een voorgenomen kleisymposium/kleiwerkperiode.
Enkele gegevens over Steenbakkerij Frateur. Vanwege de rijke kleigrond in de Rupelstreek waren er in het verleden zeer veel steenbakkerijen. Daar zijn er nu nog enkelen van overgebleven. In 1980 werd Frateur ook stilgelegd. Jarenlang werd het gebouw verwaarloosd, een gedeelte van het materiaal werd ontvreemd en ook het terrein verwilderde. Vier jaar geleden is men begonnen met de restauratie. De laatste jaren heeft men het terrein van vier hectare ontbost om alles weer in de originele staat te brengen. De heropening vond plaats in mei 2009. Fabriek en droogovens zijn nu een officieel cultuurhistorisch monument geworden. Vrijwilligers brengen nu alles geleidelijk terug in de originele staat met financiële steun van de overheid.
Bij ons bezoek werden we ontvangen door vier allervriendelijkste heren, Johan Stuer, conservator, Dirk Campsteyn, secretaris en de beheerders Walter van den Neucker en Karel De Roeck, die ons anderhalf uur hebben rondgeleid en non-stop vertelden en vertelden. De schoonheid van deze plek laat zich moeilijk beschrijven, zie www.geleeg.be. Het terrein en de fabriek zijn op afspraak te bezichtigen.
Ons bezoek en het contact met deze zeer enthousiaste mensen heeft geresulteerd in de volgende mogelijkheden:
- een werkperiode van twee weken in de zomer
- tijdens een werkverblijf kunnen we daar experimenteel werken met klei
- vijf kubieke meter klei (geen broodjes), kan door Frateur geleverd (en gezuiverd) worden
- na een droogtijd van ongeveer een maand kan hier vervolgens gestookt worden, voor dat drogen zijn de traditionele droogloodsen beschikbaar (zie foto’s)
- er kan gekampeerd of overnacht worden in een van de ruimtes, de omstandigheden zijn wel primitief
- expositiemogelijkheden in de ringoven, een cirkelvormig gewelf, maar ook op het terrein zelf en in de fabriek (zie foto’s onderaan)
Het is de bedoeling om objecten/vormen te gaan maken die gestookt moeten worden, maar het kan in sommige gevallen interessant zijn de klei juist niet te stoken, zodat ze dan een relatie aangaan met de omgeving en de invloed van de natuur op de vorm zichtbaar wordt. Om grote werkstukken te kunnen stoken zal bij wijze van experiment een primitieve oven gebouwd worden. Thea heeft hier ervaring mee, maar daarnaast wil zij op zoek gaan naar deskundigheid binnen de Kring op dit gebied. Mocht deze deskundigheid niet voldoende aanwezig zijn dan wil zij haar contacten buiten de Kring benaderen hiervoor.
We verwachten een offerte van Frateur en zien of we verder kunnen onderhandelen.
De expositiecommissie van de NKvB