tekst en foto's Riki Mijling
Woensdag 17 juni om 17.00 uur troffen we elkaar in het Drentse dorpje Schoonoord. We waren daar op uitnodiging van Kringlid en organisator Adri de Fluiter om in het nabijgelegen bos de uitgezette beeldenroute in het kader van de manifestatie Natuurkunst Drenthe te bekijken. Natuurkunst Drenthe is een initiatief van de gelijknamige stichting die in 2005 is opgericht om in de provincie Drenthe permanente plekken te realiseren met kunst in de natuur. De stichting nodigt daartoe kunstenaars uit die ter plekke kunstwerken maken in relatie tot de omringende natuur. Een bescheiden aantal kringleden had aan de uitnodiging van Adri de Fluiter gehoor gegeven, maar dat had voor de aanwezige dames (7) en heren (2) als voordeel dat alle beelden op de route rustig bekeken konden worden en de toelichting van Adri goed te volgen was.
Dit keer was als het thema van het jaarlijks evenement ‘Overleven/Survive’ gekozen als ode aan de overlevingskunst van de plaatselijke bevolking. Tien kunstenaars uit binnen- en buitenland waren door het organiserend comité geselecteerd om langs de bijna drie kilometer lange route, die in het bos van Schoonoord is uitgezet, een beeld te maken in de veertien dagen voorafgaand aan de opening. Na een toelichting door onze gids Adri werd ieder kunstwerk enthousiast voorzien van commentaar.
De meeste kunstenaars hadden zich uitstekend aan het gegeven ‘Kunst in de natuur’ gehouden, er werd doorgaans gewerkt met ter plaatse aangetroffen materialen. Het thema van dit jaar was over het geheel genomen nogal losjes gehanteerd, maar dat moet kunnen. Een enkele keer week Adri van de uitgezette route af om ons beelden van eerdere edities te laten zien. Vooral het minitieus vrijgemaakte wortelstelsel van een gekapte beukenboom en grote aarden vormen, geperst in houten mallen, maakten indruk. Hier was ook door de factor tijd een prachtige symbiose met de omringende natuur ontstaan. Een nogal saai bos had een stukje magie gekregen!
Ons groepje was één dag voor de officiële opening in het bos van Schoonoord en inderdaad op enkele plekken waren de beelden nog in staat van opbouw, soms maakten rondslingerende materialen en gereedschappen kenbaar dat er nog wat gewerkt moest worden. Op één locatie troffen we zelfs nog een collega die druk doende was haar werkstuk te perfectioneren. Ze stelde zich voor als Marian Meerbeek en ze vertelde ons dat ze al een tijdje van plan was om lid te worden van de Kring. Dus hopelijk kunnen we haar binnenkort als nieuw kringlid verwelkomen. Aan het eind van de wandeling was de mening binnen ons groepje dat er hier een interessante kunstroute was gerealiseerd door de bijdragen van de deelnemende kunstenaars. Ook was er lof voor de gedegen organisatie door het uitvoerend comité en de inspanningen van Staatsbosbeheer om dit alles mogelijk te maken. Als afsluiting van de wandeling was er dan ook nog een barbeque waarbij we kennis konden maken met de deelnemende kunstenaars; een gezellig en nuttig samenzijn.
Adri bedankt!