3D Lab is een onderzoeksruimte waar kunstenaars en ontwerpers door experts worden ingewijd in de geheimen van 3D printing. Dit gebeurt in negen besloten masterclasses van twee a drie uur op wisselende locaties in Haarlem, waar deelnemers individueel worden begeleid van concept tot 3D geprint kunstwerk.
NB : deze informatie werd ons doorgestuurd door Anne Berk, mei 2014.
3D Lab is bedoeld voor in de praktijk werkende kunstenaars en ontwerpers, studenten en afgestudeerden aan kunstacademies. Deelnemers aan de masterclasses dienen een duidelijk aantoonbaar niveau te bezitten en een heldere onderzoeksvraag voor de ontwikkeling van een 3D geprint kunstwerk. Hiertoe worden aanmelders vooraf geballoteerd. Deelnemerskosten a €100 worden ingezet voor 3D printmateriaalkosten. 3D Lab beschikt over een eigen 3D printer maar zal ook werk uitbesteden aan externe partijen.
Door wie?
De '3D printlaboranten' die makers begeleiden, zijn allen zeer ervaren en professioneel werkzaam in diverse (deel)gebieden van 3D printing. David Graas is productontwerper en eigenaar van 3D print label LAYERS (www.davidgraas.com). Eric van Straaten is beeldend kunstenaar op het gebied van 3D prints (www.ericvanstraaten.com). David van der Veldt is productontwerper en docent aan de Rietveld en de Dutch Design Academy (www.davidvanderveldt.nl).
Hoe doe je mee?
Stuur voor 18 september een mail naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. met daarin in twee zinnen wat je in het 3D Lab zou willen bereiken, geïllustreerd met voorbeelden van je werk en/of de url van je website.
Activiteiten
-3D Lab wordt officieel gelanceerd tijdens de 3D Print Experience die op 14 en 15 juni wordt gehouden in de 3D Makers Zone (Oudeweg 91-95, www.3d-printexperience.com)
-3D Lab zal zich op de Parksessies in De Hout presenteren met een mobiele 3D printer (juli-augustus 2014, www.parksessies.nl).
-Voorafgaand en tijdens de masterclasses, organiseert 3D Lab een aantal open inloopavonden waar creatieven worden ingeleid in bijzondere manieren van het gebruik van 3D printen door gastlezers/docenten, en terecht kunnen met vragen over de inzet van 3D printen in hun eigen werk. De eerste open inloopavond is op 11 september 2014. Locatie en onderwerp volgen.
Onderzoeksvragen
Naast de conceptueel en technisch-inhoudelijke begeleiding van kunstenaars en ontwerpers, is de doelstelling van 3D Lab een aantal voor 3D printen specifieke onderzoeksvragen te beantwoorden op het gebied van de betekenis en potentie van 3D printen voor de beeldende kunst, toegepaste kunst en productontwerp. Wat betekent 3D printen voor de authenticiteit van een digitaal gefabriceerd kunstwerk? Wat is de implicatie van de afwezigheid van een directe materiaalervaring en de ‘overgang’ van een virtueel naar een fysiek object?
3D printen in Metropoolregio Amsterdam
3D Lab is een initiatief van de 3D laboranten zelf, de gemeente Haarlem afdeling Economie en Cultuur, en 37 PK (www.37pk.nl). Haarlem wil binnen de Metropoolregio Amsterdam inzetten op nieuwe ontwikkelingen die economisch voor de regio van betekenis kunnen zijn. Het 3D printen staat volop in de belangstelling. Het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs slaan de handen in elkaar om in Haarlem tot een kenniscentrum te komen, genaamd '3DMakerszone', dat moet leiden tot een 3D maakindustrie, als nieuwe economische kracht in de Metropoolregio Amsterdam. De kunstensector als onderdeel van de creatieve industrie is van oudsher aanjager van nieuwe ontwikkelingen. 3D Lab beoogt een diepgaande verkenning in de beeldende kunstpraktijk en vormgeving waarin vakgenoten worden geïnformeerd over de techniek en consequenties van het gebruik van 3D printen. De verhoging van het kennisniveau op het gebied van 3D printen is door de pas sinds kort beschikbare techniek noodzakelijk en vergroot de waarde van de (co)creatieve industrie in de Metropoolregio Amsterdam. De resultaten van dit onderzoekslab komen ook beschikbaar ten behoeve van de 3D Makerszone.
3D Lab
Website: www.3d-lab.org
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Contactpersoon: Eric van Straaten