Menu

Beelden 4/2012, jaargang 15, no. 60.

Het 60ste nummer van Beelden, het kwartaalblad voor ruimtelijk georiënteerde kunst, is een feit. Niet slecht voor een tijdschrift over één specifiek onderwerp, de ruimtelijk georiënteerde kunst, om vijftien jaar lang zonder subsidie te verschijnen. In dit nummer wordt er door Ans van Berkum stilgestaan bij de positie van Beelden in kunstbladenland. In het 40ste en 50ste nummer is er eerder stilgestaan bij de ontstaansgeschiedenis van het blad. Zie hiervoor de artikelen op de website www.beeldenmagazine.nl.

In 1986 had de Nederlandse Kring van Beeldhouwers een informatiebulletin,Vaknieuwsgeheten, dat door veel mensen met interesse werd gelezen. Het kreeg een positieve recensie inBK-informatie. Waarom zou dat niet kunnen uitgroeien tot een blad waarin beeldhouwers en liefhebbers met elkaar in gesprek zijn over hun vakgebied? Zomaar een gedachte indertijd. Enkele leden gingen aan de slag, Henk van Bennekum, Tine van de Weyer en Harm de Grijs.

Uiteindelijk zou het nog een hele poos duren voorBeeldenevolueert tot een zo kritisch mogelijk blad waarin ook de auteurs het achterste van hun tong laten zien. Het verschijnen van de eerste reeks in vouwbladvorm zet zich voort tot 1990. Vanaf 1997 is John Blaak hoofdredacteur en ontpopt zich dan tot drijvende kracht achter de inhoudelijke ontwikkeling die het blad in de loop van de jaren ondergaat.

In 1997 komt Roel Teeuwen in beeld en wordt het blad serieus op de rit gezet. Hij vindt een tijdschrift gekoppeld aan de Nederlandse Kring van Beeldhouwers essentieel. Met een aanloopbudget van 9.000,- gulden zet de Stichting Thoe Swartzenberg, de werkmaatschappij van de Kring, het blad op de rails. John Blaak gaat aan het roer staan.Beeldenverschijnt in leporellovorm met een omvang van 12 pagina’s en gebruikt één steunkleur voor de cover, waarop ook steeds het redactioneel van Blaak staat afgedrukt boven een foto van een beeld. Een grondtoon, die nooit meer zal verklinken.

www.beeldenmagazine.nl