Menu

Schenken in 2009

De Successiewet (belasting op schenken en erven) wordt gemoderniseerd. De veranderingen moeten 1 januari 2010 ingaan. Positief is de tariefsverlaging, met name voor de verkrijgers buiten de groep van directe verwanten. Bij grotere schenkingen aan kinderen, kleinkinderen, ouders en broers en zussen, zal door de voorgestelde tarieven vanaf 2010 echter meer schenkbelasting moeten worden betaald. Wie belasting wil besparen schenkt dus nog in 2009.

Er verandert meer dan alleen de tarieven in de herziene Wet Schenk- en Erfbelasting. De wijzigingen hebben onder andere invloed op herroepelijke schenkingen, op renteloze leningen en op samenwoners zonder notarieel samenlevingscontract. Tijd om eens met uw notaris of belastingadviseur te gaan praten.

Erfenis altijd beneficiair aanvaarden

Een erfenis kunt u in alle gevallen het beste beneficiair aanvaarden. U voorkomt hiermee dat u in een onwenselijke situatie terechtkomt en aansprakelijk wordt voor eventuele schulden. Bij beneficiair aanvaarden vervallen de schulden als de opbrengst van de erfenis niet groot genoeg is. Mocht er nog geld overblijven nadat de schulden zijn betaald, dan gaat dat geld alsnog naar de erfgenamen. Aan een beneficiaire aanvaarding stelt de wet wel een aantal eisen, het is dan ook noodzakelijk om een notaris in de arm te nemen.

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden zijn handig om te hanteren, want over de onderwerpen in de algemene voorwaarden wordt vaak niet specifiek onderhandeld, terwijl de inhoud van de algemene voorwaarden wel onderdeel is van de afspraken over en weer. Daarnaast is het mogelijk – binnen zekere grenzen – bepaalde onderwerpen gunstig te regelen voor de onderneming die de voorwaarden hanteert. Dit geldt bijvoorbeeld voor aansprakelijkheid of bepaalde procedures die uw klanten moeten volgen. Het is aan te bevelen algemene voorwaarden specifiek voor uw onderneming op te (laten) stellen. Wilt u meer weten kijk dan eens bij de Kamer van Koophandel naar KvK Algemene Voorwaarden of neem contact op met ons kantoor (www.hbmanagement.nl), dan helpen wij u verder.

BTW uit het buitenland terugvragen wordt eenvoudiger

Vanaf 1 januari 2010 kunnen ondernemers de in het buitenland betaalde btw terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst. Ook hoeven ondernemers die grensoverschrijdende diensten aan andere ondernemers verrichten doorgaans geen btw meer te factureren. Vanaf 2010 wordt de omzetbelasting veelal geheven op de plaats waar de ondernemer die de dienst van u afneemt is gevestigd. U moet wel periodiek een overzicht aan de Belastingdienst verstrekken van diensten die u heeft verricht aan buitenlandse ondernemers.

Digitale facturen bewaren

Facturen moet u bewaren in de vorm waarin u ze heeft verstuurd of ontvangen en op dusdanige wijze dat u ze vlot kunt terugvinden en - indien gevraagd - ter beschikking kunt stellen. Elektronische facturen moet u bewaren als elektronisch bericht inclusief de eventueel toegevoegde elektronische handtekening. U mag dus niet het bestand verwijderen, nadat u de factuur heeft uitgeprint!

In de onderneming meewerkende partner

Als uw partner meewerkt in uw onderneming zijn er twee manieren om hier fiscaal van te profiteren. De eerste is de reële arbeidsbeloning. Hierbij krijgt uw partner een beloning voor de verrichte werkzaamheden. Deze inkomsten zijn bij uw partner belast en voor u als ondernemer aftrekbaar. De tweede manier is het toepassen van de meewerkaftrek. In dat geval krijgt u als ondernemer een extra aftrekpost en hoeft uw partner niets aan te geven. Partner moet wel meer dan 525 uur per jaar meegewerkt hebben in de onderneming om in aanmerking te komen. Door een aantal wetswijzigingen is de reële arbeidsbeloning de laatste jaren fiscaal minder aantrekkelijk. Meewerkaftrek, echter, levert voor de ondernemer altijd een aftrekpost op. Laat eens doorrekenen wat voor u het meest voordelig is.

Tips en trucs

- Ondernemingen moeten op alle uitgaande brieven, orders, facturen en andere schriftelijke uitingen hun inschrijfnummer bij de Kamer van Koophandel vermelden. Dit geldt ook voor de website en zakelijke e‑mails. Daarnaast moeten NV's en BV's de volledige naam en statutaire zetel aangeven op de website.

- Als u als ouder over wat vermogen beschikt, kunt u op een fiscaal voordelige manier uw kind aan een hypotheek helpen. Breng een normale rente in rekening en schenk deze vervolgens weer terug aan uw kind. De hypotheekrente is bij uw kind fiscaal aftrekbaar.