Van 6 juni t/m 11 september 2011 staat Den Haag in het teken van de Chinese contemporaine beeldhouwkunst.
Den Haag onder de Hemel is een uniek samenwerkingsverband tussen museum Beelden aan Zee en Stichting Den Haag Sculptuur. Op het Lange Voorhout, in de Kloosterkerk en in museum Beelden aan Zee wordt een nooit eerder geziene overzichtstentoonstelling gepresenteerd. ‘Den Haag onder de Hemel’ opent tijdens de eerste editie met vier tentoonstellingen die de State of the Art van de hedendaagse Chinese kunst en de beeldhouwkunst in het bijzonder, op spectaculaire wijze zullen tonen.
De Chinese contemporaine kunst is in de afgelopen drie decennia stormachtig de internationale kunstmarkt binnen getreden en wordt volop in de Europese musea verwelkomd.
Een tentoonstelling van Chinese beeldhouwkunst in de open ruimte, zoals aan het statige Lange Voorhout in Den Haag, geeft de mogelijkheid om een aantal kanten te belichten die typerend zijn voor de Chinese kunst van nu. Dat betreft in de eerste plaats het aspect van het uitvergroten of "opblazen" van objecten, dan wel het vervaardigen van installaties die bestaan uit een gigantische hoeveelheid van – soms eenvormige – voorwerpen uit de dagelijkse omgeving. Deze schaalvergroting past naadloos in het voornoemde "everything is bigger in China".
Sculptuur van Wenda Gu (Kloosterkerk), Sui Jianguo (overzichtstentoonstelling museum Beelden aan Zee) en monumentale beeldhouw- werken van Cang Xin, Hu Xiancheng, Jiao Xingtao, Liu Jianhua, Liu Wei, Wang Jin, Wan Liya, Sui Jianguo en Yue Minjun (Lange Voorhout) zijn geselecteerd door gastconservator Cees Hendrikse als de sprekendste voor- beelden voor de stand van zaken van de hedendaagse Chinese sculptuur.
Museum Beelden aan Zee toont een overzicht van Sui Jianguo, één van de meest gerenommeerde beeldhouwers in China. Sui (Peking, 1956) woont en werkt in Peking. Naast zijn werk als beeldhouwer, doceert hij aan de Centrale Academie van Schone Kunsten, de belangrijkste kunstopleiding in China. Al vanaf 1992 stelt Sui Jianguo zijn werk tentoon in het binnen en buitenland, hoofdzakelijk in Japan, De Verenigde Staten, Australië, India, Taiwan en Frankrijk. Zijn oeuvre is veelzijdig. Het voor het Chinese publiek betekenisvol werk is ook voor het westers oog aantrekkelijk. De complexiteit van zijn beelden laat vermoeden dat er meer 'onder de hemel' is, dan je bij een eerste, oppervlakkige beschouwing zou denken.
U kunt Chinese kunst niet alleen bewonderen in Scheveningen en op het Lange Voorhout. Veel musea en evenementen hebben zich aangesloten bij het Chinese thema, zoals het Gemeentemuseum, Biënnale Kijkduin, Festival Classique, het Atrium Stadhuis en Pulchri Studio.
Voor meer informatie : www.beeldenaanzee.nl denhaagonderdehemel.com