Menu
Verkuno, de vereniging van kunstenaars Noordenveld, organiseert van 26 september tot 18 oktober, een caleidoscopische tentoonstelling over een zich vernieuwende samenleving met het thema 'De Verbouwing'.

Vernieuwingsdrang is van alle tijden.

Op dit moment is de overvloed aan vernieuwing duizelingwekkend. Op T.V. zijn er dagelijks uitzendingen van krot naar paleisje, buren vernieuwen elkaars inrichting voor het oog van een ieder. Musea sluiten langdurig hun deuren voor een nieuwe uitstraling. Schoonheidsbehandeling blijft niet meer bij een crèmepje, we kunnen kiezen uit een scala aan cosmetische correcties. Steden breken hoogbouw af, voor dorpse eengezinswoningen, een dorp meet zich Italiaanse allure aan. Etenswaar wordt gemanipuleerd, granen en peulvruchten worden "verbouwd" met nieuwe genen.

 

Aan de tentoonstelling 'De Verbouwing' nemen 10 beeldende kunstenaars deel.

Milos Peskir met de video installatie "City on flow”. Opkijkend vanuit de kussens ervaart men verval, als de kalme rimpeling van natuurkrachten. Geometrische gebouwen herstructureren zich in vrije vormen van rimpelend water.

Inge van den Thillart toont werk dat betrekking heeft op een gestage verbouwing van onze identiteit, met o.a. 'Blootsvoets', een koffer met gevonden schoenen langs de oevers van de Waal. Deze schoenen staan symbool voor alle mensen, die ooit in Nederland voet aan wal zetten en het gedachtegoed bij zich dragen.

Jarik Jongman maakt olieverfschilderijen, waar naast de ogenschijnlijke dramatiek van brandende en exploderende huizen, ook hoop en kracht spreekt van het reinigende, transformerende vuur. In de akkerbouw, maakt men grond vruchtbaar door middel van de verbranding van vegetatie. Zelfs een 'wereldbrand' kan ruimte scheppen voor het optimisme van de wederopbouw.

Jeannet Klement laat keramisch werk zien waaronder 'What's the ugliest part of your body?' Schoonheidsidealen beheersen de media en daarmee het dagelijks leven van miljoenen mensen. Niet tevreden met je lijf? Ach, niet getreurd je laat je toch gewoon even verbouwen. Geef je op voor een makeover-programma. Je maakt niet alleen jezelf "happy" maar ook je familie, vrienden, kennissen en de kijkers thuis.

Peter van den Akker; in zijn werk speelt de mens en zijn omgeving een belangrijke rol. Hoe gaan mensen om met ruimte of met het landschap? Effectbejag lijkt belangrijker dan duurzaamheid. Het werk 'Adam en Eva in New York' is dan ook cynisch bedoeld. De naakte Adam en Eva bloot gesteld aan New Yorkse herrie, werveling, massa en snelheid. Met dit schilderij toont Peter de kwetsbaarheid van de samenleving.

Udo Braehler, door zijn ervaring in de reclamewereld, weet hij veel van de verleidingen in onze westerse cultuur. De ultieme verleiding is behoefte aan harmonie. We verbouwen onszelf en ons leven, zetten er een muur omheen, om vooral het rauwe echte leven met zijn verval en disharmonie buiten te sluiten. Dat we daarmee ook veelal de kans op hoop en geluk ontnemen, dringt te weinig tot ons door. Zijn werk spot een beetje met deze situatie. Enerzijds werken de schilderijen glossy, door het gebruik van epoxy, anderzijds zijn de thema's eerder rauw en is de manier van schilderen ongepolijst.

Thea Hoek neemt de 'menselijke bouwdoos' als uitgangspunt. Oud speelgoed uit de jaren 60, symbool voor wat er sinds de eerste harttransplantatie mogelijk is. Het lichaam als tempel, geheiligd of ontheiligd.

Yvonne Dollee zoekt het dichtbij zichzelf. Ze verbouwt 'oude' schilderijen tot nieuwe 'feel good paintings'. Het nieuwe moet het oude vervangen, maar het verleden schemert in het heden door.

Lonia Scholvinck legt, in haar schilderijen, momenten van transformatie in de stad gedurende de dag vast. Kroegbazen creëren hun terrasje, de marktkramen worden ambulante winkels, bouwputten voor de ondergrondse, straten worden opengebroken en opnieuw geplaveid.

Fokko Rijkens werk gaat over de stad, de mens en de interactie, of liever gezegd het gebrek daaraan. Zowel de mens als de stad laat hij in al haar schoonheid, als in haar afstandelijkheid zien.

 

De expositie 'De Verbouwing' is te zien in het Koetshuis Mensinge te Roden,

De opening is op vrijdag 25 september om 20.00 uur door Reindert Hoek directeur stadsontwikkeling te Utrecht.

 

van 26 september t/m 18 oktober 2009

locatie/openingstijden

Het Koetshuis

Mensingeweg 3 - Roden

donderdag tot en met zondag, van 13.00 - 17.00 uur

De toegang is vrij

informatie www.verkuno.nl