De tentoonstelling wil iets tonen over de noodzaak onszelf te verbinden met de wereld en er tevens weer, door het maken van beeldende kunst, afstand van te nemen. De verhouding tussen mens en natuur wordt gereduceerd tot een kwestie van economie en rationalisme. Dit heeft geleid tot het ontkennen van de mogelijkheid van een intieme verhouding met de wereld. In veel van de gekozen werken in Waar de hand zingt is het ‘maakproces’ zichtbaar en wordt vakmanschap op een volkomen unieke wijze getoond en is soms letterlijk de hand van de kunstenaar voelbaar.
De kunstenaar is de bedenker van het creatieve proces dat tot een kunstwerk leidt. In dat proces is hij de tijdelijke heerser. De kunstenaar, koning even, danst in het begin met de leegte als partner, speelt met de wereld en het universum op papier of in materiaal. Hij keert terug op de aarde en wroet verder in zijn geest. Vanuit visie en ervaring en vaardigheid groeit een kunstwerk uit tot een visuele capsule van tijd en ruimte. Het in materiële zin (hortend en stotend) aaneenrijgen van lijnen en vlakken op papier, of het ontwikkelen van een oorspronkelijke vorm, in welk materiaal dan ook, is de verwezenlijking van een metamorfose.
In beide gebouwen zullen tekeningen, wandkleden, borduursels, bewerkte foto’s, video, beelden en een installatie een confrontatie met elkaar aangaan. Het zal voor de bezoeker goed dwalen zijn langs alle werken.
Deelnemende kunstenaars:
Gijs Assmann, Kevin Bauer, Ruben Bellinkx, Tim Breukers, Paul van Dijk, Florette Dijkstra, Helen Frik, Frik Collection Ceramic Museum, Linde Gadellaa, Femke Gerestein, Rosemin Hendriks, Natasja Kensmil, Paul Klemann, Mariëtte Linders, Margriet Luyten, Hannes Nienhüser, Kathrin Schlegel, Hinke Schreuders, Lisa Sebestikova, Aline Thomassen, Dieke Venema, Henk Visch, Thijs Zweers, Ina van Zyl.
Kunstvereniging Diepenheim
Grotestraat 17
7478 AA Diepenheim
T (0547) 352 143
F (0547) 351 451