De eerste actie voor de verbetering van de werk- en leefomstandigheden van kunstenaars en voor het terugdraaien van de btw-verhoging op de (beeldende) kunsten, onder de naam Schuilen in het Rijks is ontzettend succesvol verlopen, ondanks de boosaardige sfeer die het Rijksmuseum had gecreëerd. Zondagochtend om 8.30 uur stond er al een flinke rij kunstenaars voor het toegangshek van het Rijksmuseum. En die rij groeide ruim een uur later uit tot een lint dat eindigde op de Stadhouderskade.
Aanvankelijk stond het Rijksmuseum sympathiek tegenover deze actie. Gedreven door de angst voor het onbekende, die onze samenleving nu zo ontzettend karakteriseert, had de Rijksmuseumdirectie in al haar wijsheid besloten enkele tientallen bewakers in te huren. Bij de entree stonden twee bewakers buiten de glazen deuren en maar liefst zes in de glazen entreehal rond de lichaams- en bagagescanner. Een glimlach voor de buitenlandse toeristen, grimmige blikken en ‘Wachten’, ‘De scanner in’ of ‘Ik spreek toch gewoon, duidelijk Hollands’, wanneer iemand met een actiesticker op zijn jas binnenkwam. Kortom, het museum en haar vertegenwoordigers waren bang en had de bewakers flink op scherp gezet. De hedendaagse kunstenaar is de grote boze vijand, maar gelukkig is het museum voorbereid op dat tuig en op volle oorlogssterkte. Alleen dode kunstenaars, de Rembrandts en Vermeers kun je tegenwoordig nog vertrouwen!
Op diverse plekken in het museum werden lezingen gegeven met de aanwezige kunstwerken als aanleiding, maar de negatieve, vijandige houding van de overheid tegenover de levende kunsten als doel. Kunsthistorici als Jeroen Damen, kunstpublicisten Anna Tilroe en Sya van ’t Vlie en politici als oud-staatssecretaris Jetta Klijnsma en Eerste Kamerlid Ing Yoe Tan, beiden van de PvdA. Ondanks de kleinzielige tegenwerking van het Rijksmuseum constateerde een van de actievoerders rond twee uur zondagmiddag dat er tot dan toe zeker 700 kunstenaars aan de actie hadden deelgenomen. ‘Eindelijk’, verzuchtten een paar kunstenaars, ‘eindelijk eens een prettige sfeer in het museum, met inhoudelijke discussies over kunst en kunst maken, waarbij de kunst in het museum de aanleiding vormt. Dit moeten we veel vaker doen!’
Meer informatie is te vinden op http://www.schuileninhetrijks.nl/