Figura in Amsterdam organiseert een lezing over Charlotte van Pallandt.
In de Fundatie in Zwolle opent binnenkort een overzichtstentoonstelling van haar werk. Sprekers zijn kunsthistorica Renée Korbee en beeldhouwer Jurriaan van Hall.
Een ‘houten hut’ op Landgoed Oud Leeuwenhorst in Noordwijk, ontworpen door architect De Bazel, werd vanaf 1927 de werkplek voor de naar licht, lucht en ruimte snakkende beeldhouwer Charlotte van Pallandt (1898-1997). In dit atelier creëerde zij de beroemde portretten van Adriaan Roland Holst, Kees Verwey en de beide vorstinnen Juliana en Wilhelmina. Ze raakte verknocht aan het Noordwijkse stand; ontwierp een omstreden monument voor verdronken zeelieden en bezocht regelmatig de nabij gelegen Soefi-tempel in Katwijk. Charlotte was haar hele werkzame leven NKvB-lid.
De lezing over deze tegendraadse ‘grande dame’ van de beeldhouwkunst, wordt georganiseerd door Figura, Dutch Academy of Figurative Sculpture. Sprekers zijn de Noordwijkse kunsthistorica Renée Korbee die een expositie over haar werk maakte in Museum Noordwijk, en kunstenaar Jurriaan van Hall, die Charlotte van Pallandt goed gekend heeft, na haar overlijden haar atelier betrok en in de ‘geest van Charlotte’ aan zijn
beeldhouwcarrière werkt. Een persoonlijk en eerlijk verhaal over het leven en werk van deze buitengewone vrouw. De lezing vindt plaats in de Eerste Helmersstraat 271 (expositieruimte van de Wackers).
Korbee organiseerde eerder een tentoonstelling over van Pallandts werk in Noordwijk. Beeldhouwer van Hall - zoon van Maja van Hall, bij wie van Pallandt veel over de vloer kwam - werkt in haar oude atelier.
De lezing is op zondag 2 juni om 16:00 uur.
Omdat we de lezing graag open willen stellen voor een groter publiek, wordt uitgeweken naar naar de Eerste Helmersstraat 271 (de expositieruimte van de Wackers) in Amsterdam. Na afloop is er gelegenheid om bij een glas wijn nog even na te praten met collega’s en sprekers.
De lezing biedt een inleiding op de overzichtstentoonstelling CHARLOTTE VAN PALLANDT - KUNST ALS LEVENSDOEL, 25 mei tot en met 1 september 2019 in Museum de Fundatie
Voorverkoop lezing: €10; reseveren via wackersacademie.nl
Voorverkoop lezing: €10; reseveren via wackersacademie.nl