Menu

Deadline applications: 1 februari 2012

Type A : Algemene residentie /Type B : Onderzoeks gerichte residentie /Type C : Essay Grafiek

INLEIDING

Het FMC biedt de mogelijkheid om een grafische project te ontwikkelen op vlak van artistieke productie, van onderzoek of artistiek theoretisch discours. Daarvoor komen professionele kunstenaars, designers, theoretici, critici en wetenschappers in aanmerking die tot op heden een consistent curriculum hebben uitgebouwd dat een relevante meerwaarde heeft voor het FMC als grafisch expertise centrum, of een artistieke meerwaarde heeft voor de hedendaagse beeldende kunsten.

RESIDENTIES

De residenten kunnen zowel grafici als niet-grafici zijn, een individu of  een collectief.
Zowel internationale als nationale kandidaten zijn welkom. Er wordt speciaal aandacht geschonken aan de diversiteit van de verschillende culturele regio’s.

AANMELDEN

Het FMC organiseert twee selectierondes per jaar. Op basis van een ‘OPEN APPLICATIE’ worden de verschillende residentievormen openbaar gemaakt. De indiendatum voor de aanvraagdossiers wordt twee tot drie maanden op voorhand betekent gemaakt.  Aan het aanvraagdossier wordt een aantal toelatingsvoorwaarden gekoppeld.

Deadline OPEN APPLICATIE voor july 2012 tot november 2012 : 1 februari 2012

RESIDENTIE TYPES

A  algemene residentie

Tijdens min 4 tot max 6 weken heeft de professionele kunstenaar of de grafisch designer de mogelijkheid om zich verder te verdiepen in de verschillende technieken van grafiek of de mogelijkheid de uitdaging aan te gaan om de nieuwe mogelijkheden van grafiek te exploreren. Er is geen voorkennis van grafiek vereist. Tijdens de residentie staan twee technische stafleden ter beschikking om de residenten te begeleiden in het proces.

B Onderzoek gericht residentie

Deze residentie biedt de mogelijkheid om 2 maanden onderzoek te doen in de verschillende grafische technieken. Wetenschappers, kunstenaars, grafisch designers komen hiervoor in aanmerking. Goede kennis van het medium grafiek is een vereiste. Deze residentie kadert binnen de Expertise Cluster. Na deze residentie is er een publiekmoment - artists ’talk.

C Essay

Critici, kunstenaars, theoretici hebben de mogelijkheid om tijdens  1 maand een residentie op centrum te houden in functie van het schrijven van essays over grafiek. Dit kan in kader van de aanwezige kunstenaars, of in functie van een tentoonstelling, of voor onderzoek.

TOELATINGSVOORWAARDEN

De kunstenaar toont in zijn aanmeldingsdossier een bestendige artistieke praktijk aan de hand van zijn/haar CV. De aanvraag in conform aan de toelatingsvoorwaarden. De selectiecommissie neemt enkel volledige dossiers in overweging.

http://www.fransmasereelcentrum.be/