Menu

De Tuinen van Appeltern heeft de status van een tuinvoorlichtingspark. Alle in Nederland geproduceerde materialen zijn toegepast te zien in meer dan 200 voorbeeldtuinen. Appeltern is aangelegd ter inspiratie en informatie van bezoekers, de media en het vak. Na twee succesvolle afleveringen van het Tuinenfestival van Appeltern heeft de directie van de Tuinen van Appeltern een derde editie gestart met een nieuw thema: ‘De straat als tuin’.

De straat wordt meer en meer een onpersoonlijke plaats om te vertoeven, slechts vormgegeven door functionele dingen. Iedereen kan in principe een ontwerp inbrengen, indien aan de voorwaarden van dit festival wordt voldaan. De belangrijkste voorwaarden zijn dat de tuin een afmeting van tien bij tien meter moet hebben, dat het thema ‘De straat als tuin’ als motief duidelijk herkenbaar is en dat het gehele ontwerp een tuinsfeer uitstraalt. Het omtwerp is wel een kunstzinnig product, dat niet één op één als een tuin gekopieerd moet kunnen worden, maar dient wel te verwijzen naar de tuinkunst. Ook moet de tuin binnen een bepaald budget gerealiseerd kunnen worden, het liefst met inspirerend of nieuw materiaalgebruik.

De festivaltuinen zijn aangelegd op het uitbreidingsterrein van De Tuinen van Appeltern. Het is een, in 2010, compleet nieuw aangelegd terrein met een andere invulling dan de bestaande tuinen in het park. Hier zijn namelijk ook de Nationale vaste plantentuin, een aantal grote Loungetuinen en de Trendtuinen van 2010 te zien. Wij willen binnen Appeltern uiteindelijk ± 25 festivaltuinen presenteren door er jaarlijks een paar te laten liggen. Hierdoor groeit het aantal langzaam uit. Het is wel de bedoeling dat jaarlijks tien nieuwe ideeën worden vormgegeven. In 2011 waren 15 Festivaltuinen te zien.

In 2012 hopen we uit te kunnen gaan van 20 tuinen. Het Tuinenfestival is geen wedstrijd maar een presentatie van ideeën die zijn geselecteerd op basis van creativiteit, innovatie, vertaling van het thema, de toegevoegde waarde voor de ‘tuin’ in zijn algemeenheid en de praktische uitvoerbaarheid. Het aantal ideeën dat voor realisatie in aanmerking komt is beperkt tot maximaal tien per jaar. Een aantal festivaltuinen blijft langer dan één seizoen liggen. De deelname aan het Tuinenfestival staat open voor kunstenaars, tuinarchitecten, ontwerpers en studenten en ook particuliere creatievelingen. Ook buitenlandse inzenders kunnen deelnemen.

Het Tuinenfestival is toegangkelijk voor het publiek van begin mei tot 1 november 2012. Voor de realisatie/aanleg van een geselecteerd ontwerp wordt netto maximaal € 7.000,- excl. btw beschikbaar gesteld. Niet elke inzending heeft per definitie recht op dit bedrag. De begroting wordt beoordeeld in combinatie met de uitvoering en het uiteindelijke resultaat. Uw ontwerp dient uiterlijk vóór 14 november 2011 door ons te zijn ontvangen. Voor vragen: E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Tel: (0487) 579203. Zie website en downloaden voorwaarden inschrijving http://www.appeltern.nl/nl/onze_tuinen/festivaltuinen/appeltern_tuinenfestival_2012/