Menu

Gemeente Onderbanken is met zo’n 8.000 inwoners een relatief kleine gemeente. Van oudsher wordt Onderbanken gekenmerkt door haar groene, landelijke karakter. Daarmee vormt zij als het ware een natuurlijke buffer tussen het stedelijke gebied Sittard‐Geleen en de stedelijke agglomeratie Heerlen, Kerkrade, Landgraaf en Brunssum.

Het Natuur‐ en Landschaftspark Roode Beek – Rode Bach is een groot grensoverschrijdend natuurpark in de gemeente Onderbanken en Gangelt (D), oppervlakte van 750 hectare. In dit gebied bevindt zich een kunstmatige heuvel van 17 meter hoog die een recreatieve bestemming heeft. De heuvel is voorzien van een spiraalvormig pad naar de top, dat uitzicht biedt op het natuurgebied. Deze heuvel is tot stand gekomen als gevolg van ophoping van gronden uit de Roode Beek en de nabij gelegen visvijver. De heuvel is onderdeel van een Europees project om dit gebied te renatureren. De gemeente Onderbanken wilt dit in het bijzonder benadrukken door er een beeldend kunstwerk te realiseren.

Gevraagd wordt een in het natuurpark passend ruimtelijk kunstwerk van permanente aard. Het uitgangspunt dient te zijn: het versterken van de beleving van de landschappelijke ruimte en van de rust die uitgaat van het landschap. Hierbij ligt de nadruk op de heuvel zelf en het directe gebied eromheen. Voor deze opdracht is een budget beschikbaar van maximaal € 80.000 all‐in, exclusief BTW. 

De selectieprocedure voor deze kunstopdracht wordt begeleid door een onafhankelijke kunstadviescommissie welke aangesteld is door de gemeente Onderbanken. Belangstellenden voor deze opdracht dienen zich voor 14 november 2011 aan te melden bij de gemeente Onderbanken. Documentatie wordt nadien opgenomen in het provinciale documentatiebestand van het Huis voor de Kunsten Limburg.

Op basis van de inzendingen wordt vervolgens aan 3 kunstenaars opdracht gegeven een schetsontwerp te maken aan de hand van het programma van eisen. De vergoeding per schetsontwerp bedraagt (max. € 2000, exclusief BTW). Op basis van de schetsontwerpen wordt een definitieve keuze gemaakt voor een kunstwerk. Vervolgens brengt de kunstcommissie dit als advies uit aan het college van B&W.

Voor informatie over het Natuur‐ en Landschaftspark Roode Beek/ Rode Bach kunt u terecht op de website: www.roodebeek.eu Nadere inlichtingen over deze kunstopdracht kunt u inwinnen bij Chantal Boosten. Bereikbaar via email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zie ook www.onderbanken.nl/index.php?mediumid=11&pagid=693