Menu

Bijeenkomst 15 februari 2013 in Zwolle met potentiële nieuwe bestuursleden

Aanwezig: Henk Rusman, Gonda van der Zwaag, Irma Horstman, Dick Simonis, Corrie vd Vendel, Merel Holleboom en bestuurskandidaat Klaas Dijkstra

Afwezig: Andrea Möller en Marijke van der Woude

Doel van de bijeenkomst was kennismaken met mogelijk nieuwe bestuurders (Klaas Dijkstra en Marijke van der Woude), maar het liep anders dan verwacht. Marijke van der Woude gaf kort voor de bijeenkomst aan dat ze wel wilde meedenken over de voortgang van het bestuur, maar zelf geen bestuursfunctie ambieerde. Vervolgens werd besloten dat Marijke niet zou aanschuiven. Met Marijke zal op 19 februari een telefoongesprek plaatsvinden.

Nadat de Kringleden zich hadden voorgesteld vertelde Klaas Dijkstra over zijn achtergrond. Hij heeft een marketing- en automatiseringsbureau en is begonnen te werken voor goede doelen, organisaties, zoals natuurmonumenten. Inmiddels hebben ook politieke partijen, horecabedrijven, omroepen, provincies zich gemeld en zijn nu de culturele organisaties in aantocht. Hij heeft voor meerdere kleine clubs en organisaties veel werk gedaan.

Corrie legt uit waar de Kring nu staat en waar we met het bestuur de afgelopen twee jaar mee bezig zijn geweest om nieuwe bestuursleden te generen en naar alternatieven te zoeken. De prangende vraag ‘wat willen de leden eigenlijk’ kwam ter sprake en daar haakt Klaas gretig op in. Hij vertelt hoe belangrijk hij het vindt dat de leden gevraagd wordt wat zij willen, want ‘je bent een vereniging die een podium biedt en de leden hebben dat podium zelf in te vullen. Je slaat dus je twee piketpalen –visie en missie – en tussen die palen bouwen de leden hun eigen ding’. Het is dus van groot belang dat er een antwoord komt op deze vraag en Klaas stelt voor vrijwillig zijn kwaliteiten hiervoor in te zetten en een soort enquête op poten te zetten zodat we binnen een paar maanden antwoord hebben op deze vraag en doelgerichter kunnen gaan zoeken naar de besturing en de bestuursleden die hierbij passen.

Corrie geeft duidelijk te kennen dat ze aanwezig is voor het vinden van een opvolger en niet op zoek is naar nog meer Kringwerk. Ze zal hier geen tijd en aandacht in stoppen. De meesten aan tafel zijn enthousiast. Willibrord reageert gematigd, noemt de benadering commercieel en misschien zinvol. Dick geeft aan dat de uitslag van zo’n onderzoek een uitstekend handvat is voor een nieuw bestuur van buitenstaanders, die de NKvB dus niet van binnenuit kennen. Zo weten ze wat er leeft en welke kant het op moet met de Kring. Bovendien zal het inzicht geven in de motivatie en de bereidheid van leden iets voor hun vereniging te doen.

Klaas stelt voor om zich in samenspraak met een aantal leden meer te verdiepen in de NKvB en de vragen die er opkomen te verzamelen en dan te kneden naar een enquête. Het gaat hier niet alleen om de vraag ‘wat wilt u als lid van de Kring?’ , maar ook om dingen zoals het organiseren van het jubileum, het landelijke expobeleid, het keurmerk en niet te vergeten de ballotage. De ballotage met een uitroepteken, want Klaas is erg duidelijk over zijn stelling dat hij zich niet wil inzetten voor een afgeschermd clubje mensen, dat mensen selecteert bij de ingangsdeur. Dit komt pijnlijk aan bij sommige aanwezigen. Dick legt uit dat de vereniging zich eerder heeft uitgesproken voor ‘kwaliteit’ en niet voor ‘kwantiteit’. De leden hebben dus niet als eerste wens een grote vereniging, maar kiezen voor een kleine vereniging met hoogkwalitatieve leden, vandaar de strenge ballotage.

De aanwezigen begrijpen Klaas’ weerstand. Hij is dus bereid om de Kring in het zadel te helpen met het beantwoorden van de vraag ‘wat willen de leden’. Hij zal zich niet beschikbaar stellen als bestuurslid vanwege de ballotageregeling. Die ballotage zal wel in de enquête aan de orde komen. Een reden om de ballotage af te schaffen is het generen van meer inkomsten. Iedereen kan lid worden (prof en amateur, werkzaam in de kunst of als kunstminnend lid). De Kring is er dan voor iedereen en binnen die grote groep leden zou je selecties/gradaties kunnen creëren van profs, semiprofs, amateurs en vriendenleden. Hoe dit dan in de praktijk zou moeten gaan met ons keurmerk bleef in het vage, maar dat er als doel voorop stond meer inkomsten en meer draagkracht genereren was wel duidelijk. Hoe de leden hierover denken zullen we bij de enquête-uitslag wel teruglezen, maar vooralsnog voelde de meesten aantafel er niet veel voor om de Kring open te stellen, omdat we voor kwaliteit gaan. Een principe dat de grondslag van de Kring vormt.

Vervolg
Afgesproken is dat Henk Rusman, Irma Horstman en Merel Holleboom als pool samen met Klaas gaan overleggen om de enquête voor te bereiden. Dinsdag 19 februari 2013 zal Corrie telefonisch contact hebben met Marijke van der Woude, zij stelde voor om vanuit haar achtergrond en kennis mee te denken over bestuurlijke zaken en zich dus niet als bestuurskandidaat op te geven. Andrea Moller gaf via de mail op zondag 17 februari te kennen dat ze met deze uitkomst van 15 februari 2013 haar taak als coördinator als volbracht ziet, ondanks de niet-vervulde vraag nieuwe bestuursleden te vinden.  

Verder bedanken we de keurig geklede obers van hotel Wientjes Bilderberg in Zwolle, die ons elegant en met een vleugje humor wisten te voorzien van koffie en thee,

Merel Holleboom