Menu
chinajoop1-1.jpgOp 20 augustus 2010 is Joop Haring naar China vertrokken om in het kunstenaarsdorp Songzhuang, ongeveer dertig 30 kilometer buiten Beijing, te werken aan een serie kunststof beelden. Hier zijn eerste Bericht uit den vreemde.

Van de week ben ik vanuit artist village Songzhuang met de bus en de metro naar Beijing gereisd. Een afstand van circa dertig kilometer, dus een reis van anderhalf tot twee uur tot het stadscentrum. De meeste tijd gaat zitten in oponthoud in het verkeer, er zijn gewoon teveel Chinezen op de weg! Hier gebruiken ze hetzelfde systeem als van de ov-chipkaart. Alleen maar in- en uitchecken dus.
In Beijing hebben ze de oude woonwijken, de hutongs, zo goed als gesloopt en er afschuwelijke flatgebouwen voor in de plaats gezet. Alleen in Old Beijing hebben ze de oude hutongs herbouwd voor de toeristen, een soort van Madurodam op z'n Chinees met veel winkeltjes en glamour. Het 798ste art-district heb ik ditmaal nog niet chinajoop1a.jpgbezocht, maar zo te horen is het een komen en gaan van nieuwe galeries. Een paar grote namen ertussen die internationaal zijn, zoals Galleria Continua uit Genua (Italië) en White Space, die zijn er nog, maar de laatste is iets verderop verhuisd.

Het gebied waar ik nu zit is vol in ontwikkeling, nieuwe galeries en restaurants worden hier wekelijks geopend en vrijdag 10 september aanstaande is de opening van het Songhzuangfestival. Dan zijn alle galeries en musea en studio's van de kunstenaars open en wordt een groot festijn gehouden dat een maand duurt. Zie het affiche onderaan, waar ook ik op sta!
Ben heel benieuwd wat er komen gaat, want voor het museum hier om de hoek, dat door Ai Wei Wei is ontworpen, is een heel platform gebouwd met allemaal vlaggen alsof het een NAVO-hoofdkwartier betreft. De kunstenaars die hier hun studio hebben, komen hier met hun Audi A6 of Hummer voorrijden en gaan dan aan de slag. Je zou zo vermoeden dat het goed gaat met de kunsten hier... Ik ga natuurlijk wel even navragen hoe die jongens dat hier toch doen. Zo'n festival is uiteraard een uitgelezen kans om dat te onderzoeken en om kontakten te leggen. Chinese kunstenaars zijn erg open en gastvrij. Je vind hier in Songzhuang erg veel winkels met kunstenaarsbenodigdheden, ook voor gereedschappen kun je hier alles vinden. Heerlijke plek om te werken. En ook om 's avonds met een groep kunstenaars te gaan eten en drinken. Dat neemt de hele avond met veel plezier,

groeten,
Joop Haring

chinajoop1c.jpg