Menu

Blijf veilig vóór, ná en tijdens de online aankopen voor de feestdagen

met tips van Kaspersky Lab

 De periode rond de feestdagen is misschien wel de leukste tijd van het jaar. Ook voor cybercriminelen, die het, met nieuwe en verbeterde manieren om vertrouwelijke informatie te stelen, gemunt hebben op mensen die online inkopen doen. Online winkelen is erg gemakkelijk, maar je kunt net zo gemakkelijk slachtoffer worden van een aanval – zelfs als je een volkomen legitieme website bezoekt. Gelukkig zijn er manieren om persoonlijke informatie veilig te houden. Hier volgen enkele tips van Kaspersky Lab voor veilig online winkelen.

 

1. Weet wat je koopt en van wie je het koopt

Fraudeurs kunnen onder iedere naam een online winkel opzetten om uw creditcardgegevens te stelen. Probeer het echte adres en telefoonnummers te achterhalen van leveranciers als er een probleem is met een transactie of rekening. Als er tijdens het online winkelen een pop-up verschijnt met het verzoek creditcardgegevens in te vullen, negeer dit en verlaat de website. Legitieme online verkopers zullen nooit via een pop-up of e-mail om creditcardgegevens vragen. Maar blijf alert, ook als het om legitieme verkopers gaat. Let goed op de beschrijving van de items die te koop zijn. Het woord ‘refurbished’ geeft bijvoorbeeld aan dat het gaat om een gebruikt en gereviseerd item dat wellicht in niet al te beste staat is. Als de prijs te mooi is om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo.

2. Zorg dat de transactie versleuteld is en de privacy beschermd is

Veel sites maken gebruik van SSL (Secure Sockets Layer) om informatie te versleutelen. Controleer de link in de adresbalk van de browser, die moet beginnen met https:// en een icoontje van een gesloten hangslot rechts van de adresbalk of onderaan het browserscherm. Alvorens persoonlijke of financiële gegevens in te vullen is het verstandig om het privacybeleid van de site te bekijken om te achterhalen hoe de informatie wordt opgeslagen en gebruikt.

3. Houd de computer up-to-date en veilig

Installeer op de computer anti-malware software met de meest recente ‘signatures’. Dat zorgt voor beveiliging tegen virussen en Trojaanse Paarden die uit zijn op het stelen van gevoelige financiële informatie. Zorg ervoor dat patches voor het besturingssysteem tijdig geïnstalleerd worden, net als updates voor browsers en andere programma’s die vaak het doelwit zijn van aanvallen. Denk bijvoorbeeld aan de PDF Reader en Flash Player van Adobe, Java en iTunes van Apple. Wie niet weet welke programma’s kwetsbaar zijn, kan een kwetsbaarheidscan uitvoeren met het Secunia, gratis te downloaden van http://secunia.com/vulnerability_scanning. Voor veel besturingssystemen en programma’s zijn automatische updates mogelijk. Gebruik deze mogelijkheid als die er is.

4. Gebruik een aparte creditcard, speciaal voor online winkelen

Het is zinvol om online te winkelen met een speciaal daarvoor bestemde creditcard met een laag limiet om frauderisico te beperken. Gebruik geen bankpassen waarmee direct geld van je bankrekening gehaald kan worden.

5. Gebruik ‘sterke’ wachtwoorden en beveiligingsvoorzieningen

Het is voor kwaadwillende hackers een fluitje van een cent om ‘zwakke’ wachtwoorden te kraken om zo accounts bij een site te kapen. Het beste is om voor elke online winkel een ander wachtwoord te gebruiken. Schrijf deze wachtwoorden op en bewaar ze op een veilige plek. Voor het kiezen van een wachtwoord kunnen de volgende tips van pas komen:

    • Gebruik geen wachtwoorden die gebaseerd zijn op een geboortedatum of de naam van een huisdier. Die zijn gemakkelijk te raden.

    • Gebruik geen woorden die in een woordenboek staan – ongeacht in welke taal. Die zijn met softwaretools te kraken.

    • Bedenk een ezelsbrug voor complexe wachtwoorden. Een alternatief is ze op te schrijven en ergens veilig te bewaren.

    • Gebruik zowel hoofdletters als kleine letters.

    • Gebruik een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens.

    • Gebruik een zogeheten ‘passphrase’ als het kan. Een passphrase is een reeks woorden die in plaats van een wachtwoord gebruikt kan worden. Een passphrase is vaak langer dan een wachtwoord, 20 tot 30 tekens. Bijvoorbeeld: the quick Brown fox jumps over the lazy dog wordt dan tqbfjotld.

6. Controleer de bankafschriften en kijk of alles klopt

Houd een administratie bij van de online aankopen. Zorg voor kopieën van de orderbevestigingen en vergelijk die met de bankafschriften. Zoek het goed uit als er iets niet klopt en neem contact op met de bank of creditcardmaatschappij.