Menu
20150304-BiLVoor het vierde jaar op rij wordt één van de mooiste grachten van Leiden omgetoverd tot openluchttentoonstelling. Tussen de historische panden van de Hooglandse Kerkgracht zullen van 13 mei tot en met 2 augustus tien jonge, veelbelovende kunstenaars uit alle windhoeken van het land de gehele zomer hun kunstwerk etaleren.

In tegenstelling tot ArtZuid en Den Haag Sculptuur richt Beelden in Leiden zich op aanstormend talent. Onze curator selecteert de jonge kunstenaars en geeft hen een betaalde opdracht om een werk te maken dat past bij het thema.

Dit jaar heeft de Stichting Beelden in Leiden de deelnemers vanwege de 425ste verjaardag van de Hortus botanicus Leiden het thema ‘Botanica’ meegegeven. De kunstenaars krijgen een geldbedrag om een werk te maken dat in dit thema past.

Dankzij de vruchtbare samenwerking tussen Beelden in Leiden (BiL) en de Hortus botanicus zullen naast de gebruikelijke tentoonstelling op de Hooglandse Kerkgracht, óók beelden van de deelnemende kunstenaars te zien zijn in de tuin en kassen van de Leidse hortus. De twee locaties in het hartje van Leiden worden door middel van een aantrekkelijke wandelroute met elkaar verbonden.

Beelden in Leiden organiseert daarnaast op dinsdag 9 juni een veiling onder leiding van veilingmeester Jop Ubbens, directeur van Christie’s,  waar een ieder kan bieden op zijn favoriete kunstwerk. 

Locatie en routebeschrijving
De beeldententoonstelling wordt gehouden op één van de mooiste plekken van Leiden, de Hooglandse Kerkgracht. Aan deze voormalige gracht in hartje Leiden liggen verschillende rijksmonumenten, zoals de Hooglandse Kerk (waarnaar de straat is vernoemd).

Andere belangrijke monumenten zijn de Lutherse Kerk, het voormalige Heilige Geest- of Armen wees- en Kinderhuis en het Mierennesthofje.

De Hooglandse Kerkgracht ligt op ongeveer 10 minuten lopen vanaf station Leiden Centraal. De Burcht, de oudste en meest centraal gelegen plek van Leiden, ligt op een steenworp afstand.

Als u met de auto komt, kunt u het beste parkeren op de Garenmarkt of in de nabijgelegen parkeergarage Breestraat. Ook de parkeergarage Haarlemmerstraat aan de Hooigracht is op korte loopafstand. Hier vindt u alle informatie over parkeren in Leiden.