Menu

ActieNKvBmidresDe Nederlandse Kring van Beeldhouwers exposeert Beelden op Zorgvlied, een beeld als symbool 29 mei tot en met 23 oktober 2011

De rust van het kerkhof en de symboliek van de beelden – verdriet, vergankelijkheid, eeuwigheid, licht en duisternis - lijken bezoekers tot bespiegelingen te noden. Daarom organiseert de Nederlandse Kring van Beeldhouwers (NKvB) in samenwerking met Zorgvlied een beeldenroute op begraafplaats Zorgvlied. Begraafplaats Zorgvlied (1870) is aangelegd in Engelse landschapsstijl, volgens het ontwerp van tuinarchitect Jan David Zocher. Veel beroemdheden vonden hier hun laatste rustplaats. In de verstilling van deze prachtige plek aan de Amstel vervliegen zorgen en inspireren de beelden tot mijmeringen over het niet aardse.
 De route
De beeldenroute loopt langs zo’n vijftien middelgrote en grotere beelden, gemaakt van uiteenlopende materialen: van steen en staal tot glas en hout.

Exposerende kunstenaars
Joost Barbiers, Gjalt Blaauw, Joop Haring, Ton Kalle, Cyril Lixenberg, Bert van Loo, Rob Maingay, Riki Mijling, Louis Nienhuis, Lidia Palumbi, Stephanie Rhode, Karen Santen, Maria Schilder, Melanie de Vroom, Berenice Witsen Elias

Opening Beelden op Zorgvlied, een beeld als symbool
29 mei door wethouder J.P.W. Groot, onder meer verantwoordelijk voor Zorgvlied

Adres
Begraafplaats Zorgvlied
Amsteldijk 273
1079 LL Amsterdam

Meer informatie www.nkvb.nl en www.zorgvliedonline.nl
Toelichting, beeldmateriaal en interviews This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  of This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.



NKvB: promotor van driedimensionale kunsten
Erelid: Koningin Beatrix


Al bijna honderd jaar oud en nog steeds springlevend: de Nederlandse Kring van Beeldhouwers behartigt niet alleen de belangen van haar enkele honderden leden, maar zet zich ook hartstochtelijk in voor de promotie van de Nederlandse driedimensionale kunsten in binnen- en buitenland. Want beeldhouwkunst behelst al lang veel meer dan kunstwerken die uit steen zijn gehouwen.
De rijke geschiedenis van de NKvB kent ups en downs, conflicten en saamhorigheid, stilstand en bloei. Onderwaardering van de beeldhouwkunst is in 1918 de aanleiding voor de oprichting van deze eerste en enige landelijke beroepsvereniging van beeldhouwers in Nederland. De leden uit die tijd, onder wie Mari Andriessen, Hildo Krop, John Raedecker en Oswald Wenckenbach, organiseren wat andere culturele instellingen laten liggen. Daarbij vragen zij speciale aandacht voor de beroepspraktijk van ruimtelijk werkende professionals, die in alle opzichten ontzettend veel meer eist dan die van andere professionele beeldend kunstenaars.

Net als de meeste leden houdt de Kring zich tijdens de Tweede Wereldoorlog zoveel mogelijk afzijdig van de door de bezetter ingestelde organisaties. Na de oorlog laat de vereniging haar gezicht weer zien en zet ze haar werk van voor de oorlog met veel energie voort: voorzien in expositiemogelijkheden, tentoonstellingen voor leden, onderlinge ontmoetingen, symposia en (inter)nationale plaatsen waar leden en niet-leden hun werk kunnen tonen. Daarnaast adviseert ze overheids- en semi-overheidsinstellingen bij het analyseren, prepareren en begeleiden van opdrachten, tentoonstellingen en de plaatsing van beelden in de openbare ruimte.

Niet lang na de Tweede Wereldoorlog groeit de Kring uit tot een grote, actieve vereniging waarin academische en constructivistische richtingen vredig naast elkaar bloeien. De vereniging exposeert regelmatig, onder andere in de Nieuwe Vleugel (Sandberg-vleugel) van het Stedelijk Museum en het Amstelpark in Amsterdam, alle vergezeld van kleinere, regionale tentoonstellingen.

Even hangt het voortbestaan van de vereniging aan een zijden draadje, maar na een onrustige periode neemt een fris interim-bestuur de touwtjes in handen. Geïnspireerd door de leden Bert van Loo en Joop Haring herrijst de Kring uit zijn as.

Nog steeds staan de uitgangspunten van de oprichters recht overeind, als gebeiteld in graniet. Tentoonstellingen worden georganiseerd, de website wordt nieuw leven ingeblazen, er waait een nieuwe wind. Dat resulteert onder andere in de prachtige expositie ‘Tijd is het’ (2008), ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van de Kring in Pulchri Den Haag.

Inmiddels is er een nieuw bestuur, dat tal van initiatieven ontplooit. Deze beeldenroute in de buitenlucht van begraafplaats Zorgvlied is daar één van.