Menu

28 december 2010

Toen wij beeldhouwers het bericht hoorden dat de btw-regeling voor de kunsten een half jaar was uitgesteld, haalden we opgelucht adem en vele kunstenaars met ons. Wat ons opviel was wel dat er in de berichtgeving steeds gesproken werd over de theaterkaartjes, en met geen woord over de beeldende kunst. Later bleek waarom.

In de nieuwe belastingregels zijn theaterkunsten en beeldende kunsten gescheiden. Het kabinet heeft er voor gekozen om een onderscheid te maken tussen de beeldend kunstenaars en de Theatermakers. Opvallend is dat de pers hier met geen woord over rept. Er is niets verschenen in de kranten. Niemand die ook maar reageert op deze splitsing van kunsten. Ook de bonden die veel van deze kunstenaars vertegenwoordigen, zwijgen. Waar waren zij om onze belangen te vertegenwoordigen? Blijkbaar waren de theatervertegenwoordigers duidelijker aanwezig in den Haag.

Kunstenaars werken over het algemeen individueel, en laten zich wat lastiger organiseren. Wat niet wegneemt dat je wel rekening moet houden met hun belangen. Bij het goedkeuren van de nieuwe belastingplannen zijn wij als wisselgeld gebruikt. De belangen van de beeldende kunstenaar zijn verkwanseld door de regerende partijen, die in de tang gehouden worden door de gedoogpartij. In een onderzoek van vorig jaar kwam naar voren dat beeldend kunstenaars een zeer laag inkomen hebben. De beslissing om de btw te verhogen maakt de positie van kunstenaar er alleen maar slechter op. In welke bedrijfstak voert men een prijsverhoging in van 13 % in deze tijden? Deze beslissing betekent de nekslag voor veel kunstenaars en galeries.

Men weet niet waar het geld vandaan moet komen is het regeringsargument. Wij hebben wel een paar suggesties, zoals de hypotheekrenteaftrek aftoppen voor de hoogste inkomens. Belastingmaatregelen zo bijstellen dat de hoogst inkomens niet met allerlei truckjes hun inkomen op nul kunnen krijgen, waardoor ze geen belasting hoeven te betalen. En zo zijn er nog wel meer te bedenken. Het gaat over keuzes maken.

Een regering die een nipte meerderheid heeft, die een groot deel van de bevolking negeert, die in korte tijd voor vele splitsingen in de maatschappij gezorgd heeft, is niet meer serieus te nemen.

Een bezorgd NKvB-lid