Menu

Symposium 'in Opdracht': zes decennia kunstopdrachten.

Datum: woensdag, 23 november 2011, tijd: 15.30-20.00 uur.
Waar: Scheepvaartmuseum, Amsterdam.

Ter gelegenheid van 60 jaar percentageregeling kunst stelde het Atelier Rijksbouwmeester een publicatie samen over alle kunstwerken die de afgelopen 60 jaar in opdracht van de Rijksgebouwendienst en onder verantwoordelijkheid van de Rijksbouwmeester zijn gemaakt. Het boek In Opdracht biedt een volledig en rijk geïllustreerd overzicht van deze ruim 2500 kunstwerken. Het boek wordt gepresenteerd tijdens het symposium in het Scheepvaartmuseum over de geschiedenis van kunstopdrachten en de percentageregeling.

Door de toepassing van de percentageregeling beeldende kunst is in opdracht van de Rijksgebouwendienst de afgelopen 60 jaar een van de grootste kunstcollecties van Nederland ontstaan. Wat die collectie omvat en hoe hij tot stand kwam, valt dit najaar te lezen in de jubileumuitgave 'in Opdracht’, die het Atelier Rijksbouwmeester over de geschiedenis van de kunstopdrachten van de rijksoverheid samenstelt.

Op grond van de percentageregeling beeldende kunst is bij elk nieuw bouwwerk een percentage van de bouwsom bestemd voor de realisatie van een kunstwerk. De Rijksgebouwendienst gaf de afgelopen zes decennia ruim 2500 keer aan kunstenaars de opdracht om een passend kunstwerk bij een nieuw rijksgebouw te maken.

In het boek in Opdracht komen kunstkenners en andere betrokkenen aan het woord over het fenomeen kunstopdracht. Hoe ging dat vroeger, hoeveel vrijheid heeft de kunstenaar, wat speelt mee bij de selectie, wat is de relatie met de architectuur, wat zijn de ervaringen elders?

Architectuurhistoricus Wijnand Galema schreef voor de uitgave een uitvoerige geschiedenis van de percentageregeling.  In de bijdragen van onder andere Bregje van Woensel, Dick Tuinder, Steven van Teeseling en Maria Barnas komen enkele bijzondere kunstwerken aan de orde. Denk aan de keramische wand van Karel Appel uit de jaren zestig, die herplaatst werd in het Walterbos Complex, aan de zwevende steen van Wim T. Schippers voor het ministerie van VWS en de plafondschildering van Escher in het ministerie van Landbouw.

Het boek bevat een overzicht van alle kunstwerken die in opdracht van het Rijk gemaakt zijn, ook die voor minder openbare plekken als gevangenissen en rechtbanken en Nederlandse ambassades in het buitenland.

Symposium

Het boek wordt gepresenteerd tijdens een symposium over kunstopdrachten op 23 november in het Scheepvaartmuseum. Directeur Willem Bijleveld van het Scheepvaartmuseum, de Britse kunstenaar Nathan Coley en voormalig adviseur bij het Atelier Rijksbouwmeester Tanja Karreman gaan in gesprek over de toepassing van de percentageregeling in het net gerenoveerde Scheepvaartmuseum.

Voormalig programmadirecteur Barbara Goldstein van Seattle Public Art gaat tijdens het symposium in op de internationale percentageregeling die bij de nieuwbouw van de centrale bibliotheek van Seattle naar ontwerp van Koolhaas, (OMA) werd geïntroduceerd.


http://www.rgd.nl/actueel/agenda/agenda-item/artikel/4721/