Menu

Over de verbeelding en de realiteit

Naar aanleiding van het uitkomen van het architectuurtijdschrift OASE over maquettes organiseert Anne Holtrop in samenwerking met KAdE een symposium over maquettes als zelfstandige werken waarin het object en de verbeelding een belangrijke sleutelrol spelen. Het symposium vindt plaats in het KAdE Auditorium op donderdag 17 november aanstaande van 19.00 - 22.00 uur.

Programma donderdagavond 17 november:
19.00 uur: Zaal open en gelegenheid de tentoonstelling MärklinWorld te bezoeken (entree tentoonstelling deze avond € 3,50 i.p.v. € 7,-)Het symposium is gratis toegankelijk.
19.30 uur: Begin symposium. Introductie door Anne Holtrop (moderator van de avond).

Spreker Christophe van Gerrewey (auteur, tevens verbonden aan de Vakgroep Architectuur & Stedenbouw van de Universiteit Gent) over de maquette als een zelfstandig werk van architectuur.
De maquette is in de traditionele architectuurpraktijk een surrogaat voor het gebouw, een probeersel, communicatiemiddel of souvenir. Echter in het werk van sommige architecten, zoals dat in het werk van Rem Koolhaas, bestaat het verlangen om de middelen van architectuur een eigen leven te gunnen. De maquette krijgt daarmee een zelfstandig karakter, waarmee het zich losweekt van enkel de representatie van een gebouw, naar een idee van architectuur op zich.

Spreker Dirk Snauwaert (directeur WIELS, centrum voor hedendaagse kunst, Brussel) over het werk The Educational Complex van Mike Kelley.
De vrijheid van het model ten opzichte van de gebouwde werkelijkheid leidt in het werk van Mike Kelley tot een omgekeerde benadering. Zijn werk ‘The Educational Complex’ bestaat uit een zeer grote maquette die gebaseerd is op zijn herinneringen aan de schoolgebouwen waarin hij onderwijs heeft gekregen. De maquette bestaat voor een groot gedeelte uit abstracte volumen, maar af en toe heeft Kelly opengewerkte ramen en daken aangebracht, die ons in een inzicht geven in details en in het interieur. Hij noemt het zelf een in-compleet architectonisch model. Deze modelmatige verbeelding van zijn eigen scholing, of om met Kelley zelf te spreken, “a form of mental abuse or brainwashing”, verbeeldt vooral de ontdekking van relatief bizarre details die Mike Kelley wel onthouden heeft, terwijl 80% van de gebouwen domweg niet meer in zijn geheugen terug te vinden is.

Spreker Krijn de Koning (kunstenaar, in de tentoonstelling MärklinWorld is het werk (non) buildings and monuments, 2011 van hem te zien) over de verbeelding.
Ook de fysieke realiteit kent een andere ‘softe’ waarheid. Die softe waarheid gaat over de kijk op de fysieke realiteit, als zijnde een relatieve, tijdelijke en veranderlijke constructie, die eigenlijk ‘leeg’ is. Maar ook leeg van betekenis. Het betekenisloos kunnen benaderen maakt dat alles nog open staat, niets concreet is, maar er wel een groot vertrouwen is dat de dingen ook ‘echt’ kunnen zijn. Zo werkt het ook met ‘modellen’ die de verbeelding prikkelen. De verbeelding is in principe altijd perfect.

De voertaal van het symposium is Nederlands.

Aanmelden bij Simone Buys: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

KAdE, Kunsthal in Amersfoort, Smallepad 3, 3811 MG Amersfoort