Menu
20110113SchippersPindakaasvloerMuseum Boijmans Van Beuningen heeft de befaamde Pindakaasvloer (1962) van Wim T. Schippers aangekocht. Deze vloer is een bijzondere installatie met een roemruchte geschiedenis. Het kunstwerk sluit aan bij andere conceptuele vloersculpturen in de museumcollectie. De Pindakaasvloer (1962-2010) is een ontwerp van de beeldend kunstenaar Wim T. Schippers (1942). De Pindakaasvloer is op elke gewenste grootte uit te voeren en bestaat uit een soort lijst, waarbinnen zich in de gewenste dikte een bepaalde hoeveelheid pindakaas van een nader te bepalen merk bevindt. Museum Boijmans Van Beuningen heeft de geurige vloer afgelopen december aangekocht en zal het werk in 2011 tentoonstellen voor publiek. Het museum is verheugd met deze nieuwe aanwinst van de maker van ‘Het Is Me Wat’ (beter bekend als de zwevende steen) en enkele andere werken in de collectie.

Utrechtse glijpartijen

In 1969 is dit concept voor de eerste keer uitgevoerd bij Galerie Mickery in Loenersloot en daarna onder meer in het Centraal Museum in Utrecht, tijdens de overzichtstentoonstelling van Wim T. Schippers. Wie in 1997 het Centraal Museum bezocht, kon onverwacht terechtkomen op een plakkaat kleverige pindakaas, waar men of onderuit ging, of aan vast bleef plakken. Het is de eerste keer dat het kunstwerk in Rotterdam te zien is.

Zwevende steen en groene eieren
Dit werk van Wim T. Schippers sluit aan bij andere conceptuele kunst in de museumcollectie, zoals de vloersculptuur ‘A Computer which will solve every problem in the world / 3-12 Polygon’ van Walter de Maria uit 1984 en ‘The Well Polished Floor Sculpture’ van Ger van Elk uit 1969-1980. Museum Boijmans Van Beuningen heeft van Wim T. Schippers verscheidene werken in de collectie waaronder werken op papier, de zwevende steen ‘Het is Me Wat’ (1999) en uit 1966 een wit tapijt waarin groene eieren zijn verwerkt.

Wim T. Schippers

De Pindakaasvloer past binnen de conceptuele werkwijze van Wim T. Schippers. Karakters als Ernie uit Sesamstraat en Jaques Plafond, maar ook een sculptuur als de zwevende steen laten zien dat in principe alles zinloos en onzinnig is, maar daarom nochtans wel de moeite waard. Het bestrijken van een galerievloer met pindakaas is een voorbeeld van deze gedachtegang. Deze werkwijze past Schippers toe als a-dynamische radio- en televisiemaker, (toneel)schrijver en beeldend kunstenaar. Wim T. Schippers is bekend van programma’s uit de jaren 60 en 70 als Hoepla, Fred Haché en Sjef van Oekel. Sinds 1976 is zijn stem bekend van Ernie in Sesamstraat.

www.boijmans.nl