Menu

locationamsterdamlowres.jpgDe Nieuwjaarsbrunch van zondag 17 januari was een zeer geslaagde dag. De bijeenkomst was een samentrekking van de New Year's  Brunch van Sculpture Network en de nieuwjaarsborrel die de NKvB voorheen wel hield. Sinds 2009 is de Nederlandse Kring van Beeldhouwers als lidorganisatie aangesloten bij Sculpture Network, de Europese organisatie voor de ruimtelijke kunsten.

Sculpture Network zocht in heel Europa lokale partners die als gastheer wilden fungeren en de NKvB meldde zich snel als host voor de Nederlandse Brunch. Eventjes leek het er op dat het een erg groots festijn zou worden omdat het 15-jarige Beelden aan Zee de locatie en dus met de Kring co-host zou worden, maar dat stuitte in Scheveningen op organisatorische problemen. Dus huurde de NKvB de XPOzaal van Stichting WGKunst en zond gerichte uitnodigingen naar leden en mensen die geïnteresseerd zijn in de ruimtelijke kunsten. Ook via de aanmelding bij Sculpture Network konden we een stel gasten verwelkomen.

Duits Sculpture Network-lid Nils Schultze kwam met het plan om tijdens de brunch digitale videoverbindingen te leggen tussen alle locaties. Het eindigde met een internetverbinding in beeld en geluid tussen Berlijn, Madrid, Amsterdam en München. Op deze locaties stonden een videocamera en videobeamer, die de bijeenkomst zo registreerden dat er bij elke verbinding tussen twee locaties een lange, virtuele eettafel ontstond.

locationamsterdam2lowres.jpgNils bezocht Amsterdam rond kerstmis, er werd gezocht naar een goede en betrouwbare connectiemethode die op iedere locatie eenvoudig toepasbaar zou zijn en die werd uiteindelijk gevonden in Skype. In de testperiode bleek dat Skype slechts een 1-op-1 videoconferencing-methode toestaat met beeld en geluid, dus maakten we een tijdschema met ieder half uur locatiewisselingen. Zo hadden wij Nederlanders van 12.00 tot 12.30 uur contact met Berlijn, van 12.30 tot 13.00 uur met München en van 13.00 tot 13.30 uur met Madrid. Dat laatste contact was ook meteen het meest ontspannen met een vioolconcert vanuit Madrid en koorzang vanuit Amsterdam met ‘Als de lente komt dan stuur ik jou tulpen uit Amsterdam'.

De zaal was vanaf 10.30 uur 's morgens open. Een indrukwekkende prestatie werd geleverd door Berenice Witsen Elias en haar partner, die vanaf zeven uur broodjes hadden belegd en de zaal op orde hadden gebracht. Maar ook zonder de inspanningen van Mari Shields en de hulp van Cune van Groeningen zou deze brunch geen feest geworden zijn. Al met al waren er meer dan zestig mensen aanwezig op deze virtuele brunch waar nog lang doorgediscussieerd werd met die fameuze beeldhouwersgezelligheid en uiteindelijk stonden de echte die-hards pas om vier uur 's middags buiten, verzuchtend dat dit soort bijeenkomsten echt vaker zou  moeten plaatsvinden...

madridinamsterdamtulipsmidres.jpgmadridinamsterdamtulips2midres.jpg