Menu
20120612StephaniRhodeMOCA-BeijingEen eerste bericht van kringlid Stephanie Rhode, die samen met  kunstenares Ma Hui de maand juni zijn vertrokken naar China voor een uitwisseling tussen Chinese en in Nederland gevestigde kunstenaars. Van 13 juni tot 10 juli 2012 exposeren zij in het Museum of Contemporary Art, MOCA in Beijing/ China, onder de titel To love and to give (www.bjmoca.com)

Bericht 11 juni 2012:

Na aankomst in de bruisende wereldstad Beijing, zijn wij op zoek gegaan naar de 490 witte breihuizen, die uiteindelijk toch veilig aankwamen in het museum. Ik was te laat om de 490 huizen per schip te versturen en ook per vliegtuig werd het erg moeilijk, omdat de Chinese douane het niet graag ziet als er kunst uit Europa werd ingevoerd. Wie weet op wat voor gedachten de bevolking kan komen als ze zich door kunst laten inspireren?

Ma Hui, zij komt uit de grafiek- en tekenhoek, laat nu een video en een installatie zien. Zij en ik werken goed samen om onze gemeenschappelijke expositie op alle punten tot een succes te maken. Ik vind dat de manier van doen en met elkaar communiceren erg verschillend zijn van dat wat wij gewend zijn in Nederland, maar dankzij Ma Hui, die oorspronkelijk uit China komt, vinden wij onze weg. Ma Hui belt, organiseert, weet pakjes die zoek zijn geraakt terug te vinden, weet de weg in het chaotische verkeer, vertaalt en bemiddelt, helpt en blijft de rust zelve in deze turbulente dagen in Beijing, ondanks dat zij ook zelf voor haar eigen installatie van de 1500 maskers en haar videopresentatie The tree wants to rest… moet zorgen.

Wij ontmoeten elke dag kunstenaars, bezoeken hun gigantische ateliers en zijn overal van harte welkom. Ik verbaas me er over hoe een groot deel van de kunstenaars, die wij ontmoet hebben, leeft in weelde. Het lijkt wel de omgekeerde wereld hier. De  afgelopen tien jaar is er een grote boem geweest op de Chinese kunstmarkt dat zie je terug in hun manier van leven. Grote ateliers met dikke auto’s voor de deur. Ik kwam niet meer bij toen ik dat zag. Maar geen wantrouwen, we zijn overal welkom.

Wat ook bijzonder was is dat June, een Japanse vriendin, die jarenlang met haar gezin in Amstelveen heeft gewoond en nu in Beijing woont, ons hier heel erg heeft geholpen. Zij kwam een paar keer naar het museum met een aantal vrouwen, die vervolgens de huizen in elkaar gingen haken. Ma Hui heeft bij het ophangen van haar tekeningen en bij het inrichten van haar videoruimte een aantal hindernissen moeten overwinnen maar ze blijft steeds bij haar Chinese visie: if you take a stap back, you will see more.

Alles is in het werk gesteld om zo veel mogelijk publiciteit te geven aan dit project. Drukkers zijn aan het werk gezet, levensgrote posters door de hele stad zijn opgehangen, folders gemaakt, alles is klaar voor de opening. Speciaal voor deze expositie komt een beroemde Chinese schrijfster Li  Yuzhen, die op woensdag 13 juni de opening zal verrichten. Zij gaat in op de achtergrondidee van de 490 huizen omdat het thema haar persoonlijk aanspreekt. Ben erg benieuwd.
Wordt vervolgd…

Stephanie Rhode