Menu

Maandag, 10 september 2012, werd de ceremoniële Eerste Slag van de herdenkingsmunt ‘Het Beeldhouwkunst vijfje’ bij de Koninklijke Nederlandse Munt verricht door Lisette Pelsers, directeur van het Kröller-Müller Museum, voorafgegaan door toespraken van Muntmeester Maarten Brouwer en demissionair Minister van Financiën Jan Kees de Jager.
De ontwerpsters van het Beeldhouwkunst Vijfje zijn de zussen Mirjam Mieras en Hester Mieras. Het Beeldhouwkunst Vijfje is een ode aan alle beeldhouwkunstuitingen van Nederlandse bodem. Het Beeldhouwkunst Vijfje wordt naast de circulatiekwaliteit ook uitgegeven in de bijzondere verzamelkwaliteiten Zilver en Goud Proof.

Voor de landelijke campagne rondom deze munt zijn in de TV-commercial door communicatiebureau APSBB onder andere foto’s van beeldhouwwerken opgenomen van Charles H. Marie van Wijk (1875-1917) met het standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt te Rotterdam. Na het overlijden van Van Wijk in 1920 is het beeldhouwwerk verder uitgevoerd door Arend Willem Maurits Odé (1865-1955), bij leven lid van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. Verder is het beeld De Liefde van Joseph Mendes da Costa (1863-1939) in Beeldenpark Kröller Müller Museum te zien. Mendes da Costa was één van de eerste leden van de NKvB. Het derde beeld betreft De Vlucht uit 1989 in Maartensdijk/De Bilt van ons kringlid Theresia van der Pant.

Verdere gegevens: www.knm.nl of www.herdenkingsmunt.nl