Menu

 

 

 


Zijlstra vraagt advies aan RvC over Basisinfrastructuur
Op woensdag 15 februari heeft staatssecretaris Zijlstra de Raad voor Cultuur gevraagd te adviseren over de aanvragen voor de Culturele Basisinfrastructuur 2013-2016. Voor 22 mei 2012 wil hij een advies van de Raad ontvangen. De adviesaanvraag bevat geen grote aanvullingen ten opzichte van de eerder verschenen hoofdlijnenbrief. Voor de beoordeling van ondernemerschap, educatie en innovatie worden externe adviseurs ingezet. Het aantal beschikbare plaatsen, hun functies en de daarvoor beschikbare budgetten zijn door de staatssecretaris al van tevoren vastgelegd. De mogelijkheden zijn zeer beperkt. De Raad voor Cultuur laat op de website weten dat kwaliteit centraal blijft staan bij de beoordeling. Zie www.cultuur.nl.

Speelruimte voor nieuwe bezuinigingen beperkt
Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur is tegen nieuwe ingrijpende bezuinigingen op kunst en cultuur. Dat zei hij al op 7 februari in de Tweede Kamer en werd door hem nog eens bevestigd gisteren (woensdag 15 februari) bij Pauw & Witteman. Hij voegde daar wel aan toe dat in deze tijd geen enkele generieke korting kan worden uitgesloten. Maar de procedure voor de volgende cultuurnota is in volle gang, regelingen zijn vastgelegd. Die kunnen niet worden opengebroken. Het kabinet bezuinigt vanaf volgend jaar 200 miljoen euro per jaar op kunst en cultuur. Voor de kosten die daarvan het gevolg zijn, zoals ontslagvergoedingen, is 135 miljoen euro beschikbaar. Zijlstra waarschuwde dat nieuwe bezuinigingen ook tot hogere (frictie)kosten leiden.

Geen overgangsregeling voor langjarigen
Afgelopen dinsdag 14 februari is het wetsvoorstel Wijziging van de Wet op het specifiek cultuurbeleid in de Tweede Kamer aangenomen. Het pleidooi van Boris van der Ham (D66) om in verband met de snelle invoering van de wetswijziging en juridische consequenties te onderzoeken en zo nodig een overgangsregeling mogelijk te treffen(zoals ook door de rechter is afgedwongen bij de afschaffing van de WWIK) is niet overgenomen. Verschillende procedures lopen nog, het is nu aan de rechter. Het pleidooi van Bart de Liefde (VVD) om de eigeninkomstennorm op termijn op te hogen naar 50% en de motie die daarover werd ingediend door de PVV is verworpen.

Kunsten ’92 start meldpunt
Vanaf nu wordt echt duidelijk hoe groot de gevolgen van de bezuinigingen zijn voor de kunst- en cultuursector. Brieven van subsidiegevers kondigen het einde van de subsidie aan, velen weten dat zij in de toekomst niet voldoende financiering kunnen vinden om door te gaan. De eerste fusies zijn een feit, de eerste opheffingen ook. Kunsten ’92 vindt het belangrijk om deze gevolgen zo volledig mogelijk in kaart te brengen. Op dit moment zijn wij bezig met de opstart van een Meldpunt Cultuurbezuinigingen, ook in samenwerking met brancheorganisaties. Hoe dit verder vorm krijgt, laten wij u zo spoedig mogelijk weten. Mocht u ons nu reeds over directe gevolgen (binnen of buiten uw organisatie) kunnen berichten, dan kan via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. o.v.v. Meldpunt Cultuurbezuinigingen