Menu
28 februari 2012 13:00 - 18:00 Symposium 'Is dit kunst of kan het weg?'

In hoeverre is de openbare ruimte publiek domein? Dat is de centrale vraag tijdens een symposium op 28 februari 2012 van 13.00 tot 18.00 uur in het historische stadhuis in Venlo. Verschillende sprekers zullen ingaan op bijvoorbeeld de perceptie van kunst in de openbare ruimte versus reclame-uitingen in ditzelfde domein. Burgemeester Hubert Bruls, kunsthistoricus Lotte Haagsma, beeldend kunstenaar Jonas Staal en curator Huib Haye van der Werf zullen hun visie hierop uit de doeken doen en tevens in debat gaan met de aanwezigen onder leiding van moderator en kunstrecensent Anne Berk. De inleiding wordt verzorgd door Jean Boumans, consulent beeldende kunst bij het Huis voor de Kunsten Limburg. Het symposium vormt de afsluiting van het project ‘De Nis’ van kunstinitiatief Het Raam in samenwerking met Museum Van Bommel van Dam, Odapark Venray en het Huis voor de Kunsten Limburg.

In de afgelopen drie jaar zijn zeven tijdelijke kunstwerken in de nis van het Venlose stadhuis gerealiseerd door internationale beeldend kunstenaars en vormgevers: Shaun Doyle & Mally Mallinson, Ines den Rooijen, Shadi Ghadirian, Martijn Engelbregt, Arno Coenen, Studio Denk en Jonas Staal. Het Venlose publiek werd geconfronteerd met kunst die niet diende als stads- of geveldecoratie of verfraaiing van de stad, maar met kunst van kunstenaars die optraden als criticaster, visionair, commentator, antropoloog of ironicus. Hun kunstwerken deden een beroep op meningsvorming bij voorbijgangers, met als gevolg dat kunstuitingen in de openbare ruimte zelf ter discussie kwamen te staan. De vraag die tijdens het symposium dan ook aan de orde wordt gesteld is in hoeverre de openbare ruimte eigenlijk publiek domein is. Hoe verhoudt zich dit bijvoorbeeld tot het feit dat de openbare ruimte in Nederlandse steden vergaand is geregisseerd en gedomineerd wordt door commerciële boodschappen?

Programma:
13.00 – 13.45 Inloop en ontvangst met lunch
14.00 – 14.20 Openingswoord burgemeester Bruls
14.20 – 14.30 Overhandiging eerste exemplaar publicatie ‘Is dit kunst of kan het weg?’aan burgemeester Bruls
14.30 – 14.40 Opening van het programma door dagvoorzitter Anne Berk
14.40 – 15.00 Jean Boumans, inleiding en presentatie ‘De Nis’-werken, Q&A
15.00 – 15.30 Lotte Haagsma, lezing Q&A
15.30 – 16.00 Pauze met koffie, thee en vlaai
16.00 – 16.30 Huib Haye van der Werf, lezing, Q&A
16.30 – 17.00 Jonas Staal, lezing, Q&A
17.00 – 17.50 Debat met sprekers, deelnemende kunstenaars en publiek o.l.v. Anne Berk
18.00 – 18.30 Afsluitende borrel

Waar: parterre historisch stadhuis Venlo
Aanmelden: vóór 24 februari via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (er is plaats voor maximaal 60 personen, dus vol=vol)
Toegang: gratis (deelnemers aan het symposium krijgen bovendien de bij het symposium en het project ‘De Nis’ horende publicatie ‘Is dit kunst of kan het weg?’; nadien verkrijgbaar voor 5 euro)

 

www.hklimburg.nl