Menu

Amsterdam, 21 december 2011

Geachte leden van Kunsten ‘92,

Overal in Nederland wordt op dit moment door culturele instellingen hard gewerkt aan beleidsplannen en nieuwe strategieën om de bezuinigingsgolf, die over de sector heen gaat komen, te overleven. Niet eerder waren er zoveel onzekerheden.
Het bestuur van Kunsten ’92 stelt zich natuurlijk de vraag waar de lobby zich op moet richten en hoe de sector zich zo sterk en effectief mogelijk in het politieke debat kan profileren en vooral hoe het culturele leven er na 2012 uit zou kunnen zien. Welke keuzes maken wij als sector? En hoe kunnen wij als vereniging daaraan bijdragen?

Nu de algemene besluitvorming over het cultuurbeleid voor de komende jaren is afgerond, wordt het tijd de gevolgen van dit beleid in beeld te brengen. Op de korte termijn kunnen wij natuurlijk niet anders dan de kaalslag blijven belichten. Tegelijk realiseren we ons ook dat er voor de toekomst nog veel vragen te beantwoorden zijn. Daar starten we bij voorkeur nu al mee, net als iedereen die nu zijn plannen moet indienen. Hoe verwerven we publiek draagvlak voor een gezond cultureel stelsel? Wat verwachten we van overheid, publiek en van onszelf? Welke stip op de horizon willen we zetten om weer inspiratie op te doen, voorbij de malaise van de bezuinigingen?

Een eerste aanzet voor een agenda voor de hele culturele sector willen wij u in het vroege voorjaar voorleggen. Wij horen graag uw plannen en uw feedback op onze voorstellen, zodat we een agenda kunnen maken die onze kracht laat zien en waar we in geloven. In de komende wintermaanden gaat Kunsten ’92 daarover ook in gesprek met landelijke en lokale politici, het ministerie van OCW, de Raad voor Cultuur, fondsen, sectorinstituten, brancheorganisaties en bedrijfsleven. En uiteraard zullen we trachten bij te dragen aan oplossingen van de problemen die op de sector afkomen.

Ondertussen worden in Den Haag de laatste eindjes van het cultuur- en mediabeleid afgehecht. Vorige week werd tijdens het mediadebat in de Tweede Kamer een bedrag van €8 miljoen gereserveerd voor het Metropole Orkest om een overbrugging naar een zelfstandig voortbestaan mogelijk te maken. Dit geld was eerder gereserveerd voor ontslagvergoedingen maar mag nu ingezet worden voor een doorstart. Met de stemmingen in de Eerste Kamer op dinsdagavond jl. is de WWIK  per 1 januari 2012 definitief afgeschaft en is ook de Geefwet als onderdeel van het Belastingplan 2012 aangenomen. Afgelopen maandag werd bekend dat minister Verhagen van Economische Zaken per 1 januari 2012  €8 miljoen beschikbaar stelt voor investeerders in de topsector creatieve industrie. Met deze vorm van kredietverlening worden de risico's van investeringen in deze sector aanzienlijk beperkt. Voor de regeling geldt een drempel van € 150.000,- en is bedoeld voor de sectoren mode, design, nieuwe media, gaming en architectuur.

Wij streven ernaar u ook in de komende tijd zo goed mogelijk te informeren over de ontwikkelingen in het culturele veld en de politiek. Dat doen we via mail, twitter, cultuurbeleid.nl en kunsten92.nl. Een monitor, met agenda voor de politieke besluitvorming 2012, wordt begin volgend jaar gepubliceerd. Reacties zijn uiteraard van harte welkom.

Voor nu wensen wij u namens bestuur en bureau prettige feestdagen en veel geluk en inspiratie in het komende jaar.

Jet de Ranitz,
Voorzitter

Marianne Versteegh, 
Algemeen secretaris