Menu
PERSBERICHT – 21 december 2011

Kunstenaars worden pal voor de kerstdagen rechteloos aan de kant gezet.
Met een krappe meerderheid heeft de Eerste Kamer op 20 december jl. ingestemd met de opheffing van de Wet Werk en Inkomen Kunstenaars (Wwik) per 1 januari aanstaande. De Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars (BBK) is zeer verbolgen over de manier waarop het debat in de Eerste Kamer is gevoerd en daagt samen met FNV KIEM de Staat der Nederlanden donderdag 22 december in een kortgeding voor de rechter.
De beginselen van rechtszekerheid, zorgvuldigheid en behoorlijk bestuur worden met de opheffing van de Wwik in gevaar gebracht. De BBK acht dit maatschappelijk onaanvaardbaar.
Het staat niet alleen op gespannen voet met de Nederlandse beschaving, dit besluit betekent ook het begin van de winteruitverkoop van de grondbeginselen en is kenmerkend voor de achteloosheid waarmee de huidige regering deze opzij zet. Het is beschamend dat als gevolg van dit besluit duizenden kunstenaars veroordeeld worden tot het stopzetten van hun beroepspraktijk. Kunstenaars kunnen zich in amper tien dagen onmogelijk voorbereiden op de gevolgen van dit besluit. Dit leidt tot uitvoeringsproblemen bij de gemeenten, maar vooral tot chaotische en financiële problemen bij kunstenaars.

Op donderdag 22 december 2011 om 11.00 uur gaan de BBK en FNV KIEM naar de Rechtbank Den Haag voor een kortgeding tegen de Staat der Nederlanden. Op grond van het rechtszekerheidsbeginsel wordt via de rechter geëist dat er een overgangsmaatregel wordt getroffen bij deze abrupte opheffing van de Wwik. Met deze rechtsgang willen de BBK en FNV KIEM de grondwettelijke mogelijkheden benutten die gelden binnen de Nederlandse rechtstaat. Vooruitlopend op de uitspraak van de rechter zal de BBK intussen alles in het werk stellen om de gemeenten ertoe te bewegen de benadeelde kunstenaars met ''coulance'' op een andere weg te helpen bij het vinden van alternatieven.
http://www.bbknet.nl/wwik/