Menu

Bij abrupte stopzetting van de WWik zonder overgangsrecht dagen FNV KIEM en de BBK de Staat der Nederlanden voor de rechter.

FNV KIEM en de BBK ( Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars) staan voor de rechter om de Staat der Nederlanden in een kort geding te dwingen bij intrekking van de Wet Werk en Inkomen Kunstenaars ( WWik ) een overgangsregeling te treffen.

Meer dan 10.000 kunstenaars en creatieven hebben, in het verleden t/m nu, een individuele beschikking ontvangen op grond waarvan zij na 1 januari 2012 nog recht hebben op een uitkering in het kader van de WWik. De Tweede Kamer is akkoord gegaan met intrekking van de WWik zonder hierbij te voorzien in overgangsrecht. De Tweede Kamer heeft wel een motie aangenomen waardoor onderzoek gaat plaatsvinden om de meest succesvolle elementen van de WWik op te kunnen nemen in de Bbz regeling ( Bijzondere Bijstandsregeling voor zelfstandigen). FNV KIEM en BBK pleiten voor handhaving van de WWik tot dat een goed alternatief voor de WWik is geïmplementeerd.

De BBK en FNV KIEM hebben in een oproep van 14 december jl. aan de Eerste Kamer gemeld dat het tot stand brengen van een overgangsregeling onontbeerlijk is om te voorkomen dat kunstenaars en creatieven rechteloos aan de kant worden gezet.

De Eerste Kamer zal op 20 december een besluit nemen over de toekomst van de WWik.

Indien de Eerste Kamer besluit de WWik in te trekken zonder hierbij te voorzien in overgangsrecht achten FNV KIEM en de BBK dit in strijd met het rechtszekerheidsbeginsel, welk beginsel Europeesrechtelijk onder meer is verankerd in artikel 1 Eerste Protocol van het EVRM.

Daarom spannen BBK en FNV KIEM een kort geding aan tegen de Staat der Nederlanden. Deze procedure zal worden doorgezet indien de Eerste Kamer daadwerkelijk overgaat tot intrekking van de WWik zonder opname van overgangsrecht in de intrekkingswet.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de websites van FNV KIEM en de BBK, waar alle documenten en correspondentie terzake van het wetsvoorstel intrekking WWik gedocumenteerd zijn.

http://www.fnv-kiem.nl/ en www.bbknet.nl/wwik