Menu

Welkom op de website van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers 
(English)

LID WORDEN? Aanmelding of lees eerst meer informatie
BECOME A MEMBER? Registration or read more about the Dutch Society of Sculptors.

Organisatie
De Nederlandse Kring van Beeldhouwers is de enige landelijke vereniging van professionele, driedimensionaal werkende beeldend kunstenaars met ongeveer 130 leden. Opgericht als een belangenvereniging voor beeldhouwers, streeft de vereniging ernaar de belangstelling voor de driedimensionale kunst in en buiten Nederland te vergroten en de onderlinge contacten tussen haar beroepsmatige beoefenaren te bevorderen. De NKvB zet zich in voor de belangen van de ruimtelijke kunsten, en die van de Kringleden in het bijzonder. Het organiseren van tentoonstellingen en symposia is een belangrijk aspect van het beleid, evenals de belangenbehartiging van de leden. In het verlengde daarvan biedt de NKvB de leden juridisch advies en hanteren we een keurmerk voor expositiegelegenheden, worden er kortingen bedongen bij leveranciers en verkooptentoonstellingen georganiseerd.

Historie
In 1918 is de Nederlandse Kring van Beeldhouwers opgericht als eerste en enige landelijke beroepsvereniging van beeldhouwers. Beeldhouwers als Mendes da Costa, Mari Andriessen, Hildo Krop, Raedecker en Wenckebach waren leden van het eerste uur. Zij voelden een grote behoefte om de krachten van beeldhouwers te bundelen en zelf zaken te organiseren, die andere culturele instellingen lieten liggen. Zij zagen in dat de beroepspraktijk van ruimtelijk werkende professionals zich duidelijk onderscheidt en in alle opzichten ontzettend veeleisender is, dan die van andere professionele beeldend kunstenaars. De Kring voorzag in expositiemogelijkheden, tentoonstellingen voor leden, onderlinge ontmoetingen en collegialiteit, in symposia en (inter)nationale plaatsen, waar leden en niet-leden hun werk konden tonen; en dat doet de NKvB nog steeds met veel toewijding. De Kring biedt zich ook aan als professionele adviesorganisatie voor overheids- en semi-overheidsinstellingen bij het analyseren, prepareren en begeleiden van opdrachten, tentoonstellingen en de plaatsing van beelden in de openbare ruimte.

Kringlidmaatschap biedt veel voordelen
Werkende leden van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers hebben uiteraard rechtstreeks toegang tot de expertise van hun collega's, die ze altijd kunnen benaderen met vragen of voor advies. Kringleden hebben recht op gratis juridisch advies en krijgen korting bij een groeiende lijst van materiaalleveranciers, constructeurs en gieterijen. De leden en vrijwilligers van de NKvB hebben gratis toegang tot alle Kringactiviteiten zoals atelierbezoeken, symposia, tentoonstellingen en festiviteiten, zoals de jaarlijkse nieuwjaarsbrunch en de nazit van de ledenvergaderingen. Alle leden en vrijwilligers van de NKvB ontvangen gratis het enige magazine voor de driedimensionale kunsten in het Nederlandse taalgebied Beeldenmagazine. Sinds 2015 staat het lidmaatschap, uiteraard na ballotage, ook open voor buitenlandse beroepsbeeldhouwers, die niet in Nederland wonen en werken.

LID WORDEN?
VRIENDENLID WORDEN?

Beknopte geschiedenis en artikelen over het rijke verleden van de NKvB vindt u op de Geschiedenispagina, inclusief overzichten van voormalige NKvB-leden
Vragen over de vereniging? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kopij, uitnodigingen en suggesties ontvangen we graag op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Technische opmerkingen kunnen gemaild worden naar de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Via de hoofdmenukeuze Contact kunt u aan ieder bestuurslid rechtreeks een bericht sturen.


Privacyverklaring NKvB. klik hier