Menu
Inschrijving voor het Floriadeproject 2012, voor leden van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers vóór 15 augustus 2011

In 2012 wordt er in de regio Venlo weer een Floriade gehouden. Wij willen met name Kringkunstenaars, woonachtig in de regio van de Floriade, uitnodigen om een voorstel te doen dat past binnen het hieronder gestelde concept, dat aansluit bij het idee achter de editie van de Floriade 2012.
De Floriade zal van begin april t/m begin oktober 2012 te bezichtigen zijn op een 66 ha groot terrein ten noordenvan Venlo. Paul Beck (oud directeur Efteling) is verantwoordelijk voor de verschijningsvorm van deze editie van de Nederlandse land- en tuinbouwtentoonstelling die om de 10 jaar plaats vind.
De culturele implementatie is deze keer vooral gericht op beleving/ vermaak/ theater. Er is een budget om dagelijks straattheater, optredens en concerten te programmeren. Met deze wetenschap zou de Nederlandse Kring van Beeldhouwers hierop in kunnen haken en binnen dit gegeven een beeldende bijdrage kunnen leveren. Vooralsnog zijn er geen financiële middelen voor beeldende kunst vanuit de organisatie Floriade beschikbaar. Maar goede ideeën, een goed plan en een goede invulling openen wellicht deuren waarvan het bestaan op dit moment nog niet bekend is.

Op het Floriade terrein bevindt zich een bestaand stuk bos. Door de culturele organisatie van de Floriade is buiten de doorgaande en drukke routes een bospad als mogelijk ‘presentatiepodium’ voor de NKvB aangereikt.
Het idee is om met werk van verschillende leden van de NKvB een “pad der vergankelijkheid” te maken rondom dit bospad, dat vrij centraal op het Floriadeterrein is gelegen.

Het volgende citaat van Willem de Kievit, een uit Tegelen afkomstige bouwmeester, zou als uitgangspunt kunnen
dienen van waaruit wij een bijdrage van de NKvB in het Floriadeconcept zouden kunnen inbrengen.
..Als tijdelijke bewoners van dit landschap bouwen wij stervelingen onderkomens om de tijd comfortabel te kunnen verdrijven. De bouwsels die ons verbinden geven uitdrukking aan onze individualiteit. Ieders uit de openbaarheid onttrokken stukje ruimte is een bouwsteen van het fundament waarop wij leven. De sporen die wij achterlaten in het landschap zullen in de toekomst een brug naar het gemeenschappelijke verleden vormen 

Concreet denken we aan de volgende invulling:
Een geënsceneerde buitenruimte met bouwsels en beelden van leden van de NKvB. Een ruimtelijke compositie die ook als decor zou kunnen dienen voor de talloze producties die tijdens de 150 dagen durende Floriade zullen plaatsvinden. De beelden mogen hierbij ook zelf geluid voortbrengen.
Deze bouwsels en creaties, al dan niet van natuurlijke materialen, zullen uiteindelijk overgelaten worden aan weer en wind en de tand des tijds zal deze restanten doen vergaan. Als een burcht van verbeelding zullen al deze afzonderlijke bouwsels in onderlinge verbondenheid tot een geheel worden gesmeed.
Als kunstenaars zullen we dus ieder ons eigen werk maken maar uiteindelijk vormen we met elkaar een geheel.

Het Floriadeterrein ligt ten noorden van Venlo en is geopend van begin april t/m begin oktober 2012.
Kijk op www.floriade.nl voor de plattegrond.
Erik van Maarschalkerwaard en Gonda van der Zwaag wonen en werken op korte afstand van het Floriade terrein en initiëren dit project.

Als je belangstelling hebt kun je een concept voorstel indienen vóór 15 augustus 2011
Liefst digitaal maar schriftelijk kan eventueel ook. Telefoon 024 3446195 voor eventuele vragen.
Gonda is op vakantie van 10 juli tot en met 28 juli.
Schriftelijk naar adres:  Gonda van der Zwaag, Zevendalseweg 12, 6586 AS Plasmolen. Digitaal: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.