Menu

Situatie en aanleiding
In Tytsjerk is het bijna twee eeuwen oude park Groot Vijversburg gelegen. Het huidige park is 17 ha groot. Het park staat voor een grootschalige uitbreiding. Na de uitbreiding is het park circa 32 ha groot. De uitbreiding bestaat uit voormalige agrarische gronden, die opnieuw worden vormgegeven en ingericht. Park Groot Vijversburg is eigendom van en wordt beheerd door Stichting Op Toutenburg.
Voor de veelomvattende en grootschalige uitbreiding is een overkoepelend plan geschreven waarin kunstenaar(s), landschapsarchitect en architect in verschillende samenstellingen en hiërarchieën met elkaar samenwerken. Naast de landschappelijke uitbreiding voorziet het project in de restauratie van de classicistische villa, de restauratie van oude kassen en de bouw van een nieuw bezoekerscentrum. Het bezoekerscentrum wordt verbonden met Villa Vijversburg en krijgt een horecafunctie. Ook wordt het gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen, lezingen en muziekuitvoeringen. De villa, het bezoekerscentrum en de kassen bevinden zich in het historische park. De grootschalige landschappelijke uitbreiding omvat drie terreinen: het ‘Ooievaarsnest’, het ‘Vierkant’ en het ‘Weiland’. Het ‘Ooievaarsnest’ grenst aan het oude gedeelte van het park. In het bestaande park en straks ook in het ‘Ooievaarsnest’ worden beeldententoonstellingen gehouden.

De opdracht
De kunstenaar wordt gevraagd het interieurontwerp van het bezoekerscentrum en het landschapsontwerp van het ‘Ooievaarsnest’ te maken. In het ‘Ooievaarsnest’ ontwerpt de kunstenaar ook een aantal verblijfsplekken door middel van beelden/kleine paviljoens, die het park van een nieuwe publieksfunctie voorziet. Het interieur van het bezoekerscentrum is hierbij de conceptuele voorbode of teaser voor de landschappelijke invulling van het ‘Ooievaarsnest’. De kunstenaar is leidend in het interieurontwerp en wordt door de architect ondersteund. Deze taakverdeling geldt ook voor de inrichting van het ‘Ooievaarsnest’, maar dan in samenwerking met de landschapsarchitect. De aanhechting van het nieuwe aan het oude park vraagt bijzondere aandacht. In het ‘Vierkant’ en het ‘Weiland’ is de leidende rol in het ontwerpproces toebedeeld aan de landschapsarchitect. Voor de samenwerking in die delen wordt separaat en in een later stadium een andere kunstenaar gezocht.

Wij zoeken
Voor deze bijzondere opdracht zoeken we een kunstenaar met internationale uitstraling en dito beroepspraktijk. Naast relevante gerealiseerde opdrachten heeft de kunstenaar een eigen beroepspraktijk met autonoom werk. Het autonome werk staat aan de basis van de verschillende onderdelen van de opdracht in Tytsjerk. De kunstenaar is in staat de verschillende onderdelen inhoudelijk met elkaar te verbinden. De opdrachtgever is op zoek naar een geschikte kunstenaar die dan ook nadrukkelijk aan de volgende eisen voldoet. De kunstenaar heeft:

- een internationale beroepspraktijk waarbij zowel autonoom als in opdracht is gewerkt
- ervaring met de inrichting van gebouwen
- ervaring met grootschalige landschappelijke invullingen
- een heldere visie op de relatie tussen natuur en cultuur

De opdrachtgever hecht eraan dat er op een slimme kostenbewuste wijze aandacht is voor de exploitatie en de bruikbaarheid op lange termijn. Dit geldt ook voor de architect, landschapsarchitect en andere bij het project betrokken professionals.

Procedure
De opdrachtgever beoogt uiteenlopende professionele kunstenaars te interesseren. Wanneer U aan bovenstaande eisen voldoet, vragen wij u documentatie vergezeld van een inhoudelijke beschrijving van maximaal 500 woorden in te zenden. Indien u nadere inhoudelijke informatie wenst kunt u een e-mail sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Uw inzending moet schriftelijk in drievoud en uiterlijk 15 april 2011 om 12.00 uur op onderstaand adres aanwezig zijn:


Stichting Op Toutenburg, Selectie kunstenaar
Swarteweisein 2
9255 JB Tytsjerk

Persoonlijke bezorging is uitsluitend mogelijk op afspraak, hiervoor neemt u contact op met mevrouw A. Stielstra via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon 0511-432427. De inzendingen worden niet geretourneerd. Het maximum formaat is A3. De selectie van minimaal drie en maximaal vijf kunstenaars vindt plaats vóór 30 april 2011. De geselecteerde kunstenaars wordt gevraagd een schetsontwerp te maken. De partijen die in deze fase afvallen krijgen een tegemoetkoming in de onkosten van € 1.500,= inclusief BTW. Op basis van het schetsontwerp wordt een definitieve keuze gemaakt voor één kunstenaar die het project mag realiseren.

Overige procedures
Parallel aan deze procedure loopt er een procedure voor de selectie van een architect en landschapsarchitect. Voor geïnteresseerden is hierover informatie te verkrijgen via de aanbestedingskalender en de website van Groot Vijversburg (http://www.vijversburg.nl/).