Menu

Zoals je in het boekje van de ALV al hebt kunnen lezen heeft de expositiecommissie een aantal activiteiten georganiseerd rondom de oude steenfabriek 'Frateur' in Boom (onder Antwerpen), België. Het gaat hierbij om:

- een excursie op 14 mei 2010

- een werkperiode van 19 juli tot 25 juli met een uitloop naar 30 juli 2010

- twee stookweekenden op 4, 5 en eventueel 6 september en op 11, 12 met een uitloop naar 13 september

- een expositie op het terrein met de mogelijkheid om hiervoor gebruik te maken van de prachtige ringoven (zie foto’s op het ledendeel van de site) tot 3 oktober

ALGEMEEN

Vanwege de rijke kleigrond waren er in het verleden erg veel steenbakkerijen in de Rupelstreek in België. Daar zijn nog enkelen van overgebleven. In 1980 werd ook steenbakkerij Frateur stilgelegd. Jarenlang werd het gebouw verwaarloosd; een gedeelte van het materiaal werd vervreemd. Ook het terrein verwilderde. De laatste jaren heeft men het terrein van vier hectare ontbost als eerste stap om alles weer in de originele staat te brengen. De heropening vond plaats in mei 2009. De fabriek en de droogovens zijn Cultuur Historisch Monument geworden. Vier jaar geleden is men begonnen met de restauratie. Door vrijwilligers wordt alles geleidelijk in originele staat teruggebracht met financiële steun van de overheid.

Tijdens de kleiwerkperiode kan op het terrein van deze steenbakkerij gewerkt worden. Het terrein is inspirerend met zijn drooghokken, ring- en andere ovens. Er is vijf kuub klei aanwezig die van een moderne steenfabriek in Rumst komt. Deze klei is voorbewerkt waardoor hij gemakkelijker te verwerken is. We kunnen hier dus groot (en klein) experimenteel werken met klei waarna het werk tot september kan drogen. In september gaan we zelf ovens bouwen waarin het werk gestookt gaat worden. Het bouwen van een oven rondom het werk behoort dan tot de mogelijkheden. De klei kan worden gestookt tot 950 graden, is roze-bakkend of grijs bij reductief stoken. De brandstof (hout of gas) is uiteraard ook van invloed op de kleur van de klei.

EXCURSIE

Als voorbereiding op deze werkweek en voor geïnteresseerden is er een excursie gepland op 14 mei vanaf 10.00 uur, Steenbakkerij ‘Frateur', Nielsestraat, ter hoogte van nummer 268 te Boom, België. Tijdens deze excursie wordt een rondleiding door de steenfabriek gegeven en op het omliggende terrein. Daarna wordt museum 't Geleeg bezocht. In dit museum komt het hele proces van klei tot baksteen en de evolutie van de steenbakkerij van ambachtelijke handenarbeid tot volledig gemechaniseerde industrie aan de orde. Het openluchtgedeelte van het museum toont de werksituatie en de ruimtelijke opbouw van een 19de eeuws geleeg met steentafel, droogveld en verschillende soorten droogloodsen. Binnen treft men een uitgebreide collectie gereedschap, machines, unieke documenten en beeldmateriaal aan. Als afsluiting zal Kringlid Johan Sietzema een diaserie vertonen van een vergelijkbare werkperiode in een andere kleigroeve waar hij met een internationale groep beeldhouwers heeft gewerkt.

WERKPERIODE KLEI

De werkperiode is gepland van 19 juli tot 25 juli met een uitloop tot 30 juli voor degenen die nog niet klaar zijn. Er kan binnen in de fabriek gewerkt worden, buiten in de drooghokken of op het open terrein. Gereedschap zoals spades, slaghouten en snijtouw, mirettes en lomers dient zelf te worden meegenomen. Johan Sietzema en Thea van Vliet zullen aanwezig zijn. Zowel Thea als Johan heeft ervaring in het sculpturaal werken met klei en met het stoken in eigengebouwde veldovens. Zij staan klaar met goede raad en advies.

Op het terrein kan kosteloos worden gekampeerd. Het geheel zal zeer primitief zijn, er zijn geen douches, wel water zodat we ons met een tuinslang kunnen afspoelen en er is een zwemwatertje in de buurt. Toiletten zijn aanwezig. Voor degenen die liever niet te primitief willen overnachten is er een bed-and-breakfast of een hotelletje in de buurt, dit moet de deelnemer zelf regelen. Voor eten en drinken wordt nog iemand gezocht die tegen een kleine vergoeding de maaltijden wil verzorgen gedurende de eerste 6 dagen. De fabriek is niet aansprakelijk dragen voor schade aan goederen of mensen. Het verblijf op het terrein van de fabriek en in de fabriek is op eigen risico.

EXPOSITIE

Deze expositie/presentatie zal van 13 september tot 3 oktober lopen. Op 12 september is het monumentendag in België en zal de steenbakkerij haar deuren open zetten voor bezoekers. Als dank voor de gastvrijheid is afgesproken dat er speciaal dat weekend gestookt wordt, zodat er een extra attractie is voor de bezoekers. De expositie zal bekend worden gemaakt via een uitnodiging en via de diverse kranten en bladen. Het geëxposeerde werk is niet verzekerd, de ringoven waarin geëxposeerd kan worden, kan buiten bezoektijden afgesloten worden. Verdere informatie over openingstijden en meer volgt.

KOSTEN

De kosten zijn 170 euro per persoon voor klei, stookkosten, isolatiemateriaal, gas, hout en onvoorziene zaken, etensbereiding, koffie en thee. Voor andere dranken moet zelf worden gezorgd. Als we niemand kunnen vinden voor de voedselbereiding worden de kosten 70 euro per persoon en moet iedereen zijn eigen potje koken.

DEELNAME

Inschrijven is mogelijk voor alle Kringleden. Er is besloten om de deelnemersgroep van de werkperiode niet groter te maken dan 12 personen voor de overzichtelijkheid en voor de beheersbaarheid van het stoken. Bij deelname aan de werkperiode wordt gevraagd een geillustreerd plan in te sturen. Je ontvangt een bevestiging van deelname, waarna de financiële bijdrage binnen twee weken op de rekening van de penningmeester moet zijn bijgeschreven. Ontvangst van die bijdrage maakt de deelname definitief.

INSCHRIJVEN

Inschrijven voor de excursie kan tot 19 april 2010 en inschrijven voor de werkperiode tot 7 juni 2010 bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij Thea van Vliet, Maliskampsestraat 33, 5248AC Rosmalen, 073-6890150. Bij opgave voor de werkperiode is het meesturen van motivatie en plan met foto's noodzakelijk.