Menu

Kunstopdracht Beverwijk

Het Kennemer Theater in Beverwijk vormt een integraal geheel met het Centrum voor de Kunsten en de Centrale bibliotheek Beverwijk. Het vormt daarmee het culturele hart van Beverwijk. De entree van het theatercomplex ligt aan het zorgvuldig vormgegeven Kerkplein. De achterzijde van dit complex bevindt zich aan een doorgaande route in de Burgemeester Scholtenstraat. In de zomer van dit jaar start de Stichting Pré Wonen met de bouw van 27 eengezinswoningen aan de Burgerhartstraat in Beverwijk. De nieuwe bebouwing grenst aan één zijde aan de Burgemeester Scholtenstraat. Deze nieuwe ontwikkeling vormt tevens de aanleiding tot deze kunstopdracht.

Locatie

De achterzijde van het Kennemer Theater is, mede door zijn omvang, dominant aanwezig in de Burgemeester Scholtenstraat. Dit is een doorgaande route waar het verkeer vaak (te hard) doorheen rijdt. De (deels nieuwe) bebouwing aan de overzijde heeft zicht op deze achterzijde en ligt letterlijk en figuurlijk in de schaduw van het Kennemer Theater. De achterzijde van dit theatercomplex draagt niet echt bij aan de kwaliteit van de openbare ruimte. Dit heeft een aantal oorzaken:De laad- en losplek van het theater bevindt zich aan deze zijdeAan het (lagere) tussenlid bevinden zich de aangebouwde artiestenentree, de bergingsdeur, de container-opstelplek en een stalen vluchttrapOp het dak van het tussenlid zijn installatiekasten voor zendapparatuur geplaatstAchter het toneel bevindt zich op het maaiveld een aangebouwde gang met geblindeerde puienHet straatbeeld wordt gevormd door een stenige massa, een asfalt wegdek en lantaarnpalen.

Opdracht

De essentie van de opdracht is de kwaliteit van de openbare ruimte en de uitstraling van het Kennemer Theater aan de Burgemeester Scholtenstraat te verbeteren. Ingrepen aan het tussenlid, de achtergevels, groen en bestrating, kunnen hier onderdeel van uitmaken. Wij vragen van de kunstenaar één samenhangende visie en vormgeving. De kunstopdracht zal zich met name richten op de inrichting van de openbare ruimte. Daarbij kan gedacht worden aan (een combinatie van) een vormgegeven hekwerk, gecombineerd met groen, bestrating, prints en/of schilderingen op de wanden van het Centrum voor de Kunsten.

Budget

Het richtbedrag is € 50.000 all in, inclusief btw en alle kosten aan derden. De opdracht wordt gegeven door een samenwerkingsverband waar de gemeente Beverwijk, Stichting Pré Wonen en het Kennemer Theater deel van uitmaken.

 

Procedure

Professionele kunstenaars of vormgevers die belangstelling hebben voor deze opdracht worden verzocht te reageren door het volgende op te sturen: een korte motivatie, een curriculum vitae en relevante documentatie. Aan de hand van de ingezonden documentatie worden drie kunstenaars uitgenodigd een schetsontwerp te maken. De vergoeding hiervoor bedraagt € 2.500 inclusief BTW. Selectie geschiedt door de gemeentelijke Adviescommissie Kunstzinnige Aankleding Beverwijk (AKAB), voor deze gelegenheid aangevuld met een vertegenwoordiger van Pré Wonen, het Kennemer Theater en het Centrum voor de Kunsten. Een presentatie aan omwonenden kan deel uitmaken van de procedure.

 

Algemene informatie

Inlichtingen zijn verkrijgbaar bij AKAB-secretaris Sonja Elfrink (0251) 256256

 

Reacties

Documentatie (bij voorkeur A4-formaat) voorzien van curriculum vitae kunt u richten aan Gemeente Beverwijk, t.a.v. secretaris AKAB Sonja Elfrink, Postbus 450 1940 AL Beverwijk