Menu
‘De Barak’, een culturele broedplaats in woonwijk Warande in Lelystad

In de nieuwe woonwijk Warande in Lelystad wordt dit jaar in een voormalige geitenkaasboerderij aan de Buizerdweg een broedplaats voor kunstenaars ingericht: De Barak. De culturele broedplaats krijgt geen woonfunctie, maar fungeert als een ‘productiekantoor’ voor kunstmanifestaties in de Warande. De Lelystadse kunstenaar Elias Tieleman van het buro Orgacom, fungeert als kwartiermaker voor De Barak.

Stichting De Barak (i.o.) nodigt kunstenaars uit die regionaal, nationaal en internationaal professioneel werken om met zijn/haar expertise op verkenning te gaan in het landschap van Warande; dit landschap transformeert de aankomende jaren in een ruim en groen opgezette woonwijk. In een artist-in-residence periode kunnen zij deze verkenningen vervolgens omzetten in kunstevenementen of kunstprojecten van tijdelijke of blijvende aard.

De stichting De Barak werkt met thema’s die te maken hebben met de transformatie van het landschap tot een woonwijk, en met de processen die de nieuwe bewoners daarin bezighouden. Per jaar zal een thema uit het kunstprogramma aansluiting zoeken bij de actuele ontwikkelingen in Warande. Thema’s binnen het kunstprogramma van De Barak zijn: - Bouwprocessen/planologische processen. - Pionieren/nautiek/luchtvaart. - Natuur/tuinieren/landschap. - Historisch/ambachtelijk/crafts. - Sociaal interactief/theater.

In 2009 ligt de focus op de veranderingen van het landschap doordat bouwactiviteiten de akkers overnemen. In 2010 zullen de eerste bewoners in de Warande komen wonen, hierdoor krijgt het pionieren meer de nadruk. Als vervolgens de eerste buurt ontstaat, richt het kunstprogramma zich op sociale interacties bij de bewoners. Wanneer de Warande haar definitieve contouren heeft gekregen gaan de kunstprojecten zich vooral richten op kunstwerken in de publieke ruimte. De stichting De Barak ontvangt - in het kader van de geldstroom beeldende kunst van het rijk - subsidie van de gemeente Lelystad. Voor de Warande ZomerFair op 13 juni a.s. heeft Stichting De Barak al verschillende kunstenaars uitgenodigd om samen met de bezoekers Warande op een bijzondere manier te ‘beleven’.

Meer informatie: www.lelystad.nl