Menu

ActieNKvBmidresHildo Krop, erven zonder testament 

Voor de nazomer van 2015 hebben we een prachtige locatie voor een NKvB-tentoonstelling: villa en park Rams Woerthe in Steenwijk.

Een van de eerste leden van de NKvB is Hildo Krop (1884-1970). Hij is in Steenwijk geboren en opgegroeid.  In Londen en Parijs volgde hij kunstopleidingen en in 1908 werd hij aangenomen aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hildo vestigde zich in Amsterdam en in 1916 werd aangenomen door de Dienst van Publieke werken. Hij heeft ontelbare werken voor de stad gemaakt en na zo'n veertig jaar voor de gemeente Amsterdam te hebben gewerkt werd aan Krop in 1956 officieel de eretitel van Stadsbeeldhouwer toegekend. 
Eind jaren tachtig werd getracht te komen tot een Hildo Krop-collectie die in Rams Woerthe in Steenwijk zou moeten worden ondergebracht. In 2008 is het Instituut Collectie Krop opgericht. De aankoop van twee atelierinventarissen (van de dochter van de kunstenaar) zorgde voor een stevige basis. Meer informatie is te vinden op www.hildokrop.nl

Titel, thema, inzenden en voorwaarden
De titel Hildo Krop, erven zonder testament is een aanzet om te reageren op leven en werk van Hildo Krop. Erven, in de betekenis van onder andere erfenis, nalatenschap, maar ook plek. Beeldhouwers als erfgenamen, kringleden als erfgenamen. Hildo Krop aan het begin van de Kring en vervolgens ons diverse werk van nu. De ontwikkeling: waar heeft het toe geleid. Je kunt laten zien waar je nu in deze tijd mee bezig bent: het vervolg. Hildo Krop zocht een binding met collega's, hij wilde laten zien waar beeldhouwers mee bezig waren. Saamhorigheid, samen exposeren. Voor meer info over Hildo Krop is de website van ICK, hildokrop.nl een goed startpunt. 

Voor deze tentoonstelling  kun je je aanmelden door digitaal een (schets)ontwerp/voorstel en/of foto's van bestaand werk in te sturen, waaruit een duidelijke relatie met het thema blijkt. De selectiecommissie bestaat uit een kunsthistorica, een onafhankelijk kunstenaar en een kunstenaar/lid van de NKvB.

Vergeet niet het formaat (of een indicatie) en de gebruikte materialen aan te geven. Laat ook weten of er speciale plaatsingsvoorkeuren/aspecten zijn waarmee rekening moet worden gehouden, zoals fundering, omgeving en ondergrond en de kwetsbaarheid. Kortom, maak een duidelijk en haalbaar plan, want na de selectie kunnen grote afwijkingen van het plan niet meer door de selectiecommissie worden geaccepteerd. Overleg is natuurlijk altijd mogelijk. Aan deze tentoonstelling zal een leerproject worden verbonden waar schoolkinderen van de gemeente Steenwijkerland aan kunnen deelnemen.

Vergoeding
Werken die binnen worden geplaatst, zijn verzekerd; buitenwerk niet. Maar de buitenwerken worden dicht om het gebouw heen geplaatst op de terrassen, waar camerabewaking is. De transportkosten worden vergoed, waarbij zoveel mogelijk overlegd moet worden gepleegd om combinatietransporten mogelijk te maken en zodoende de kosten te drukken. Ook kun je 2 x reisgeld declareren: het aantal gereden kilometers x 19 cent. In de begroting wordt stageld opgenomen. Die stageldvergoeding heeft hoge prioriteit, maar zoals bekend wordt de financiering steeds moeilijker, zodat we geen zekerheid kunnen geven over het toekennen en de hoogte van dat bedrag.

Tot uiterlijk 17 oktober 2014 kun je je aanmelden voor deelname op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . De uitslag van de selectie zal eind oktober bekend worden gemaakt. Contactpersoon is regiovertegenwoordiger NKvB Irma Horstman Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of postadres: Veenmos 163 -8265 HV Kampen.

Samenvattend
-Deadline 17 oktober 2014
-Duidelijk schetsontwerp en/of foto's van 1 of meerdere beelden in relatie tot het thema
-Formaat en materiaal
-Website

namens de tentoonstellingscommissie Hildo Krop/NKvB

Lia Versteege