Menu

logoOproep deelname expositie Kasteel-Museum Sypesteyn in 2015

 

Best Kringlid,

Zoals je in de agenda van de laatste ALV al hebt kunnen lezen heeft de Kring een aantal exposities gepland, waaronder één op Kasteel-Museum Sypesteyn (spreek uit: Siepestijn), schepping van jonkheer Henri van Sypesteyn (1857-1937) in Loosdrecht (www.sypesteyn.nl).

Gepland is een tentoonstelling van monumentaal werk buiten in de beeldentuin. Voor klein of kwetsbaar werk is er een uitwijkmogelijkheid binnen, met dien verstande dat deze werken worden ingepast in de vaste opstelling van het historisch museuminterieur en alleen in het kader van een rondleiding van het museum zijn te bezichtigen. Daarnaast optioneel een kleiwerkperiode van eind juni tot begin oktober 2015 in een weiland achteraan het park.

De werktitel van de expositie is Gebakken beelden, de Nederlandse Kring van Beeldhouwers te gast op Sypesteyn. Kader is het Sypesteyn-motto: Ware harmonie tussen kunst, natuur en historie. Het historische tuinencomplex bestaat uit een aantal deeltuinen: singels, een dameskolfbaan, een slottuin naar ontwerp van Crispijn de Passe, een boomgaard, een park en een bos. Het Kasteel-Museum beheert bijzondere collecties porselein, oosters en Europees, waaronder een grote verzameling Loosdrechts. Dit vormde de aanleiding voor het thema. Het centrale, beeldvormende materiaal zal daarom klei/keramiek moeten zijn, dus gemengde technieken zijn toegestaan mits de gebakken klei daarin duidelijk de hoofdrol speelt.


De NKvB zou niet de Nederlandse Kring van Beeldhouwers zijn als we niet heel graag monumentale werken in klei zouden willen maken. Ook Sypesteyn ziet uit naar werken die de kaders van de verschillende deeltuinen opzoeken. Met de kleiperiodes in Boom (België 2010 en 2011) op het terrein van Frateur in ons achterhoofd gaat onderzocht worden of we met een kleine selecte groep Kringleden op een gedeelte van het weiland achter de kasteeltuin kunnen boetseren en de werken na een zomerse droogperiode afbakken in hun eigen veldovens en ze ter plekke exposeren tot in het volgende seizoen.

Voor dit kleiproject moeten nog enkele hobbels genomen worden. Hobbels die ieder sterk bepalend zullen zijn of het project doorgang zal kunnen vinden of niet. Om te beginnen is er de vergunningsverlening om de beelden te mogen stoken op die plek. Verder zullen er sponsoren gevonden moeten worden voor de boetseerklei en het brandbare materiaal (afgedankte pallets?) waarmee de veldovens gestookt zullen worden. En zo zijn er nog een paar (praktische) problemen. Maar we gaan ons inzetten om die te slechten!

Om de plek te leren kennen en ter inspiratie organiseren Sypesteyn en de NKvB een kijkdag op maandag 8 september om 11 uur ’s morgens. Adres: Nieuw Loosdrechtsedijk 150, Loosdrecht. Aanmelden uiterlijk 1 september aanstaande bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van kijkdag Sypesteyn.

Tijdpad:

8 september 2014 > kijkdag
30 september 2014 > inleveren (schets)ontwerp/voorstel beelden buitententoonstelling
14 juni 2015 > opening

voor het kleiproject:
29 juni t/m 11 juli > boetseren
18-20 september > ovens bouwen
25-27 september > stoken
2-4 oktober > uitpakken van de nieuwe werken

De tentoonstelling gaat door mits er voldoende subsidie kan worden gevonden om hem aan alle keurmerkvoorwaarden van de NKvB te laten voldoen, inclusief reiskostenvergoeding en stageld. De kleiwerkperiode is ook afhankelijk van gemeentelijke verordeningen en vergunningen. Sypesteyn gaat daar achteraan.

Samenvattend

Wat: een NKvB-expositie van werken met een monumentale uitstraling (installaties of bestaand werk), waarbij keramiek het beeldbepalende materiaal is
Wat nog meer: in voorbereiding is een complete kleiwerkperiode: monumentale werken boetseren, drogen, veldovens bouwen en branden
Waar: het park rond Kasteel-Museum Sypesteyn in Loosdrecht
Wanneer: zomer 2015

DEADLINES:
- uiterlijk 1 september aanstaande > aanmelden kijkdag op maandag 8 september 2014 op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- uiterlijk 30 september aanstaande > indienen schets/plan/foto van een bestaand werk op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mai Movrin (NKvB-regiovertegenwoordiger NH), Rik van Wegen (conservator Sypesteyn), Dick Simonis (bestuurslid NKvB)