Menu

UMF herdenkt 350 Jaar Maria van Pallaes

Prijsvraag voor ontwerp lantaarnconsole

 

Op 23 oktober 2014 is het precies 350 jaar geleden dat Maria van Pallaes kwam te overlijden. Als regent van de Fundatie van Maria van Pallaes wil het Utrechts Monumentenfonds (UMF) dit moment niet ongemerkt voorbij laten gaan. Een rijk gebeeldhouwde lantaarnconsole moet volgend jaar aan haar herinneren, dichtbij

de plek waar Hendrick Bloemaert destijds zijn beroemde scène van de voedseluitreiking aan de armen schilderde. Via een prijsvraag roept het UMF kunstenaars op om te komen tot een schetsontwerp voor een console. Nuttige informatie over deze prijsvraag én Maria van Pallaes is te vinden op www.utrechtsmonumentenfonds.nl.

 

Particulieren speelden in de loop der eeuwen een belangrijke rol in de armenzorg. Ook Maria van Pallaes was zo’n weldoenster. Om arme mensen een dak boven hun hoofd te bieden richtte ze twaalf markante huisjes op aan de Agnietenstraat: de Cameren van Maria van Pallaes. In elk huisje woonde een echtpaar of twee mannen of twee vrouwen. Via haar eigen fundatie zorgde Maria van Pallaes dat haar initiatief ook na haar dood werd voortgezet. In de fundatiebrief bepaalde Maria tevens dat de bewoners van de huisjes ieder jaar 'een mudde weyts (= tarwe) mit een half vierendeel Meysche boter', 25 pond 'soete melcks kaes en daertoe twintigh sacken torff' zouden ontvangen. Zo heeft Maria van Pallaes er gedurende 350 jaren aan bijgedragen dat vele armen een huisje met een dak en een bed(stee) hadden en in ieder geval een minimum aan voedsel en brandstof. Reden genoeg om haar nu te eren met een artistiek werk in de openbare ruimte.

 

Professioneel werkende, beeldend kunstenaars worden uitgenodigd om uiterlijk 5 september 2014 een creatief schetsontwerp in te dienen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  Uit alle inzendingen zal een jury van deskundigen drie genomineerden selecteren. Zij mogen hun ontwerp visualiseren en ontvangen daarvoor een onkosten vergoeding van € 1.000. Het winnend ontwerp wordt op de dag van de herdenking bekend gemaakt. Het UMF stelt € 10.000,- beschikbaar voor het realiseren van de console in Belgisch hardsteen. De gerealiseerde console wordt in het voorjaar 2015 onthuld.

 

Over consoles

De lantaarns boven de werven langs de Utrechtse grachten zijn geplaatst op een blok steen dat over de muur uitsteekt. Deze ‘kraagstenen’ zijn vanaf 1953 verfraaid met prachtig beeldhouwwerk, de consoles. Stuk voor stuk verhalen deze over de geschiedenis van Utrecht, de Utrechtse legenden en over de bouwwerken en huizen langs de grachten. Diverse kunstenaars hebben destijds een of meerdere consoles vervaardigd. De laatste, met beeldhouwwerk verrijkte, lantaarnconsole werd vroeg in de jaren tachtig geplaatst, ruim dertig jaar geleden. In het kader van 350 jaar Maria van Pallaes is het de bedoeling om een hedendaagse console te vervaardigen onder de lantaarn bij de Servaasbrug. De nadrukkelijke wens om te komen tot een hoge, artistieke kwaliteit is reden geweest tot het instellen van een prijsvraag. De locatie van de console en het onderwerp stelt de kunstenaars immers voor een boeiende uitdaging. Zo moet de harmonieuze verbinding van de hedendaagse kunst met het verhaal van de historische armenzorg en de eeuwenoude, gerestaureerde grachten en werven, tot de verbeelding spreken. Daarnaast is de vervaardiging van een gebeeldhouwde console in Belgisch hardsteen niet iets vanzelfsprekends: het vereist een bijzonder vakmanschap.