Menu

Oproep deelname tweejaarlijkse kunstroute in Noord-Frankrijk in 2014

Werkthema Geschiedenis en Erfgoed

Tijdens de maanden juli en augustus wordt om het jaar een kunstroute georganiseerd in het noordelijk deel van het departement Meuse in Frankrijk onder de naam VALDART 2014. Er is nog plaats voor een vijftal Nederlandse ruimtelijk werkende gastkunstenaars: installatiemakers, mensen die op locatie werken. De organisatie heeft de NKvB benaderd om leden te interesseren voor deelname.

De organisatie van deze kunstroute is de Association (Vereniging) VALDART. De route vindt plaats op een twintigtal locaties rond het Maasdal in Noordoost Frankrijk, in steden zoals Montmédy en Stenay.

Thema van de route in 2014 is ‘Nouvelles Histoires’; artistieke antwoorden op de geschiedenis van het religieuze en historische erfgoed van de regio. De deelnemers wordt gevraagd op locatie werken te creëren rond dit thema. Er zullen onder andere verbindingen worden gelegd met de gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) die voor deze streek zo bepalend waren en waarvan de herdenkingen in 2014 beginnen.

Er zijn nog een aantal expositieplekken aanwezig, voornamelijk in de Citadel van Montmédy. Deze citadel is door zijn ligging (bovenop een berg), zijn karakter (een immens militair bouwwerk) en door zijn geschiedenis (van oorlog en geweld) een boeiende locatie voor kunstenaars. Het streven van de organisatoren is om deze plaats die een plaats was van geweld, oorlog en haat, door middel van de kunstwerken te transformeren in een plaats van vrede en liefde.

De deelnemers krijgen hun heen- en terugreis voor transport/opbouw/plaatsing vergoed, er zal worden gezorgd voor onderdak tijdens de bouw/plaatsing (logies/camping) en in overleg worden de materiaalkosten vergoed. Afhankelijk van de toekenning en de hoogte van subsidies zal er bovendien gezorgd worden voor een (bescheiden) honorarium voor de geselecteerde deelnemers aan VALDART 2014.

 

Wat: oproep tot deelname aan de tweejaarlijkse kunstroute VALDART 2014

Waar: Noord-Frankrijk, het dal van de Maas tegen de Belgische grens, rond de steden Montmédy en Stenay.

Wanneer: de route is in juli en augustus 2014 toegankelijk voor publiek

Wie: de vereniging VALDART organiseert en er zullen kunstenaars deelnemen uit Frankrijk, België, Luxemburg, Duitsland en Nederland, de meesten wonend en werkend in de regio.

Gevraagd: aanmelding voor 28 september 2013 onder vermelding van de domeinnaam van de website van de kunstenaar of inzending van een documentatiemap met beknopte informatie over recent gerealiseerde installaties: tijdig versturen want de map dient uiterlijk 30 september in bezit te zijn van de organisatie.

De selectie van de deelnemende kunstenaars vindt begin oktober 2013 plaats en de inzenders ontvangen voor 15 november bericht omtrent eventuele deelname. De beoordelingscommissie bestaat uit het bestuur van de vereniging Valdart: Robert R. Berkel (voormalig museumdirecteur/beelden kunstenaar), Geert Bisschop (beeldend kunstnaar) en Laurence Guillard (directeur van het toeristisch bureau van de regio). Ook de burgemeesters van de steden Montmédy en Stenay zullen deel uitmaken van de selectiecommissie.

Voor de deelnemers kan in de komende winter een rondleiding worden georganiseerd waarbij de deelnemers voorkeuren kunnen uitspreken voor een of meer plekken, die geschikt zijn voor hun installaties. Ook deze reiskosten zullen vergoed worden.

Meer informatie www.valdart.fr / Rob Berkel (013) 536 2222 / 0620 970 891 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.