Menu

Stichting Niemeijer Fonds en het Van Abbemuseum introduceren de Theodora Niemeijer prijs, een stimuleringsprijs voor jonge, vrouwelijke beeldende kunstenaars. Het is de eerste Nederlandse beeldende kunstprijs speciaal voor vrouwelijke kunstenaars. De reden hiervoor is dat vrouwelijke kunstenaars, in vergelijking met hun mannelijke collega’s, nog steeds in de minderheid zijn in tentoonstellingen en museale collecties.

De prijs ter waarde van €10.000 wordt eenmaal per twee jaar uitgereikt aan de kunstenaar die het beste projectvoorstel maakt voor Het Oog. De winnende kunstenaar ontvangt niet alleen een geldbedrag, maar krijgt ook de gelegenheid om haar werk in het gerenommeerde Van Abbemuseum te realiseren.

Het Oog is een unieke ruimte, een “binnentuin”,  in het Van Abbemuseum en fungeert als een podium dat de gekozen kunstenaar een half jaar ter beschikking krijgt. Het publiek krijgt de kans een kunstwerk te zien ontstaan en kan kennismaken met de kunstenaar.

De prijs is een hommage aan Theodora Niemeijer (1912-2004), een telg uit de bekende tabaksfabrikantfamilie uit Groningen. Zij riep in 1996 een eigen stichting in het leven om jonge kunstenaars te stimuleren.

De  inzendingtermijn voor de projectvoorstellen start per 8 januari 2012, de dag waarop mevrouw Niemeijer 100 jaar zou zijn geworden, en loopt tot eind april 2012. Een deskundige jury bekijkt de voorstellen en na bekendmaking van de winnaar in juni, gaat deze kunstenaar in september dit jaar aan de slag.

 

Wie kan een voorstel indienen?
Inzending voor de Theodora Niemeijer prijs kan wanneer je voldoet aan de volgende criteria:

- Vrouwelijke beeldende kunstenaar;
- Wonend en werkend in de Benelux;
- Maximaal 5 jaar geleden afgestudeerd;
- Beschikbaar in de periode september 2012 - februari 2013.

Voldoe je aan deze criteria? Dan kun je, samen met je CV en begroting, een voorstel voor een project indienen.

Selectierichtlijnen
Naast de hierboven vermelde criteria voor inzending, gelden de volgende selectierichtlijnen:

- Het project houdt rekening met de speciale eigenschappen van Het Oog: een buitenruimte die zichtbaar is vanuit het museum maar ook (ten dele) vanuit de openbare ruimte buiten het museum, gelegen tussen het restaurant en de museale ruimtes. De plek is (indien noodzakelijk) toegankelijk voor bezoekers.
- Projecten die een performatief karakter hebben of waarvan het ontstaansproces in de ruimte zichtbaar is voor bezoekers hebben de voorkeur.

De jury
De jury zal bestaan uit vijf personen: kunstenaar Lily van der Stokker, Gitta Luiten, voormalig directeur van de Mondriaan Stichting, Dirk Snauwaert, directeur WIELS in Brussel, België, Andrea Davina, adviseur van Stichting Niemeijer Fonds en Charles Esche, directeur van het Van Abbemuseum. Inzending

De inzendingstermijn loopt van 8 januari tot en met 30 april 2012.
Inzending kan alleen digitaal, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wat stuur je in?
- Projectvoorstel, inclusief schetsen, foto's, e.d.
- Begroting
- Curriculum Vitae
- Contactgegevens (naam, adres, emailadres, telefoonnummer, eventueel website).

Vragen?

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Anette Eliëns via theodoraniemeijerprijs[at]vanabbemuseum.nl of 040-2381023.

 

Stichting Niemeijer Fonds
Theodora Niemeijer (Groningen 1912 – Laren 2004), dochter van de bekende tabaksfabrikant Niemeijer in Groningen, was een bijzondere persoonlijkheid met een grote passie voor beeldende kunst. In 1996 richtte ze haar eigen stichting op met als doel het stimuleren van jonge kunstenaars. In 2004 is zij overleden maar de Stichting Niemeijer Fonds is blijven bestaan en doneert jaarlijks een mooi bedrag aan verschillende kunstenaars, van musici tot beeldend kunstenaars.

Meer over Stichting Niemeijer Fonds op www.stichtingniemeijerfonds.nl.