Menu
De Golf


Kiemen


surviver


Frode Bolhuis


 

Na de schreeuw nu de stem

kunsten92-logoAan iedereen die afgelopen najaar in hun stad of dorp “De Schreeuw om Cultuur” tot een succes maakte (maar voorlopig nog geen resultaat boekte) 

20 november jongstleden hebben wij met z’n allen een geweldige prestatie geleverd door landelijk meer dan 100.000 mensen op de been te krijgen om de schreeuw om cultuur te laten horen. Ook voor en na die manifestatie werd bij iedere gelegenheid gebruik gemaakt van het recht om te protesteren. Maar…

- De regering heeft niet willen luisteren naar de producerende instellingen, niet naar de theaters, de concertzalen, de poppodia, niet naar de musea.
- De regering was niet gevoelig voor de emoties van musici, dansers of acteurs, van schrijvers, componisten, cineasten of beeldend kunstenaars.
- Van de honderden manifestaties door het hele land werd de regering niet warm of koud. 170.000 handtekeningen? Effect nul.
- De regering bleek niet te raken door het publiek dat op 20 november met meer dan 100.000 mensen de straat op ging, een zo ongekend krachtige uiting van ongerustheid dat het over de hele wereld de kranten haalde.
- De regering heeft niet willen luisteren naar de bestuurders van culturele instellingen, zelfs niet naar hen uit eigen geledingen.
- De regering heeft niet willen luisteren naar de deskundigen van de cultuurfondsen, niet naar de wethouders van de grote steden, naar de top van het Nederlandse bedrijfsleven, niet naar het MKB-Nederland of de vakbond, niet naar de vrije producenten.
- Zij heeft niet willen luisteren naar het Centraal Planbureau dat bij een bezuiniging van 200 miljoen een miljardenstrop vreest. Kortom, de regering heeft niet willen luisteren naar argumenten.
- De regering heeft zelfs niet geluisterd naar een meerderheid van de bevolking als het gaat om de BTW-verhoging, zelfs niet naar een meerderheid van de Tweede Kamer, een meerderheid die zich stil hield toen het erop aan kwam.
 
De regering hoefde niet te luisteren naar uw schreeuw, maar uw stem kan zij niet negeren.  Graag wijs ik iedereen op het bijgevoegde initiatief van Kultureel Overleg Maastricht. Doe er uw voordeel mee.

Met vriendelijke groet,
Marc van Warmerdam

Na de schreeuw, nu de stem
Op de site http://www.nadeschreeuwnudestem.nl/ zijn vanaf 21 februari de cultuurparagrafen te vinden van alle partijen die meedoen aan de provinciale verkiezingen. De kiezer kan zich via deze site informeren over wat er speelt in het cultuurbeleid van de provincies.
Belangrijk doel van deze site is het publiek van kunst en cultuur te mobiliseren. Op 20 november 2010 hebben wij met z’n allen een geweldige prestatie geleverd door landelijk meer dan 100.000 mensen op de been te krijgen voor “De schreeuw om cultuur”. Na het recht om te protesteren volgt nu het recht om te stemmen.

In Maastricht vindt komende maandag 21 februari om 14 uur een landelijke kick-off voor de pers plaats in Theater aan het Vrijthof. U bent allen van harte uitgenodigd daar bij te zijn, of uw perscontacten hiervan op de hoogte te stellen.

De concrete vraag aan jullie is: Willen jullie helpen binnen jullie netwerk en de opgebouwde achterban de site massaal te verspreiden? Daarnaast is de vraag of jullie mensen actief willen oproepen de poster (zie bijlage) uit te printen, op te hangen en te verspreiden. In het theater, de concertzaal, bij de bibliotheek en in repetitieruimte van de fanfare. Overal moet de poster zichtbaar zijn.
Mensen ervan doordringen dat hun stem het verschil kan maken op zowel regionaal als landelijk niveau, dat is het doel. Er is de mogelijkheid om te linken naar de site via een banner en om een poster met de slogan te downloaden en uit te printen. In Limburg richten we een commissie in die actief alle steden en dorpen afbelt en op de hoogte stelt. De wisselwerking tussen sociale media en direct contact werkt zeer goed! Wellicht is een dergelijk campagneteam ook in uw stad, dorp of provincie mogelijk?
In Limburg, waar ik deel uit maak van Kultureel overleg Maastricht (organisator Limburg Schreeuwt) staat er veel op het spel. De actiebereidheid na het succes van het vraagteken op de Markt is groot met de provinciale Statenverkiezing op komst. Met hulp van kunsten 92, Platform Ludlum, Amsterdam Fringe Festival en dankzij het monnikenwerk van de vrijwilligers van Stichting Publiek gaat er binnen een paar dagen de site “nadeschreeuwnudestem.nl” online.
 
We hopen dat iedereen z’n schreeuw achterban weer op de been krijgt. En dat Na de schreeuw nu de stem.nl landelijk en in de media massaal opgepikt gaat worden. Wat we in november met z’n allen hebben gezaaid kunnen we nu wellicht oogsten! We kunnen het verschil maken, Na de schreeuw nu de stem.nl is ons campagnemiddel. Jetzt Geht Los!
 
Vriendelijke groet uit de provincie Limburg namens Platform Ludlum en Kultureel overleg Maastricht,
Gable Roelofsen.
 
Noot: Deze actie was niet mogelijk geweest zonder de genereuze steun en toestemming van Nederland Schreeuwt om Cultuur en Kesselskramer. De site wordt gebouwd door Restruct web Rotterdam. Er is inmiddels een tijdelijke site online www.nadeschreeuwnudestem.nl  Gaat dat zien!
Noot: Laat gerust weten of je komt
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook voor andere vragen en opmerkingen kun je hier terecht. We willen jullie ook van harte uitnodigen om in uw eigen regio een dergelijke pers presentatie te organiseren! Dat kan allemaal vanaf maandag 21 februari want dan gaat de site online. Alle ideeën, suggesties en acties hoe we dit kunnen bereiken zijn welkom!