Menu
Pad  -  Titia Eggen


´Obesogeen´


Worry


BinnensteBuiten


 

Hoorzitting Commissie Cultuur 2de Kamer

kunsten92-logoOpenbare hoorzitting in de Tweede Kamer
op vrijdag 11 februari 10.00 - 17.00 uur
Morgen vindt op uitnodiging van de Commissie Cultuur in de Tweede Kamer een openbare hoorzitting plaats over het cultuurbeleid van het kabinet. Waar het om gaat:

- Er wordt € 200 miljoen euro bezuinigd op cultuursubsidies.
- De bezuinigingen treffen vooral musea, orkesten en theatergroepen. Het gaat om 40 procent van de 500 miljoen die deze instellingen jaarlijks ontvangen aan subsidie.
- De coalitie wil een "Geefwet" invoeren, die het schenken aan culturele instellingen fiscaal aantrekkelijk moet maken.
- De btw op kaartjes bij podiumkunsten en op de handel in kunst en verzamelvoorwerpen wordt verhoogd van 6 naar 19 procent.
- De Cultuurkaart voor jongeren en de innovatie- en matchingsregeling worden geschrapt.
- De fondsen voor onder meer film, beeldende kunst en letteren moeten opgaan in één groot "cultureel investeringsfonds".
- De bezuinigingen worden gefaseerd ingevoerd: 30 miljoen in 2011, 50 miljoen in 2012, 100 miljoen in 2013, 150 miljoen in 2014, 200 miljoen in 2015. 
 >> zie ook document met achtergronden tbv de hoorzitting

De zitting begint met een algemeen blok van bestuurders en koepelorganisaties. Daarna zullen ronde tafelgesprekken per sector gevoerd worden. Daar komen de makers, de managers en de brancheorganisaties aan het woord. Ad 's-Gravesande, voorzitter van Kunsten '92, zal ingaan op de effecten van de stapeling van bezuinigingen en een viertal algemene scenario's presenteren. Kunsten '92 blijft zich op het standpunt stellen dat de buitenproportionele bezuinigingen niet door de sector opgevangen kunnen worden en een enorme kaalslag gaan veroorzaken. Zijn presentatie zal vanaf morgen 11 uur op de website van Kunsten ’92 te vinden zijn.

Als u bij de hoorzitting aanwezig wilt zijn, meldt u dan met ID kaart bij de ingang van de Tweede Kamer. U kunt de hele dag in- en uitlopen.
Het zojuist heropende KORZO Theater opent haar deuren voor bezoekers van de hoorzitting die er af en toe even tussenuit willen. In een speciale foyer zal een internetverbinding worden aangelegd met de Tweede Kamer. Het Korzo Theater, waar op dat moment ook het CaDance Festival wordt gehouden, is op 10 minuten lopen van de Tweede Kamer.
>> Zie de agenda van de hoorzitting in de Tweede Kamer
>>
Routebeschrijving Plein Den Haag naar Korzo