Menu
Cattedrale del Pianto


Je bent geworden tot mijn huid. Ik overschrijf je


madonna azzura


-


 

Theo Sanders op IJsland 5

Atelier IJsland

De storm raast voort

Vroeg wakker. Nog steeds een gierende storm en veel regen. Ondertussen wil ik wel eens weten hoe mijn tent er werkelijk  bijstaat en of de haringen ondertussen niet langzaam de grond uit beginnen te komen, want ik heb geen keien op de haringen gelegd zoals veel mensen hier doen. Bij inspectie blijkt er met mijn tent niets aan de hand. Om mij heen zie ik wel een paar verlaten tenten die definitief bezweken zijn onder het geweld.

tsijslandregen1.jpgIk ga proberen te douchen wat mislukt omdat ik geen warm water krijg terwijl ik wel de benodigde munten in het apparaat gegooid heb. Schijnbaar ook bezweken in het geweld. Dan maar geen douche.

De beheerder van de hut weet mij te vertellen dat er hier tot in de loop van de middag geen verbetering in het weer te verwachten valt. Tijdens het ontbijt verzin ik om dan maar naar Selfoss of Hella te gaan, twee plaatsen aan de zuidkust van IJsland. Ik kan daar in het zwembad een duik nemen. Wel een hele reis maar op dit moment is er toch niet zoveel anders te doen. Ik kom echter niet  ver want vlak bij Landmannalaugar moeten twee riviertjes gepasseerd worden. Ze zijn door de grote hoeveelheid regen veel breder en dieper geworden. De eerste durf ik nog wel doorheen. De tweede is erg woest en breed geworden en het water is één bruine brei waardoor je er niets meer in kunt zien. Dit wordt mij te gortig, zeker omdat mijn auto een niet al te zware fourwheeldrive  is. Ik ga terug om te wachten op betere tijden.

Later op de ochtend komt er een stoer grietje met een grote Jeep van de hut naar mij toe en vraagt of ik de rivieren wil crossen. Volgens haar is het met mijn auto te doen, ook vanmiddag als ik terugkom. Ze verwacht geen verdere stijging het water in de rivier. Ik kan achter haar aan rijden en zo ook nog twee andere auto's. Met mij gaat het goed maar de laatste auto rijdt een iets andere route die dieper is en komt vast te zitten in de rivier. Waarschijnlijk water in de motor gekregen.

tsijslandregen2.jpgOp weg naar Selfoss zie ik de ravage die de regen heeft aangericht aan de tracks en ik moet dan ook voorzichtig rijden. Onderweg nog twee riviertjes te nemen, die ook flink in omvang zijn toegenomen. Bij de tweede en diepste kom ik een andere auto tegen die er ook doorheen moet. Hij gaat als eerste waardoor ik goed kan zien hoe diep de rivier is. Ik kan er doorheen.

Selfoss haal ik niet want onderweg kom ik langs de Helka expositie en besluit die gaan te bekijken en er een kop koffie te drinken. Hier is ook een camping waar ik kan douchen. Om een uur of twaalf begint het weer hier wat op te knappen, voor mij een reden om terug te gaan.

Onderweg probeer ik eerst wat met rode bolletjes te doen, die ik meegenomen heb, maar daar waait het nog steeds te hard voor. Ik ga verder en kom in een gebied waar ik wat kleine explosiekratertjes vind. Ze zijn wel erg klein en in ieder geval een stuk kleiner dan wat ik vooraf voor ogen had, maar er staat nog steeds een hele harde wind. Een erg grote installatie kan ik onder deze omstandigheden niet maken en besluit om toch maar iets bij deze kratertjes te gaan proberen. Het valt vies tegen om bij de nog steeds zeer harde wind met de piepschuimen bakjes in de weer te gaan. Het lukt maar een wat grotere installatie had er niet in gezeten, want alles bij elkaar ben ik een paar uur bezig om een bescheiden aantal soepkommen langs de helling van het kratertje neer te zetten en af en toe moet ik er een paar opnieuw vastzetten omdat ze door de wind toch los komen. Gedurende korte tijd klaart het weer flink op wat goed uitkomt bij het fotograferen. Voordat het weer begint te regenen is de boel opgeruimd.

tsijslandregen3.jpgTerug naar Landmannalaugar. De rivieren zijn verder gestegen en ik kan er niet meer doorheen. Geen  probleem want er is een voetgangersbrug en het is een korte wandeling naar de camping. Daar aangekomen hoor ik dat het hier de hele dag geregend heeft, ik heb dus nog mazzel gehad. Vrijwel iedereen blijkt Landmannalaugar ondertussen verlaten te hebben, het doet nu aan zoals het 15 jaar geleden was toen ik er voor het eerst kwam. Ik kan in alle rust een lekkere pastamaaltijd maken op één van de overdekte plaatsen en daarna een bad nemen in de warme bron die daar is. Eerder was de bron veel te druk om er met plezier te baden. Nu is het leuk, het is namelijk heel erg lekker om in een bad van een graad of 35 te zitten en dan wat koude regen op je hoofd te krijgen.

Kortom ondanks alle beperkingen van het weer is het toch een aardige dag geworden en heb ik eindelijk iets kunnen maken.

 

tsijslandrodebol1.jpgtsijslandrodebol2.jpgtsijslandkommeninstallatie1.jpgtsijslandkommeninstallatie2.jpgtsijslandkommeninstallatie3.jpg